Kotlety pożarskie, które smakują całej rodzinie. Zamieniłam kurczaka na inne, zdrowsze mięso
Kotlety pożarskie to klasyk, który kojarzy się przede wszystkim z domowymi obiadami i minioną epoką. Ile domów, tyle wersji, ale podstawą przepisu jest zazwyczaj kurczak. Zdecydowałam się zamienić go na inny rodzaj mięsa i nie zawiodłam się.
19.08.2024 16:41
Postawiłam na inny rodzaj drobiu i nie łączyłam go już z cielęciną. Mój wybór padł na indyka - mięso często niedoceniane, bo nieco bardziej wymagające w obróbce, aby ostatecznie zachwycało delikatną strukturą i wyjątkowym smakiem. W przepisie na zdrowsze kotlety pożarskie oprócz mięsa polecam zmienić też sposób przygotowania - tradycyjne smażenie można zastąpić pieczeniem na blasze w piekarniku, opiekaniem na grillu elektrycznym lub ciepłym powietrzem w modnym ostatnio urządzeniu typu airfryer.
Jakie właściwości ma indyk?
Indyk to niezwykle wartościowe mięso, które warto wprowadzić do swojej diety. Bogate w białko, witaminy i minerały, a jednocześnie niskotłuszczowe mięso idealnie nadaje się dla osób dbających o zdrowie i sylwetkę. Indyk jest bogaty w witaminy z grupy B, takie jak witamina B6 i B12, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Mięso z indyka jest również dobrym źródłem selenu, który działa jako antyoksydant, chroniąc komórki przed uszkodzeniem. Jego delikatny smak sprawia, że można z niego przygotować wiele różnych potraw, które zadowolą każdego domownika.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepis na kotlety pożarskie z indyka
Przygotowanie kotletów pożarskich z indyka niewiele różni się od tradycyjnych kotletów mielonych. Wystarczy zmielić mięso z piersi indyka, dodać pozostałe składniki i uformować zgrabne kotlety.
Składniki:
- 400 g mięsa z indyka,
- 2 jajka,
- 1 mała czerstwa bułka,
- 150 ml mleka,
- 20 g masła,
- 1/4 pęczka koperki,
- pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Bułkę namocz mleku, a następnie odciśnij.
- Mięso oczyść z błonek i razem z bułką zmiel w maszynce do mielenia.
- Posiekaj koperek i dorzuć do masy, doprawiając przyprawami.
- Oddziel białka od żółtka - żółtka dodaj do masy i wymieszać. A białka ubij i powoli wmieszaj w masę.
- Jeśli masa jest za rzadka, dosyp nieco bułki tartej.
- Uformuj kotlety i ułóż na natłuszczonej delikatnie blaszce lub opiecz w airfryerze.