PoradyKotlety pożarskie, które smakują całej rodzinie. Zamieniłam kurczaka na inne, zdrowsze mięso

Kotlety pożarskie, które smakują całej rodzinie. Zamieniłam kurczaka na inne, zdrowsze mięso

Kotlety pożarskie to hit na obiad w moim domu
Kotlety pożarskie to hit na obiad w moim domu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

19.08.2024 16:41

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kotlety pożarskie to klasyk, który kojarzy się przede wszystkim z domowymi obiadami i minioną epoką. Ile domów, tyle wersji, ale podstawą przepisu jest zazwyczaj kurczak. Zdecydowałam się zamienić go na inny rodzaj mięsa i nie zawiodłam się.

Postawiłam na inny rodzaj drobiu i nie łączyłam go już z cielęciną. Mój wybór padł na indyka - mięso często niedoceniane, bo nieco bardziej wymagające w obróbce, aby ostatecznie zachwycało delikatną strukturą i wyjątkowym smakiem. W przepisie na zdrowsze kotlety pożarskie oprócz mięsa polecam zmienić też sposób przygotowania - tradycyjne smażenie można zastąpić pieczeniem na blasze w piekarniku, opiekaniem na grillu elektrycznym lub ciepłym powietrzem w modnym ostatnio urządzeniu typu airfryer.

Jakie właściwości ma indyk?

Indyk to niezwykle wartościowe mięso, które warto wprowadzić do swojej diety. Bogate w białko, witaminy i minerały, a jednocześnie niskotłuszczowe mięso idealnie nadaje się dla osób dbających o zdrowie i sylwetkę. Indyk jest bogaty w witaminy z grupy B, takie jak witamina B6 i B12, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Mięso z indyka jest również dobrym źródłem selenu, który działa jako antyoksydant, chroniąc komórki przed uszkodzeniem. Jego delikatny smak sprawia, że można z niego przygotować wiele różnych potraw, które zadowolą każdego domownika.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na kotlety pożarskie z indyka

Przygotowanie kotletów pożarskich z indyka niewiele różni się od tradycyjnych kotletów mielonych. Wystarczy zmielić mięso z piersi indyka, dodać pozostałe składniki i uformować zgrabne kotlety.

Składniki:

  • 400 g mięsa z indyka,
  • 2 jajka,
  • 1 mała czerstwa bułka,
  • 150 ml mleka,
  • 20 g masła,
  • 1/4 pęczka koperki,
  • pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Bułkę namocz mleku, a następnie odciśnij.
  2. Mięso oczyść z błonek i razem z bułką zmiel w maszynce do mielenia.
  3. Posiekaj koperek i dorzuć do masy, doprawiając przyprawami.
  4. Oddziel białka od żółtka - żółtka dodaj do masy i wymieszać. A białka ubij i powoli wmieszaj w masę.
  5. Jeśli masa jest za rzadka, dosyp nieco bułki tartej.
  6. Uformuj kotlety i ułóż na natłuszczonej delikatnie blaszce lub opiecz w airfryerze.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także