Najlepsza przyprawa do kawy. Dodaj odrobinę, a twój mózg będzie działał jak komputer

Dlaczego warto pić kawę z kardamonem?
Dlaczego warto pić kawę z kardamonem?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

27.11.2023 20:02, aktual.: 28.11.2023 09:35

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Czarna, z cukrem, mlekiem lub śmietanką - zazwyczaj stawiamy na klasyczne wersje kawy. Napój ten jednak doskonale smakuje z różnymi przyprawami, zwłaszcza korzennymi. Kawa w duecie z cynamonem czy imbirem to przyspieszacz metabolizmu, a z dodatkiem szczypty kardamonu doskonale wpłynie na funkcje mózgu.

Kawa z kardamonem to nie tylko smaczny i aromatyczny napój, ale także źródło wielu korzyści zdrowotnych. Kardamon jest przyprawą korzenną, która od wieków stosowana jest w medycynie naturalnej. Ma wiele właściwości leczniczych, które mogą wspomóc nasz organizm w walce z różnymi dolegliwościami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dlaczego warto pić kawę z kardamonem?

Kardamon, zwłaszcza w połączeniu z kawą, działa pobudzająco i poprawia nastrój. Zwiększa wydzielanie endorfin, czyli hormonów szczęścia, które łagodzą stres i depresję. Kardamon może także poprawić pamięć, koncentrację i zdolności poznawcze, dzięki temu, że wspiera działanie układu nerwowego.

Przyprawa ta działa też przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie - pomaga w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych. Kardamon dodatkowo obniża ciśnienie krwi i poprawia krążenie, a także może pomóc w zapobieganiu i leczeniu cukrzycy, ponieważ obniża poziom cukru we krwi i poprawia wrażliwość na insulinę.

Kardamon wykazuje właściwości regulujące pracę jelit, zapobiega wzdęciom, niestrawności, zaparciom czy zgadze. Ponadto rozkurcza mięśnie gładkie żołądka i jelit, co ułatwia przepływ pokarmu. Co więcej, przyprawa ta sprzyja redukcji tkanki tłuszczowejprzyspiesza metabolizm i spalanie kalorii, a także zapobiega odkładaniu się tłuszczu, zwłaszcza w okolicy brzucha.

Kardamon nazywany jest królową przypraw, obok króla przypraw, czyli czarnego pieprzu
Kardamon nazywany jest królową przypraw, obok króla przypraw, czyli czarnego pieprzu© Pixabay

Jak przygotować kawę z kardamonem?

Przepis na kawę z kardamonem jest bardzo prosty i szybki. Wystarczy dodać do napoju zmielone ziarna kardamonu. Ilość przyprawy należy dostosować do własnego smaku i upodobań. Zwykle wystarczy łyżeczka kardamonu na filiżankę kawy. Można także dodać do napoju inne dodatki: cynamon, goździki, imbir czy wanilię, aby wzmocnić jej smak i właściwości.

Pamiętajmy jednak, że kawa z kardamonem nie zastąpi leczenia farmakologicznego i nie powinna być spożywana w nadmiarze. Zaleca się, aby nie pić więcej niż trzy filiżanki kawy z kardamonem dziennie, ponieważ napój ten może wywołać niepożądane skutki uboczne, m.in. bezsenność, nerwowość czy podwyższone tętno.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także