Takie kotlety podałam na rodzinny obiad. Nawet wybredna teściowa poprosiła o dokładkę

Mogłoby się wydawać, że w temacie kotletów powiedziano już wszystko, ale wciąż znaleźć można zaskakujące przepisy. Takie są właśnie kotlety po parmeńsku, które zrobiły furorę w moim domu.

Kotlety parmeńskieKotlety parmeńskie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kiedy myślimy o kotletach, przed oczami pojawiają się głównie te schabowe lub mielone. Czasami gdzieś tam skusimy się na pożarskie lub zamienimy schab na pierś z kurczaka. Pyszną alternatywą dla klasycznych polskich potraw są kotlety parmeńskie z serem oraz groszkiem. Nie tylko wyglądają apetycznie, ale jeszcze smakują tak dobrze, że wiązankę komplementów można zgarnąć nawet od wybrednej teściowej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Eklery z kremem budyniowym rozpływają się w ustach. Zbierzesz same pochwały

Kotlety parmeńskie z serem i groszkiem

To najlepsza odpowiedź na to, co zrobić na obiad z piersi kurczaka. Soczyste mięso w parmezanowej panierce, dodatkowo otulone mozzarellą, groszkiem i pomidorami szybko skradnie serca gości. Świetnie sprawdzi się na rodzinne obiady czy specjalne uroczystości, gdy chcesz zaserwować coś spoza stałego repertuaru imprezowych dań.

Kotlety po parmeńsku
Kotlety po parmeńsku © Adobe Stock

To miks znanych nam kotletów z włoskimi klasykami, takimi jak parmezan, mozzarella i pomidory. Te ostatnie tworzą delikatny sos, który otula mięso. Do tego zielony akcent w postaci groszku i mamy danie idealne.

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka,
  • 1 szklanka bułki tartej,
  • pół szklanki tartego parmezanu,
  • 2 jaja,
  • olej lub oliwa do smażenia,
  • 200 g mozzarelli,
  • pół szklanki zielonego groszku,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki,
  • duża szczypta cukru,
  • pół łyżeczki suszonego oregano,
  • pół łyżeczki suszonej bazylii,
  • sól, pieprz i papryka słodka do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Filety przekrój wzdłuż na dwie częśći i rozbij nieco tłuczkiem. Nie muszą być bardzo cienkie.
  2. Dopraw z obu stron solą, pieprzem i słodką papryką. Możesz sięgnąć też po ostrą, jeśli lubisz wyraziste smai.
  3. Do jednej miski wbij jajka i roztrzep je widelcem. Do drugiej wsyp mąkę, starty parmezan i wymieszaj.
  4. Obtaczaj mięso w jajku i parmezanie z bułką.
  5. Smaż na patelni z rozgrzanym olejem z obu stron, aż się zarumienią.
  6. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż posiekany drobno czosnek.
  7. Wlej pomidory, dodaj cukier, oregano, bazylię oraz sól i pieprz.
  8. Gotuj sos przez ok. 10-15 minut, aż zacznie gęstnieć.
  9. Dorzuć zielony groszek.
  10. Część sosu przelej do żaroodpornego naczynia i ułóż przygotowane wcześniej kotlety.
  11. Polej je pozostałym serem, posyp startą mozzarellą (możesz też ułożyć plastry).
  12. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 10-15 minut, aż ser się roztopi i zacznie rumienić.

Gotowe danie udekoruj posiekanym szczypiorkiem. Kotlety po parmeńsku serwuj z ziemniakami lub ryżem i lekką sałatką. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe