Kotlety pożarskie, które smakują całej rodzinie. Zamieniłam kurczaka na inne, zdrowsze mięso

Kotlety pożarskie to klasyk, który kojarzy się przede wszystkim z domowymi obiadami i minioną epoką. Ile domów, tyle wersji, ale podstawą przepisu jest zazwyczaj kurczak. Zdecydowałam się zamienić go na inny rodzaj mięsa i nie zawiodłam się.

Kotlety pożarskie to hit na obiad w moim domuKotlety pożarskie to hit na obiad w moim domu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

Postawiłam na inny rodzaj drobiu i nie łączyłam go już z cielęciną. Mój wybór padł na indyka - mięso często niedoceniane, bo nieco bardziej wymagające w obróbce, aby ostatecznie zachwycało delikatną strukturą i wyjątkowym smakiem. W przepisie na zdrowsze kotlety pożarskie oprócz mięsa polecam zmienić też sposób przygotowania - tradycyjne smażenie można zastąpić pieczeniem na blasze w piekarniku, opiekaniem na grillu elektrycznym lub ciepłym powietrzem w modnym ostatnio urządzeniu typu airfryer.

Jakie właściwości ma indyk?

Indyk to niezwykle wartościowe mięso, które warto wprowadzić do swojej diety. Bogate w białko, witaminy i minerały, a jednocześnie niskotłuszczowe mięso idealnie nadaje się dla osób dbających o zdrowie i sylwetkę. Indyk jest bogaty w witaminy z grupy B, takie jak witamina B6 i B12, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Mięso z indyka jest również dobrym źródłem selenu, który działa jako antyoksydant, chroniąc komórki przed uszkodzeniem. Jego delikatny smak sprawia, że można z niego przygotować wiele różnych potraw, które zadowolą każdego domownika.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Drobiowe miseczki szczęścia goszczą na moim stole bardzo często. Każdy się o nie dopomina

Przepis na kotlety pożarskie z indyka

Przygotowanie kotletów pożarskich z indyka niewiele różni się od tradycyjnych kotletów mielonych. Wystarczy zmielić mięso z piersi indyka, dodać pozostałe składniki i uformować zgrabne kotlety.

Składniki:

  • 400 g mięsa z indyka,
  • 2 jajka,
  • 1 mała czerstwa bułka,
  • 150 ml mleka,
  • 20 g masła,
  • 1/4 pęczka koperki,
  • pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Bułkę namocz mleku, a następnie odciśnij.
  2. Mięso oczyść z błonek i razem z bułką zmiel w maszynce do mielenia.
  3. Posiekaj koperek i dorzuć do masy, doprawiając przyprawami.
  4. Oddziel białka od żółtka - żółtka dodaj do masy i wymieszać. A białka ubij i powoli wmieszaj w masę.
  5. Jeśli masa jest za rzadka, dosyp nieco bułki tartej.
  6. Uformuj kotlety i ułóż na natłuszczonej delikatnie blaszce lub opiecz w airfryerze.
Wybrane dla Ciebie
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇