Wsyp do naczynia i ułóż na nich kurczaka. Jednogarnkowy obiad, który robisz w 5 minut

W tym tygodniu masz mniej czasu na gotowanie i szukasz pomysłu na ekspresowy obiad? Kurczak zapiekany na ryżu z dodatkiem warzyw i aromatycznych przypraw z pewnością okaże się strzałem w dziesiątkę.

Zapiekany ryż z kurczakiem i warzywamiZapiekany ryż z kurczakiem i warzywami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | usman
Dorota Gepert

Kiedy myślimy o szybkim obiedzie z kurczakiem w roli głównej, najczęściej obstawiamy filety. Jednak kiedy już trochę znudziło ci się białe mięso w panierce czy grillowane, postaw na udka. Są idealne do potraw jednogarnkowych, których zaletą jest to, że do obiadu nie trzeba już przygotowywać praktycznie żadnych dodatków. Danie jest ekspresowe, ale trzeba doliczyć czas zapiekania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Faszerowane udka z kurczaka - rodzinna porcja na obiad

Nie tylko udka nadają się do zapiekania

W tym daniu można wykorzystać praktycznie wszystkie części kurczaka, ale najlepiej sprawdzą się pałki, udka czy podudzia. Fani skrzydełek mogą postawić też na nie, choć istnieje ryzyko, że szybciej się przesuszą podczas pieczenia. Oprócz kurczaka potrzebny będzie ryż i warzywa. W przypadku tych ostatnich można też postawić na mrożoną mieszankę, co jeszcze skróci przygotowania. Ważnym składnikiem jest też bulion.

Pomysł na kompletne danie obiadowe

Danie jest niezwykle proste do przygotowania. Wystarczy ryż równomiernie rozłożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać go bulionem. Następnie ułożyć na nim kurczaka i warzywa. Całość zapieka się w piekarniku, który w tym przypadku wykonuje największą część pracy. Po upieczeniu mamy kompletne danie obiadowe. Wystarczy posypać je zieleniną, idealnie sprawdzi się natka z pietruszki czy drobno posiekany szczypiorek.

Jaki ryż wybrać? Do zapiekania najlepiej nadaje się ryż biały długoziarnisty, ewentualnie basmati lub jaśminowy. Sprawdzi się też ryż pełnoziarnisty lub jego mieszanki z innym ryżem. Kiedy doprawisz go kurkumą, ziarenka będą miały żółty kolor.

Kurczak zapiekany z ryżem i warzywami

Składniki:

  • 150 g ryżu,
  • 450 ml bulionu,
  • 6 pałek z kurczaka (lub innych części),
  • warzywa: 1 marchewka, 1 papryka, 1 cukinia,1 czerwona cebula,
  • lub 150 g mieszanki mrożonych warzyw,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • papryka, tymianek do smaku,
  • 2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
  • 2 łyżki oleju,
  • zielenina do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka obmyj, osusz ręcznikami papierowym. Natrzyj go olejem i przyprawami.
  2. Na dno naczynia żaroodpornego wysyp równomiernie ryż i zalej go bulionem. Dopraw go kurkumą.
  3. Ułóż na warstwie ryżu kurczaka.
  4. Następnie poukładaj obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa. Poukładaj obok nich ząbki czosnku. Jeśli używasz mieszanki mrożonej, rozłóż ją równomiernie.
  5. Naczynie żaroodporne wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza, używając programu góra-dół. Przykryj naczynie.
  6. Danie zapiekaj przez 1,5 godziny, aż ryż wchłonie bulion. Następnie zdejmij pokrywkę i piecz dodatkowe 15 minut.
  7. Zapiekankę podawaj posypaną zieleniną.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯