Na Wielkanoc robię pół wiadra tej sałatki. Tak smakuje, że każdy chce na wynos

Wielkanocny stół ugina się pod przysmakami na zimno. Wśród nich królują sałatki. Obok klasycznej jarzynowej warto postawić również tę jajeczną z dodatkiem pieczarek.

Sałatka jajeczna z pieczarkamiSałatka jajeczna z pieczarkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Pieczarki w towarzystwie jajek najczęściej pojawiają się w formie farszu. W wersji sałatkowej smakują jeszcze lepiej. Ta sałatka szybko skradnie całą uwagę, znikając szybciej niż jarzynowa i jajka z majonezem. Nawet kiedy zrobię wielką miskę, zawsze wydaje się być za mało. To przepis tak dobry, że sięgam po niego nie tylko od święta.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cieszyńska kanapka ze śledziem. To kultowa przekąska znana w PRL

Sałatka pieczarkowo-jajeczna

Nie dość, że smakuje świetnie, to jej przygotowanie jest proste i szybkie. Pieczarki wystarczy trochę podgotować, dodać do jajek, dorzucić warzywa oraz sos i wymieszać. Jest jeszcze szybsza niż jarzynowa czy gyrosowa, w zasadzie przygotowanie zajmuje niewiele więcej czasu niż zrobienie pasty jajecznej. Ważne jest, aby wybrać świeże, jędrne, białe pieczarki bez widocznych blaszek, by jakość tej prostej sałatki z jajkami była jak najlepsza.

Sałatka na Wielkanoc z pieczarkami9
Sałatka na Wielkanoc z pieczarkami9 © Adobe Stock

Kremowe jajka, wyraziste pieczarki, słodka papryka, groszek i wyraziste ogórki konserwowe, do tego prosty sos na bazie majonezu i musztardy. Tylko tyle potrzeba, by oczarować bliskich w czasie wielkanocnego śniadania.

Składniki:

  • 500 g pieczarek,
  • 6-7 jaj,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • pół puszki zielonego groszku,
  • 4-6 ogórków konserwowych,
  • cebulka dymka,
  • 2-3 łyżki majonezu,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • sok z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki dokładnie umyj i wrzuć do osolonego wrzątku. Gotuj przez 5-6 minut.
  2. Odcedź, odłóż na sito i skrop sokiem z cytryny. Gdy przestygną, pokrój je w drobną kostkę.
  3. Jajka ugotuj na twardo, obierz i również pokrój w kostkę.
  4. Ogórki drobno pokrój. Możesz zastąpić konserwowe kiszonymi.
  5. Jajka, pieczarki oraz ogórki przełóż do miski. Dodaj kukurydzę oraz groszek i wymieszaj.
  6. W małej miseczce połącz majonez z łyżeczką musztardy, solą oraz pieprzem.
  7. Powstały sos dodaj do pokrojonych składników i wymieszaj. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
  8. Udekoruj całość posiekaną cebulką dymką. Możesz użyć również samego szczypiorku.

Sałatkę pieczarkowo-jajeczną wstaw do lodówki na minimum godzinę, aby smaki się przegryzły. Serwuj w towarzystwie świeżego pieczywa. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟