Takie kotlety podałam na rodzinny obiad. Nawet wybredna teściowa poprosiła o dokładkę
Mogłoby się wydawać, że w temacie kotletów powiedziano już wszystko, ale wciąż znaleźć można zaskakujące przepisy. Takie są właśnie kotlety po parmeńsku, które zrobiły furorę w moim domu.
Kiedy myślimy o kotletach, przed oczami pojawiają się głównie te schabowe lub mielone. Czasami gdzieś tam skusimy się na pożarskie lub zamienimy schab na pierś z kurczaka. Pyszną alternatywą dla klasycznych polskich potraw są kotlety parmeńskie z serem oraz groszkiem. Nie tylko wyglądają apetycznie, ale jeszcze smakują tak dobrze, że wiązankę komplementów można zgarnąć nawet od wybrednej teściowej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Eklery z kremem budyniowym rozpływają się w ustach. Zbierzesz same pochwały
Kotlety parmeńskie z serem i groszkiem
To najlepsza odpowiedź na to, co zrobić na obiad z piersi kurczaka. Soczyste mięso w parmezanowej panierce, dodatkowo otulone mozzarellą, groszkiem i pomidorami szybko skradnie serca gości. Świetnie sprawdzi się na rodzinne obiady czy specjalne uroczystości, gdy chcesz zaserwować coś spoza stałego repertuaru imprezowych dań.
To miks znanych nam kotletów z włoskimi klasykami, takimi jak parmezan, mozzarella i pomidory. Te ostatnie tworzą delikatny sos, który otula mięso. Do tego zielony akcent w postaci groszku i mamy danie idealne.
Składniki:
- 2 filety z kurczaka,
- 1 szklanka bułki tartej,
- pół szklanki tartego parmezanu,
- 2 jaja,
- olej lub oliwa do smażenia,
- 200 g mozzarelli,
- pół szklanki zielonego groszku,
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 2 ząbki czosnku,
- 400 g pomidorów krojonych z puszki,
- duża szczypta cukru,
- pół łyżeczki suszonego oregano,
- pół łyżeczki suszonej bazylii,
- sól, pieprz i papryka słodka do smaku.
Sposób przygotowania:
- Filety przekrój wzdłuż na dwie częśći i rozbij nieco tłuczkiem. Nie muszą być bardzo cienkie.
- Dopraw z obu stron solą, pieprzem i słodką papryką. Możesz sięgnąć też po ostrą, jeśli lubisz wyraziste smai.
- Do jednej miski wbij jajka i roztrzep je widelcem. Do drugiej wsyp mąkę, starty parmezan i wymieszaj.
- Obtaczaj mięso w jajku i parmezanie z bułką.
- Smaż na patelni z rozgrzanym olejem z obu stron, aż się zarumienią.
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż posiekany drobno czosnek.
- Wlej pomidory, dodaj cukier, oregano, bazylię oraz sól i pieprz.
- Gotuj sos przez ok. 10-15 minut, aż zacznie gęstnieć.
- Dorzuć zielony groszek.
- Część sosu przelej do żaroodpornego naczynia i ułóż przygotowane wcześniej kotlety.
- Polej je pozostałym serem, posyp startą mozzarellą (możesz też ułożyć plastry).
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 10-15 minut, aż ser się roztopi i zacznie rumienić.
Gotowe danie udekoruj posiekanym szczypiorkiem. Kotlety po parmeńsku serwuj z ziemniakami lub ryżem i lekką sałatką. Smacznego!