Curry z ciecierzycą, szpinakiem i batatami. Wegański przepis pełen smaku
Płatna współpraca z marką Tefal.
16.05.2023 14:02
Curry z tofu, ciecierzycą, batatami i szpinakiem to wegański obiad, który pokochają nawet mięsożercy. Pełne smaku, sycące i niesamowicie proste.
Wegańska kuchnia zdecydowanie nie musi być nudna. Kiedy pierwszy raz przygotowałam curry, moi bliscy błyskawicznie pochłonęli swoje porcje i nawet nie zauważyli, że w środku nie było ani grama mięsa. Strączki w postaci cieciorki sprawiają, że długo odczuwamy sytość bez uczucia ciężkości. Lekko ostry sos świetnie przełamują słodkie bataty i mleczko kokosowe. W tym przepisie wybrałam gotową mieszankę przypraw curry, ale możesz sięgnąć też po pastę. Wegańską potrawkę przygotowałam z pomocą Cook4me marki Tefal, który sprawił, że czas gotowania zdecydowanie się skrócił, a ja zaoszczędziłam energię elektryczną. Dzięki wbudowanej bazie przepisów nigdy nie brakuje mi pomysłu na obiad.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo:
Wegańskie curry z ciecierzycą
Składniki:
- 400 g ugotowanej ciecierzycy
- 2 cebule szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 5 cm kawałek świeżego imbiru - tarty
- 1 papryczka chili
- 1 kostka naturalnego tofu
- 3 łyżeczki sosu sojowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 średni batat
- świeża trawa cytrynowa
- 400 ml pomidorów krojonych z puszki
- 400 ml mleczka kokosowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 limonka - sok
- 2 łyżeczki curry
- 150 g szpinaku baby
Dodatki
- ryż jaśminowy
- pomidorki koktajlowe
Sposób przygotowania:
1. Tofu kroję w kostkę i marynuję w sosie sojowym oraz słodkiej papryce. Naturalne tofu ma dość neutralny smak i chłonie marynatę, jak gąbka. Tofu najczęściej przygotowuję kilka godzin lub nawet dzień wcześniej.
2. W Cook4me włączam program "tryb ręczny", a następnie "podsmażenie". Następnie wybieram opcję średniego podsmażania.
3. Wlewam olej, wrzucam posiekaną drobno czerwoną cebulę, chili oraz starty korzeń imbiru i podsmażam.
4. Gdy cebulka się zarumieni, dodaję curry i odsączoną ciecierzycę ze słoika. Wrzucam pokrojone w niedużą kostką bataty, mleko kokosowe, passatę oraz zamarynowane wcześniej tofu.
5. Dorzucam trawę cytrynową i dokładnie mieszam. Jeśli nie znajdziesz jej w sklepie, możesz doprawić całość większą ilością soku z limonki lub pominąć ten dodatek.
6. W urządzeniu marki Tefal wybieram następnie funkcję "gotowanie pod ciśnieniem", dzięki której już po 30 minutach mam gotowe, pełne aromatu curry.
7. Na koniec doprawiam całość sosem sojowym, sokiem z limonki i dorzucam liście szpinaku. Całość dokładnie mieszam.
8. Gotowe curry podaję najczęściej z ugotowanym, białym ryżem lub makaronem ryżowym. Świetnie smakuje również na drugi dzień, więc możesz przygotować większą ilość. Smacznego!
Płatna współpraca z marką Tefal.