Młodą kapustę zawsze robię na boczku. Wychodzi tak pyszna, że nikt nie grymasi
Już jest na każdym straganie i kupuję ją coraz częściej. Młoda kapusta to jedno z moich ulubionych wiosennych warzyw. Przygotowuje ją na boczku, bo wtedy jej smak jest bardziej wyrazisty. Sprawdza się też wtedy jako samodzielne danie, a nie tylko dodatek do obiadu.
Bardzo lubię młodą kapustę i przygotowują ją na kilka sposobów. Kiedy zależy mi na pysznej jarzynce do obiadu, robię ją na sposób wegetariański, z dużą ilością koperku. Jednak mam też sposób, by to warzywo stało się bazą do samodzielnego dania. Wtedy dodaję do niej boczek. Oczywiście w takiej postaci może być też dodatkiem do obiadu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Obowiązkowo robię go na obiad. Bigos z młodej kapusty teraz smakuje najlepiej
Dlaczego warto jeść młodą kapustę?
Po młodą kapustę o tej porze roku warto sięgać jak najczęściej i przygotowywać ją na wiele sposobów. Ma mnóstwo witaminy C, która wzmacnia odporność i działa przeciwutleniająco, chroni komórki przed uszkodzeniami. Ma także witaminy z grupy B oraz A, K i E. Mają one korzystny wpływ na wiele funkcji organizmu.
Młoda kapusta jest również dobrym źródłem wapnia. Kiedy go brakuje, nie ma mowy o mocnych kościach czy zębach. To zielone warzywo warto wykorzystywać w swoich posiłkach podczas odchudzania. Ma niewiele kalorii, a za to mnóstwo błonnika. Dzięki temu łatwiej tracić zbędne kilogramy. Zapewnia uczucie sytości na długo i przyspiesza metabolizm.
Jak przygotować młodą kapustę z boczkiem?
Przede wszystkim nie można jej przegotować. Młoda kapusta jest miękka i delikatna, nie potrzebuje długiej obróbki. Dusi się ją do miękkości wraz z przyprawami, szczypiorkiem i koperkiem, ale ten proces trzeba kontrolować. Powinna pozostać jędrna, a nie rozpadać się. Z reguły wystarcza kwadrans.
Kiedy przygotowuję młodą kapustę z boczkiem, doprawiam ją mocniej. Ten dodatek zobowiązuje i powinna mieć bardziej wyrazisty charakter. Dlatego sprawdza się wtedy cebula, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie. Dzięki nim kapusta ma głęboki aromat i smak. Trzeba jeszcze dodać, że do takiego dania dobrze jest użyć smalcu. Kiedy na nim przesmaży się boczek, kapusta będzie smakowała, jak u babci.
Kapusta z boczkiem
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty,
- pół pęczka koperku,
- pół pęczka szczypiorku,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 150 g boczku wędzonego,
- sól, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie,
- cukier do smaku,
- sok z cytryny do smaku,
- 1 łyżka smalcu.
Sposób przygotowania:
- Kapustę oczyść i poszatkuj. Podobnie pokrój boczek.
- W dużym garnku rozgrzej smalec, a następnie podsmaż boczek. Kiedy się zarumieni, dodaj cebulę i podsmaż ją, aż będzie złocista. Wtedy dodaj czosnek.
- Następnie dołóż do garnka poszatkowaną kapustę, koperek, szczypiorek, liście laurowe i ziele angielskie. Całość zalej niewielką ilością wody.
- Duś na wolnym ogniu pod przykryciem, aż kapusta będzie miękka.
- Na osobnej patelni roztop smalec, a następnie dodaj mąkę. Wymieszaj energicznie, aż powstanie zasmażka.
- Dodaj zasmażkę do garnka z kapustą i gotuj jeszcze chwilę, aż całość zgęstnieje.
- Młodą kapustę dopraw solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny do smaku.