Kotlety pożarskie, które smakują całej rodzinie. Zamieniłam kurczaka na inne, zdrowsze mięso

Kotlety pożarskie to klasyk, który kojarzy się przede wszystkim z domowymi obiadami i minioną epoką. Ile domów, tyle wersji, ale podstawą przepisu jest zazwyczaj kurczak. Zdecydowałam się zamienić go na inny rodzaj mięsa i nie zawiodłam się.

Kotlety pożarskie to hit na obiad w moim domuKotlety pożarskie to hit na obiad w moim domu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

Postawiłam na inny rodzaj drobiu i nie łączyłam go już z cielęciną. Mój wybór padł na indyka - mięso często niedoceniane, bo nieco bardziej wymagające w obróbce, aby ostatecznie zachwycało delikatną strukturą i wyjątkowym smakiem. W przepisie na zdrowsze kotlety pożarskie oprócz mięsa polecam zmienić też sposób przygotowania - tradycyjne smażenie można zastąpić pieczeniem na blasze w piekarniku, opiekaniem na grillu elektrycznym lub ciepłym powietrzem w modnym ostatnio urządzeniu typu airfryer.

Jakie właściwości ma indyk?

Indyk to niezwykle wartościowe mięso, które warto wprowadzić do swojej diety. Bogate w białko, witaminy i minerały, a jednocześnie niskotłuszczowe mięso idealnie nadaje się dla osób dbających o zdrowie i sylwetkę. Indyk jest bogaty w witaminy z grupy B, takie jak witamina B6 i B12, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Mięso z indyka jest również dobrym źródłem selenu, który działa jako antyoksydant, chroniąc komórki przed uszkodzeniem. Jego delikatny smak sprawia, że można z niego przygotować wiele różnych potraw, które zadowolą każdego domownika.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Drobiowe miseczki szczęścia goszczą na moim stole bardzo często. Każdy się o nie dopomina

Przepis na kotlety pożarskie z indyka

Przygotowanie kotletów pożarskich z indyka niewiele różni się od tradycyjnych kotletów mielonych. Wystarczy zmielić mięso z piersi indyka, dodać pozostałe składniki i uformować zgrabne kotlety.

Składniki:

  • 400 g mięsa z indyka,
  • 2 jajka,
  • 1 mała czerstwa bułka,
  • 150 ml mleka,
  • 20 g masła,
  • 1/4 pęczka koperki,
  • pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Bułkę namocz mleku, a następnie odciśnij.
  2. Mięso oczyść z błonek i razem z bułką zmiel w maszynce do mielenia.
  3. Posiekaj koperek i dorzuć do masy, doprawiając przyprawami.
  4. Oddziel białka od żółtka - żółtka dodaj do masy i wymieszać. A białka ubij i powoli wmieszaj w masę.
  5. Jeśli masa jest za rzadka, dosyp nieco bułki tartej.
  6. Uformuj kotlety i ułóż na natłuszczonej delikatnie blaszce lub opiecz w airfryerze.
Wybrane dla Ciebie
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników