Najgorszy błąd przy ryżu. To dlatego nie wychodzi idealnie sypki
Ugotowany ryż nie zawsze spełnia nasze oczekiwania. Czasami jest rozgotowany, bardzo klejący i przypominający zbitą bryłę, a czasami niedogotowany i nieapetyczny. Jak prawidłowo ugotować ryż, jak go przechowywać — czy na pewno wiesz?
Kiedyś nie wiedziałam jak prawidłowo ugotować ryż i wtedy najczęściej przypominał zbitą i kleistą bryłę. Podejrzewam, że wielu z nas ma takie doświadczenia. I zapewne wielu nadal nie wie jak sobie z ryżem poradzić. To jest jednak proste: wystarczy znać kilka zasad, a za każdym razem ryż wyjdzie sypki i pyszny.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka z chrupiącym ryżem po azjatycku. Zniknie do ostatniego ziarenka
Jak prawidłowo ugotować ryż
Poznaj 4 zasady, dzięki którym ryż wyjdzie taki, jak tego oczekujesz. Dzięki nim unikniesz popełniania najczęstszych błędów, które mają wpływ na jakość i smak ryżu.
Płukanie
Ryż zawiera dużo skrobi, która nadaje mu kleistość. Ziarna ryżu należy więc jak najdokładniej wypłukać, najlepiej na sicie i pod bieżącą wodą. Kiedy woda spływająca spod sita będzie klarowna, wtedy ryż jest gotowy do dalszej obróbki.
Proporcje ryżu do wody
Bardzo często zdarza się, że ryż gotowany jest w dużej ilości wody, a następnie odcedzany jak makaron. To błąd, gdyż wraz z wodą wylewa się cenne wartości odżywcze, takiej jak błonnik, białko, minerały czy witaminy. Podobnie jest ze smakiem, który ryż traci po ugotowaniu tą metodą. A proporcje są proste, czyli 1:1,5. Oznacza to, że na 1 miarkę ryżu wlewamy półtorej porcji wody. Jeśli chcesz otrzymać ryż mniej sypki, skorzystaj z proporcji 1:2.
Odpowiednia odmiana ryżu
Niektóre odmiany ryżu są bardziej kleiste, inne mniej. Do najbardziej kleistych należą te, jakie używa się do przygotowania sushi, czyli na przykład japonica, koshihikari, czy shinode. Najmniej kleisty jest ryż długoziarnisty, jaśminowy, czy basmati.
Nieodpowiednie gotowanie
Wypłukany ryż wsypuje się do osolonej i gotującej wody, a gotuje się go na niewielkim ogniu i pod przykryciem. Wtedy woda nie wyparuje, a ryż ugotuje się równomiernie. Czas gotowania uzależniony jest również od odmiany. Biały ryż, czyli taki, po jaki najczęściej sięgamy, gotuje się 12-15 minut. Po ugotowaniu można go pozostawić jeszcze na kilka minut, a następnie przemieszać i…gotowy.
Zasady przechowywania ryżu
Ugotowany ryż zawiera sporo wody, a wilgoć jest idealnym środowiskiem dla rozwoju bakterii. Zasadniczo więc nie powinno się ze względów higienicznych przechowywać ryżu, o ile nie jest to naprawdę konieczne. Jednak w szczególnych sytuacjach można to zrobić, pamiętając o kilku zasadach:
- Po ugotowaniu należy ryż jak najszybciej schłodzić, przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika i wstawić do lodówki.
- W lodówce ryż może być przechowywany 3, maksymalnie 4 dni.
- Ugotowany ryż nadaje się do zamrożenia, a w zamrażarce może stać do miesiąca.
- Ryż wyjęty z lodówki lub zamrażarki musi być dobrze zagrzany w całej swojej powierzchni. Optymalna temperatura to 75 stopni Celsjusza.
- Nie zaleca się podgrzewania ryżu więcej niż jeden raz.
Jak wykorzystać nadmiar ugotowanego ryżu
Kiedy zdarzy się, że po obiedzie pozostaje większa porcja ugotowanego ryżu, można go wykorzystać do zrobienia zupełnie innej potrawy. Sałatki, dania z patelni, ryżowe kulki, desery — ogranicza nas tylko nasza kulinarna wyobraźnia. Ryż jest na tyle uniwersalnym produktem, że zamiast chować go do lodówki, można od razu zrobić coś smacznego.
Sałatka z kurczakiem
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka upieczona wcześniej,
- 1 puszka kukurydzy,
- 1 puszka czerwonej fasoli,
- ½ średniej czerwonej cebuli,
- 1 szklanka ugotowanego ryżu,
- 3 czubate łyżki majonezu,
- 1 czubata łyżka ketchupu,
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku,
- natka pietruszki.
Przygotowanie:
- Kurczaka pokrój w mniejsze kawałki, kukurydzę i fasolę odsącz dokładnie z zalewy. Cebulę posiekaj w drobną kostkę.
- Wszystkie składniki wymieszaj i połącz z majonezem i ketchupem. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
Sałatka z tuńczykiem
Składniki:
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (około 170 g),
- 1 puszka zielonego groszku,
- 4 średnie ogórki konserwowe,
- ½ świeżej czerwonej papryki,
- 1 szklanka ugotowanego ryżu,
- majonez,
- sól i świeżo mielony pieprz.
Przygotowanie:
- Groszek odsącz dokładnie z zalewy, ogórki konserwowe pokrój według upodobania. Może to być średniej wielkości kostka lub półplasterki, jak lubisz. Podobnie pokrój świeżą paprykę, a cebulę posiekaj w kostkę.
- Wszystkie składniki wymieszaj, a potem połącz z majonezem i przypraw solą i pieprzem według własnego smaku.
Kulki ryżowe z warzywami
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanego ryżu,
- 2 średnie marchewki,
- 1 średnia pietruszka,
- ⅓ średniego pora,
- 2 łyżki oleju,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Marchewkę i pietruszkę obierz lub wyszoruj, a potem zetrzyj na grubej jarzynowej tarce. Pora przekrój wzdłuż, wypłucz dokładnie pod bieżącą wodą, a potem pokrój w cienkie półplasterki.
- Na patelni lub w garnku z grubym dnem rozgrzej olej, a następnie podsmaż lekko por. Kiedy się zeszkli i zacznie bardzo delikatnie rumienić się, dodaj marchewkę i pietruszkę. Mieszając, podsmażaj razem przez kilka minut. Zdejmij z ognia i wymieszaj z wcześniej ugotowanym ryżem, przypraw do smaku solą i pieprzem.
- Jeśli masa będzie zbyt sypka, możesz dodać do niej białko z jednej jajka, ale najpierw roztrzep je lekko widelcem. Formuj nieduże kulki i gotuj je w lekko osolonej wodzie. Podawaj z ulubionym sosem lub polane stopionym masłem.
Ryż z jabłkami
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanego ryżu,
- 1 duże jabłko, najlepiej kwaskowate lub winne,
- cukier według smaku,
- duża szczypta mielonego cynamonu,
- duża szczypta mielonego kardamonu,
- 2 łyżki masła,
- opcjonalnie kwaśna śmietana.
Przygotowanie:
- Jabłko obierz ze skórki i pokrój w małe cząstki. Możesz je również zetrzeć na grubej jarzynowej tarce.
- Następnie wymieszaj je z ugotowanym ryżem i przypraw cynamonem, kardamonem i cukrem.
- Naczynie do zapiekania wysmaruj odrobiną masła i przełóż do niego ryż z jabłkami. Zapiekaj przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza.
- Podawaj z podsmażonym na rumiano masłem i opcjonalnie łyżką kwaśnej, gęstej śmietany.
Prawidłowo ugotowany ryż to doskonała baza do wielu pysznych dań. Wystarczy tylko trzymać się kilku zasad, a smaczny i ładnie wyglądający ryż będzie w zasięgu ręki i ucieszy podniebienie.