PrzepisDania mięsneTakie kotlety podałam na rodzinny obiad. Nawet wybredna teściowa poprosiła o dokładkę

Takie kotlety podałam na rodzinny obiad. Nawet wybredna teściowa poprosiła o dokładkę

Mogłoby się wydawać, że w temacie kotletów powiedziano już wszystko, ale wciąż znaleźć można zaskakujące przepisy. Takie są właśnie kotlety po parmeńsku, które zrobiły furorę w moim domu.

Kotlety parmeńskie
Kotlety parmeńskie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kiedy myślimy o kotletach, przed oczami pojawiają się głównie te schabowe lub mielone. Czasami gdzieś tam skusimy się na pożarskie lub zamienimy schab na pierś z kurczaka. Pyszną alternatywą dla klasycznych polskich potraw są kotlety parmeńskie z serem oraz groszkiem. Nie tylko wyglądają apetycznie, ale jeszcze smakują tak dobrze, że wiązankę komplementów można zgarnąć nawet od wybrednej teściowej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Eklery z kremem budyniowym rozpływają się w ustach. Zbierzesz same pochwały

Kotlety parmeńskie z serem i groszkiem

To najlepsza odpowiedź na to, co zrobić na obiad z piersi kurczaka. Soczyste mięso w parmezanowej panierce, dodatkowo otulone mozzarellą, groszkiem i pomidorami szybko skradnie serca gości. Świetnie sprawdzi się na rodzinne obiady czy specjalne uroczystości, gdy chcesz zaserwować coś spoza stałego repertuaru imprezowych dań.

Kotlety po parmeńsku
Kotlety po parmeńsku© Adobe Stock

To miks znanych nam kotletów z włoskimi klasykami, takimi jak parmezan, mozzarella i pomidory. Te ostatnie tworzą delikatny sos, który otula mięso. Do tego zielony akcent w postaci groszku i mamy danie idealne.

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka,
  • 1 szklanka bułki tartej,
  • pół szklanki tartego parmezanu,
  • 2 jaja,
  • olej lub oliwa do smażenia,
  • 200 g mozzarelli,
  • pół szklanki zielonego groszku,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki,
  • duża szczypta cukru,
  • pół łyżeczki suszonego oregano,
  • pół łyżeczki suszonej bazylii,
  • sól, pieprz i papryka słodka do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Filety przekrój wzdłuż na dwie częśći i rozbij nieco tłuczkiem. Nie muszą być bardzo cienkie.
  2. Dopraw z obu stron solą, pieprzem i słodką papryką. Możesz sięgnąć też po ostrą, jeśli lubisz wyraziste smai.
  3. Do jednej miski wbij jajka i roztrzep je widelcem. Do drugiej wsyp mąkę, starty parmezan i wymieszaj.
  4. Obtaczaj mięso w jajku i parmezanie z bułką.
  5. Smaż na patelni z rozgrzanym olejem z obu stron, aż się zarumienią.
  6. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż posiekany drobno czosnek.
  7. Wlej pomidory, dodaj cukier, oregano, bazylię oraz sól i pieprz.
  8. Gotuj sos przez ok. 10-15 minut, aż zacznie gęstnieć.
  9. Dorzuć zielony groszek.
  10. Część sosu przelej do żaroodpornego naczynia i ułóż przygotowane wcześniej kotlety.
  11. Polej je pozostałym serem, posyp startą mozzarellą (możesz też ułożyć plastry).
  12. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 10-15 minut, aż ser się roztopi i zacznie rumienić.

Gotowe danie udekoruj posiekanym szczypiorkiem. Kotlety po parmeńsku serwuj z ziemniakami lub ryżem i lekką sałatką. Smacznego!

przepisobiad dla całej rodzinykotlety

Wybrane dla Ciebie