PrzepisProste przepisyMłodą kapustę zawsze robię na boczku. Wychodzi tak pyszna, że nikt nie grymasi

Młodą kapustę zawsze robię na boczku. Wychodzi tak pyszna, że nikt nie grymasi

Już jest na każdym straganie i kupuję ją coraz częściej. Młoda kapusta to jedno z moich ulubionych wiosennych warzyw. Przygotowuje ją na boczku, bo wtedy jej smak jest bardziej wyrazisty. Sprawdza się też wtedy jako samodzielne danie, a nie tylko dodatek do obiadu.

Młoda kapusta z tym dodatkiem jest bardziej wyrazista
Młoda kapusta z tym dodatkiem jest bardziej wyrazista
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Bardzo lubię młodą kapustę i przygotowują ją na kilka sposobów. Kiedy zależy mi na pysznej jarzynce do obiadu, robię ją na sposób wegetariański, z dużą ilością koperku. Jednak mam też sposób, by to warzywo stało się bazą do samodzielnego dania. Wtedy dodaję do niej boczek. Oczywiście w takiej postaci może być też dodatkiem do obiadu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obowiązkowo robię go na obiad. Bigos z młodej kapusty teraz smakuje najlepiej

Dlaczego warto jeść młodą kapustę?

Po młodą kapustę o tej porze roku warto sięgać jak najczęściej i przygotowywać ją na wiele sposobów. Ma mnóstwo witaminy C, która wzmacnia odporność i działa przeciwutleniająco, chroni komórki przed uszkodzeniami. Ma także witaminy z grupy B oraz A, K i E. Mają one korzystny wpływ na wiele funkcji organizmu.

Młoda kapusta jest również dobrym źródłem wapnia. Kiedy go brakuje, nie ma mowy o mocnych kościach czy zębach. To zielone warzywo warto wykorzystywać w swoich posiłkach podczas odchudzania. Ma niewiele kalorii, a za to mnóstwo błonnika. Dzięki temu łatwiej tracić zbędne kilogramy. Zapewnia uczucie sytości na długo i przyspiesza metabolizm.

Jak przygotować młodą kapustę z boczkiem?

Przede wszystkim nie można jej przegotować. Młoda kapusta jest miękka i delikatna, nie potrzebuje długiej obróbki. Dusi się ją do miękkości wraz z przyprawami, szczypiorkiem i koperkiem, ale ten proces trzeba kontrolować. Powinna pozostać jędrna, a nie rozpadać się. Z reguły wystarcza kwadrans.

Kiedy przygotowuję młodą kapustę z boczkiem, doprawiam ją mocniej. Ten dodatek zobowiązuje i powinna mieć bardziej wyrazisty charakter. Dlatego sprawdza się wtedy cebula, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie. Dzięki nim kapusta ma głęboki aromat i smak. Trzeba jeszcze dodać, że do takiego dania dobrze jest użyć smalcu. Kiedy na nim przesmaży się boczek, kapusta będzie smakowała, jak u babci.

Kapusta z boczkiem

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty,
  • pół pęczka koperku,
  • pół pęczka szczypiorku,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 150 g boczku wędzonego,
  • sól, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie,
  • cukier do smaku,
  • sok z cytryny do smaku,
  • 1 łyżka smalcu.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę oczyść i poszatkuj. Podobnie pokrój boczek.
  2. W dużym garnku rozgrzej smalec, a następnie podsmaż boczek. Kiedy się zarumieni, dodaj cebulę i podsmaż ją, aż będzie złocista. Wtedy dodaj czosnek.
  3. Następnie dołóż do garnka poszatkowaną kapustę, koperek, szczypiorek, liście laurowe i ziele angielskie. Całość zalej niewielką ilością wody.
  4. Duś na wolnym ogniu pod przykryciem, aż kapusta będzie miękka.
  5. Na osobnej patelni roztop smalec, a następnie dodaj mąkę. Wymieszaj energicznie, aż powstanie zasmażka.
  6. Dodaj zasmażkę do garnka z kapustą i gotuj jeszcze chwilę, aż całość zgęstnieje.
  7. Młodą kapustę dopraw solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny do smaku.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
kapustamłoda kapustaboczek

Wybrane dla Ciebie