WAŻNE
TERAZ

Bezzałogowiec PGZ spadł w Inowrocławiu. Potwierdziła nam to policja

Młodą kapustę zawsze robię na boczku. Wychodzi tak pyszna, że nikt nie grymasi

Już jest na każdym straganie i kupuję ją coraz częściej. Młoda kapusta to jedno z moich ulubionych wiosennych warzyw. Przygotowuje ją na boczku, bo wtedy jej smak jest bardziej wyrazisty. Sprawdza się też wtedy jako samodzielne danie, a nie tylko dodatek do obiadu.

Młoda kapusta z tym dodatkiem jest bardziej wyrazistaMłoda kapusta z tym dodatkiem jest bardziej wyrazista
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Bardzo lubię młodą kapustę i przygotowują ją na kilka sposobów. Kiedy zależy mi na pysznej jarzynce do obiadu, robię ją na sposób wegetariański, z dużą ilością koperku. Jednak mam też sposób, by to warzywo stało się bazą do samodzielnego dania. Wtedy dodaję do niej boczek. Oczywiście w takiej postaci może być też dodatkiem do obiadu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obowiązkowo robię go na obiad. Bigos z młodej kapusty teraz smakuje najlepiej

Dlaczego warto jeść młodą kapustę?

Po młodą kapustę o tej porze roku warto sięgać jak najczęściej i przygotowywać ją na wiele sposobów. Ma mnóstwo witaminy C, która wzmacnia odporność i działa przeciwutleniająco, chroni komórki przed uszkodzeniami. Ma także witaminy z grupy B oraz A, K i E. Mają one korzystny wpływ na wiele funkcji organizmu.

Młoda kapusta jest również dobrym źródłem wapnia. Kiedy go brakuje, nie ma mowy o mocnych kościach czy zębach. To zielone warzywo warto wykorzystywać w swoich posiłkach podczas odchudzania. Ma niewiele kalorii, a za to mnóstwo błonnika. Dzięki temu łatwiej tracić zbędne kilogramy. Zapewnia uczucie sytości na długo i przyspiesza metabolizm.

Jak przygotować młodą kapustę z boczkiem?

Przede wszystkim nie można jej przegotować. Młoda kapusta jest miękka i delikatna, nie potrzebuje długiej obróbki. Dusi się ją do miękkości wraz z przyprawami, szczypiorkiem i koperkiem, ale ten proces trzeba kontrolować. Powinna pozostać jędrna, a nie rozpadać się. Z reguły wystarcza kwadrans.

Kiedy przygotowuję młodą kapustę z boczkiem, doprawiam ją mocniej. Ten dodatek zobowiązuje i powinna mieć bardziej wyrazisty charakter. Dlatego sprawdza się wtedy cebula, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie. Dzięki nim kapusta ma głęboki aromat i smak. Trzeba jeszcze dodać, że do takiego dania dobrze jest użyć smalcu. Kiedy na nim przesmaży się boczek, kapusta będzie smakowała, jak u babci.

Kapusta z boczkiem

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty,
  • pół pęczka koperku,
  • pół pęczka szczypiorku,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 150 g boczku wędzonego,
  • sól, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie,
  • cukier do smaku,
  • sok z cytryny do smaku,
  • 1 łyżka smalcu.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę oczyść i poszatkuj. Podobnie pokrój boczek.
  2. W dużym garnku rozgrzej smalec, a następnie podsmaż boczek. Kiedy się zarumieni, dodaj cebulę i podsmaż ją, aż będzie złocista. Wtedy dodaj czosnek.
  3. Następnie dołóż do garnka poszatkowaną kapustę, koperek, szczypiorek, liście laurowe i ziele angielskie. Całość zalej niewielką ilością wody.
  4. Duś na wolnym ogniu pod przykryciem, aż kapusta będzie miękka.
  5. Na osobnej patelni roztop smalec, a następnie dodaj mąkę. Wymieszaj energicznie, aż powstanie zasmażka.
  6. Dodaj zasmażkę do garnka z kapustą i gotuj jeszcze chwilę, aż całość zgęstnieje.
  7. Młodą kapustę dopraw solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny do smaku.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo