Na Wielkanoc robię pół wiadra tej sałatki. Tak smakuje, że każdy chce na wynos

Wielkanocny stół ugina się pod przysmakami na zimno. Wśród nich królują sałatki. Obok klasycznej jarzynowej warto postawić również tę jajeczną z dodatkiem pieczarek.

Sałatka jajeczna z pieczarkamiSałatka jajeczna z pieczarkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Pieczarki w towarzystwie jajek najczęściej pojawiają się w formie farszu. W wersji sałatkowej smakują jeszcze lepiej. Ta sałatka szybko skradnie całą uwagę, znikając szybciej niż jarzynowa i jajka z majonezem. Nawet kiedy zrobię wielką miskę, zawsze wydaje się być za mało. To przepis tak dobry, że sięgam po niego nie tylko od święta.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cieszyńska kanapka ze śledziem. To kultowa przekąska znana w PRL

Sałatka pieczarkowo-jajeczna

Nie dość, że smakuje świetnie, to jej przygotowanie jest proste i szybkie. Pieczarki wystarczy trochę podgotować, dodać do jajek, dorzucić warzywa oraz sos i wymieszać. Jest jeszcze szybsza niż jarzynowa czy gyrosowa, w zasadzie przygotowanie zajmuje niewiele więcej czasu niż zrobienie pasty jajecznej. Ważne jest, aby wybrać świeże, jędrne, białe pieczarki bez widocznych blaszek, by jakość tej prostej sałatki z jajkami była jak najlepsza.

Sałatka na Wielkanoc z pieczarkami9
Sałatka na Wielkanoc z pieczarkami9 © Adobe Stock

Kremowe jajka, wyraziste pieczarki, słodka papryka, groszek i wyraziste ogórki konserwowe, do tego prosty sos na bazie majonezu i musztardy. Tylko tyle potrzeba, by oczarować bliskich w czasie wielkanocnego śniadania.

Składniki:

  • 500 g pieczarek,
  • 6-7 jaj,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • pół puszki zielonego groszku,
  • 4-6 ogórków konserwowych,
  • cebulka dymka,
  • 2-3 łyżki majonezu,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • sok z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki dokładnie umyj i wrzuć do osolonego wrzątku. Gotuj przez 5-6 minut.
  2. Odcedź, odłóż na sito i skrop sokiem z cytryny. Gdy przestygną, pokrój je w drobną kostkę.
  3. Jajka ugotuj na twardo, obierz i również pokrój w kostkę.
  4. Ogórki drobno pokrój. Możesz zastąpić konserwowe kiszonymi.
  5. Jajka, pieczarki oraz ogórki przełóż do miski. Dodaj kukurydzę oraz groszek i wymieszaj.
  6. W małej miseczce połącz majonez z łyżeczką musztardy, solą oraz pieprzem.
  7. Powstały sos dodaj do pokrojonych składników i wymieszaj. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
  8. Udekoruj całość posiekaną cebulką dymką. Możesz użyć również samego szczypiorku.

Sałatkę pieczarkowo-jajeczną wstaw do lodówki na minimum godzinę, aby smaki się przegryzły. Serwuj w towarzystwie świeżego pieczywa. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża