Kotlety pożarskie, które smakują całej rodzinie. Zamieniłam kurczaka na inne, zdrowsze mięso

Kotlety pożarskie to klasyk, który kojarzy się przede wszystkim z domowymi obiadami i minioną epoką. Ile domów, tyle wersji, ale podstawą przepisu jest zazwyczaj kurczak. Zdecydowałam się zamienić go na inny rodzaj mięsa i nie zawiodłam się.

Kotlety pożarskie to hit na obiad w moim domuKotlety pożarskie to hit na obiad w moim domu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

Postawiłam na inny rodzaj drobiu i nie łączyłam go już z cielęciną. Mój wybór padł na indyka - mięso często niedoceniane, bo nieco bardziej wymagające w obróbce, aby ostatecznie zachwycało delikatną strukturą i wyjątkowym smakiem. W przepisie na zdrowsze kotlety pożarskie oprócz mięsa polecam zmienić też sposób przygotowania - tradycyjne smażenie można zastąpić pieczeniem na blasze w piekarniku, opiekaniem na grillu elektrycznym lub ciepłym powietrzem w modnym ostatnio urządzeniu typu airfryer.

Jakie właściwości ma indyk?

Indyk to niezwykle wartościowe mięso, które warto wprowadzić do swojej diety. Bogate w białko, witaminy i minerały, a jednocześnie niskotłuszczowe mięso idealnie nadaje się dla osób dbających o zdrowie i sylwetkę. Indyk jest bogaty w witaminy z grupy B, takie jak witamina B6 i B12, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Mięso z indyka jest również dobrym źródłem selenu, który działa jako antyoksydant, chroniąc komórki przed uszkodzeniem. Jego delikatny smak sprawia, że można z niego przygotować wiele różnych potraw, które zadowolą każdego domownika.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Drobiowe miseczki szczęścia goszczą na moim stole bardzo często. Każdy się o nie dopomina

Przepis na kotlety pożarskie z indyka

Przygotowanie kotletów pożarskich z indyka niewiele różni się od tradycyjnych kotletów mielonych. Wystarczy zmielić mięso z piersi indyka, dodać pozostałe składniki i uformować zgrabne kotlety.

Składniki:

  • 400 g mięsa z indyka,
  • 2 jajka,
  • 1 mała czerstwa bułka,
  • 150 ml mleka,
  • 20 g masła,
  • 1/4 pęczka koperki,
  • pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Bułkę namocz mleku, a następnie odciśnij.
  2. Mięso oczyść z błonek i razem z bułką zmiel w maszynce do mielenia.
  3. Posiekaj koperek i dorzuć do masy, doprawiając przyprawami.
  4. Oddziel białka od żółtka - żółtka dodaj do masy i wymieszać. A białka ubij i powoli wmieszaj w masę.
  5. Jeśli masa jest za rzadka, dosyp nieco bułki tartej.
  6. Uformuj kotlety i ułóż na natłuszczonej delikatnie blaszce lub opiecz w airfryerze.

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia