Wsyp do naczynia i ułóż na nich kurczaka. Jednogarnkowy obiad, który robisz w 5 minut

W tym tygodniu masz mniej czasu na gotowanie i szukasz pomysłu na ekspresowy obiad? Kurczak zapiekany na ryżu z dodatkiem warzyw i aromatycznych przypraw z pewnością okaże się strzałem w dziesiątkę.

Zapiekany ryż z kurczakiem i warzywamiZapiekany ryż z kurczakiem i warzywami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | usman
Dorota Gepert

Kiedy myślimy o szybkim obiedzie z kurczakiem w roli głównej, najczęściej obstawiamy filety. Jednak kiedy już trochę znudziło ci się białe mięso w panierce czy grillowane, postaw na udka. Są idealne do potraw jednogarnkowych, których zaletą jest to, że do obiadu nie trzeba już przygotowywać praktycznie żadnych dodatków. Danie jest ekspresowe, ale trzeba doliczyć czas zapiekania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Faszerowane udka z kurczaka - rodzinna porcja na obiad

Nie tylko udka nadają się do zapiekania

W tym daniu można wykorzystać praktycznie wszystkie części kurczaka, ale najlepiej sprawdzą się pałki, udka czy podudzia. Fani skrzydełek mogą postawić też na nie, choć istnieje ryzyko, że szybciej się przesuszą podczas pieczenia. Oprócz kurczaka potrzebny będzie ryż i warzywa. W przypadku tych ostatnich można też postawić na mrożoną mieszankę, co jeszcze skróci przygotowania. Ważnym składnikiem jest też bulion.

Pomysł na kompletne danie obiadowe

Danie jest niezwykle proste do przygotowania. Wystarczy ryż równomiernie rozłożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać go bulionem. Następnie ułożyć na nim kurczaka i warzywa. Całość zapieka się w piekarniku, który w tym przypadku wykonuje największą część pracy. Po upieczeniu mamy kompletne danie obiadowe. Wystarczy posypać je zieleniną, idealnie sprawdzi się natka z pietruszki czy drobno posiekany szczypiorek.

Jaki ryż wybrać? Do zapiekania najlepiej nadaje się ryż biały długoziarnisty, ewentualnie basmati lub jaśminowy. Sprawdzi się też ryż pełnoziarnisty lub jego mieszanki z innym ryżem. Kiedy doprawisz go kurkumą, ziarenka będą miały żółty kolor.

Kurczak zapiekany z ryżem i warzywami

Składniki:

  • 150 g ryżu,
  • 450 ml bulionu,
  • 6 pałek z kurczaka (lub innych części),
  • warzywa: 1 marchewka, 1 papryka, 1 cukinia,1 czerwona cebula,
  • lub 150 g mieszanki mrożonych warzyw,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • papryka, tymianek do smaku,
  • 2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
  • 2 łyżki oleju,
  • zielenina do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka obmyj, osusz ręcznikami papierowym. Natrzyj go olejem i przyprawami.
  2. Na dno naczynia żaroodpornego wysyp równomiernie ryż i zalej go bulionem. Dopraw go kurkumą.
  3. Ułóż na warstwie ryżu kurczaka.
  4. Następnie poukładaj obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa. Poukładaj obok nich ząbki czosnku. Jeśli używasz mieszanki mrożonej, rozłóż ją równomiernie.
  5. Naczynie żaroodporne wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza, używając programu góra-dół. Przykryj naczynie.
  6. Danie zapiekaj przez 1,5 godziny, aż ryż wchłonie bulion. Następnie zdejmij pokrywkę i piecz dodatkowe 15 minut.
  7. Zapiekankę podawaj posypaną zieleniną.
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione