Na Wielkanoc robię pół wiadra tej sałatki. Tak smakuje, że każdy chce na wynos
Wielkanocny stół ugina się pod przysmakami na zimno. Wśród nich królują sałatki. Obok klasycznej jarzynowej warto postawić również tę jajeczną z dodatkiem pieczarek.
Pieczarki w towarzystwie jajek najczęściej pojawiają się w formie farszu. W wersji sałatkowej smakują jeszcze lepiej. Ta sałatka szybko skradnie całą uwagę, znikając szybciej niż jarzynowa i jajka z majonezem. Nawet kiedy zrobię wielką miskę, zawsze wydaje się być za mało. To przepis tak dobry, że sięgam po niego nie tylko od święta.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kremowa i energetyzująca owsianka kawowa z mleczną pianką
Sałatka pieczarkowo-jajeczna
Nie dość, że smakuje świetnie, to jej przygotowanie jest proste i szybkie. Pieczarki wystarczy trochę podgotować, dodać do jajek, dorzucić warzywa oraz sos i wymieszać. Jest jeszcze szybsza niż jarzynowa czy gyrosowa, w zasadzie przygotowanie zajmuje niewiele więcej czasu niż zrobienie pasty jajecznej. Ważne jest, aby wybrać świeże, jędrne, białe pieczarki bez widocznych blaszek, by jakość tej prostej sałatki z jajkami była jak najlepsza.
Kremowe jajka, wyraziste pieczarki, słodka papryka, groszek i wyraziste ogórki konserwowe, do tego prosty sos na bazie majonezu i musztardy. Tylko tyle potrzeba, by oczarować bliskich w czasie wielkanocnego śniadania.
Składniki:
- 500 g pieczarek,
- 6-7 jaj,
- 1 puszka kukurydzy,
- pół puszki zielonego groszku,
- 4-6 ogórków konserwowych,
- cebulka dymka,
- 2-3 łyżki majonezu,
- 1 łyżeczka musztardy,
- sok z cytryny,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Pieczarki dokładnie umyj i wrzuć do osolonego wrzątku. Gotuj przez 5-6 minut.
- Odcedź, odłóż na sito i skrop sokiem z cytryny. Gdy przestygną, pokrój je w drobną kostkę.
- Jajka ugotuj na twardo, obierz i również pokrój w kostkę.
- Ogórki drobno pokrój. Możesz zastąpić konserwowe kiszonymi.
- Jajka, pieczarki oraz ogórki przełóż do miski. Dodaj kukurydzę oraz groszek i wymieszaj.
- W małej miseczce połącz majonez z łyżeczką musztardy, solą oraz pieprzem.
- Powstały sos dodaj do pokrojonych składników i wymieszaj. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
- Udekoruj całość posiekaną cebulką dymką. Możesz użyć również samego szczypiorku.
Sałatkę pieczarkowo-jajeczną wstaw do lodówki na minimum godzinę, aby smaki się przegryzły. Serwuj w towarzystwie świeżego pieczywa. Smacznego!