Wsyp do naczynia i ułóż na nich kurczaka. Jednogarnkowy obiad, który robisz w 5 minut

W tym tygodniu masz mniej czasu na gotowanie i szukasz pomysłu na ekspresowy obiad? Kurczak zapiekany na ryżu z dodatkiem warzyw i aromatycznych przypraw z pewnością okaże się strzałem w dziesiątkę.

Zapiekany ryż z kurczakiem i warzywamiZapiekany ryż z kurczakiem i warzywami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | usman
Dorota Gepert

Kiedy myślimy o szybkim obiedzie z kurczakiem w roli głównej, najczęściej obstawiamy filety. Jednak kiedy już trochę znudziło ci się białe mięso w panierce czy grillowane, postaw na udka. Są idealne do potraw jednogarnkowych, których zaletą jest to, że do obiadu nie trzeba już przygotowywać praktycznie żadnych dodatków. Danie jest ekspresowe, ale trzeba doliczyć czas zapiekania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Faszerowane udka z kurczaka - rodzinna porcja na obiad

Nie tylko udka nadają się do zapiekania

W tym daniu można wykorzystać praktycznie wszystkie części kurczaka, ale najlepiej sprawdzą się pałki, udka czy podudzia. Fani skrzydełek mogą postawić też na nie, choć istnieje ryzyko, że szybciej się przesuszą podczas pieczenia. Oprócz kurczaka potrzebny będzie ryż i warzywa. W przypadku tych ostatnich można też postawić na mrożoną mieszankę, co jeszcze skróci przygotowania. Ważnym składnikiem jest też bulion.

Pomysł na kompletne danie obiadowe

Danie jest niezwykle proste do przygotowania. Wystarczy ryż równomiernie rozłożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać go bulionem. Następnie ułożyć na nim kurczaka i warzywa. Całość zapieka się w piekarniku, który w tym przypadku wykonuje największą część pracy. Po upieczeniu mamy kompletne danie obiadowe. Wystarczy posypać je zieleniną, idealnie sprawdzi się natka z pietruszki czy drobno posiekany szczypiorek.

Jaki ryż wybrać? Do zapiekania najlepiej nadaje się ryż biały długoziarnisty, ewentualnie basmati lub jaśminowy. Sprawdzi się też ryż pełnoziarnisty lub jego mieszanki z innym ryżem. Kiedy doprawisz go kurkumą, ziarenka będą miały żółty kolor.

Kurczak zapiekany z ryżem i warzywami

Składniki:

  • 150 g ryżu,
  • 450 ml bulionu,
  • 6 pałek z kurczaka (lub innych części),
  • warzywa: 1 marchewka, 1 papryka, 1 cukinia,1 czerwona cebula,
  • lub 150 g mieszanki mrożonych warzyw,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • papryka, tymianek do smaku,
  • 2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
  • 2 łyżki oleju,
  • zielenina do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka obmyj, osusz ręcznikami papierowym. Natrzyj go olejem i przyprawami.
  2. Na dno naczynia żaroodpornego wysyp równomiernie ryż i zalej go bulionem. Dopraw go kurkumą.
  3. Ułóż na warstwie ryżu kurczaka.
  4. Następnie poukładaj obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa. Poukładaj obok nich ząbki czosnku. Jeśli używasz mieszanki mrożonej, rozłóż ją równomiernie.
  5. Naczynie żaroodporne wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza, używając programu góra-dół. Przykryj naczynie.
  6. Danie zapiekaj przez 1,5 godziny, aż ryż wchłonie bulion. Następnie zdejmij pokrywkę i piecz dodatkowe 15 minut.
  7. Zapiekankę podawaj posypaną zieleniną.

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia