Curry z ciecierzycą, szpinakiem i batatami. Wegański przepis pełen smaku

Płatna współpraca z marką Tefal.

Curry z ciecierzycą - PysznościCurry z ciecierzycą - Pyszności
Ewa

Curry z tofu, ciecierzycą, batatami i szpinakiem to wegański obiad, który pokochają nawet mięsożercy. Pełne smaku, sycące i niesamowicie proste.

Wegańska kuchnia zdecydowanie nie musi być nudna. Kiedy pierwszy raz przygotowałam curry, moi bliscy błyskawicznie pochłonęli swoje porcje i nawet nie zauważyli, że w środku nie było ani grama mięsa. Strączki w postaci cieciorki sprawiają, że długo odczuwamy sytość bez uczucia ciężkości. Lekko ostry sos świetnie przełamują słodkie bataty i mleczko kokosowe. W tym przepisie wybrałam gotową mieszankę przypraw curry, ale możesz sięgnąć też po pastę. Wegańską potrawkę przygotowałam z pomocą Cook4me marki Tefal, który sprawił, że czas gotowania zdecydowanie się skrócił, a ja zaoszczędziłam energię elektryczną. Dzięki wbudowanej bazie przepisów nigdy nie brakuje mi pomysłu na obiad.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo:

Wegańskie curry z ciecierzycą

Składniki:

  • 400 g ugotowanej ciecierzycy
  • 2 cebule szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 cm kawałek świeżego imbiru - tarty
  • 1 papryczka chili
  • 1 kostka naturalnego tofu
  • 3 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 średni batat
  • świeża trawa cytrynowa
  • 400 ml pomidorów krojonych z puszki
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 limonka - sok
  • 2 łyżeczki curry
  • 150 g szpinaku baby

Dodatki

  • ryż jaśminowy
  • pomidorki koktajlowe

Sposób przygotowania:

1. Tofu kroję w kostkę i marynuję w sosie sojowym oraz słodkiej papryce. Naturalne tofu ma dość neutralny smak i chłonie marynatę, jak gąbka. Tofu najczęściej przygotowuję kilka godzin lub nawet dzień wcześniej.

Wegańskie curry z ciecierzycą- Pyszności
Wegańskie curry z ciecierzycą- Pyszności

2. W Cook4me włączam program "tryb ręczny", a następnie "podsmażenie". Następnie wybieram opcję średniego podsmażania.

3. Wlewam olej, wrzucam posiekaną drobno czerwoną cebulę, chili oraz starty korzeń imbiru i podsmażam.

4. Gdy cebulka się zarumieni, dodaję curry i odsączoną ciecierzycę ze słoika. Wrzucam pokrojone w niedużą kostką bataty, mleko kokosowe, passatę oraz zamarynowane wcześniej tofu.

Wegańskie curry z ciecierzycą- Pyszności
Wegańskie curry z ciecierzycą- Pyszności

5. Dorzucam trawę cytrynową i dokładnie mieszam. Jeśli nie znajdziesz jej w sklepie, możesz doprawić całość większą ilością soku z limonki lub pominąć ten dodatek.

6. W urządzeniu marki Tefal wybieram następnie funkcję "gotowanie pod ciśnieniem", dzięki której już po 30 minutach mam gotowe, pełne aromatu curry.

7. Na koniec doprawiam całość sosem sojowym, sokiem z limonki i dorzucam liście szpinaku. Całość dokładnie mieszam.

Wegańskie curry z ciecierzycą- Pyszności
Wegańskie curry z ciecierzycą- Pyszności

8. Gotowe curry podaję najczęściej z ugotowanym, białym ryżem lub makaronem ryżowym. Świetnie smakuje również na drugi dzień, więc możesz przygotować większą ilość. Smacznego!

Wegańskie curry z ciecierzycą- Pyszności
Wegańskie curry z ciecierzycą- Pyszności

Płatna współpraca z marką Tefal.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem