Dodaj do kawy. Zapewnisz sobie dawkę energii na dłużej i wzmocnisz pamięć
Kawa to niezwykle zdrowy produkt spożywczy, którego walory łatwo jednak zaprzepaścić poprzez skorzystanie z niezdrowych dodatków. Lepiej z nich zrezygnować i sięgnąć po coś innego; coś, co sprawi, że twój poranny napój będziesz zdrowszy i smaczniejszy niż kiedykolwiek wcześniej!
14.11.2023 11:33
Według danych z portalu kawaizdrowie.pl statystyczny Kowalski pije rocznie 95 litrów kawy. Jak zapatrujesz się na te liczby? To dużo? Mało? Jedno jest pewne: w porównaniu ze Skandynawami możemy uchodzić za wzór kofeinowej wstrzemięźliwości. W Finlandii spożycie kawy sięga 12 kilogramów ziaren rocznie, czyli czterokrotnie więcej, niż w przypadku Polski!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Należy tu jednak stanowczo zaznaczyć, że kawa kawie nierówna. Chociaż wytyczne co do zalecanej dawki kofeiny są dosyć jasne, to wiele osób zapomina o innej istotnej w tej sprawie kwestii: dodatkach do kawy. Sztuczne zabielacze, syropy smakowe, a nawet mleko i cukier negatywnie wpływają na właściwości prozdrowotne czarnego napoju. O wiele lepszym rozwiązaniem jest odstawienie ich z powrotem na sklepową półkę i sięgnięcie po inny produkt. Jaki? Oczywiście... kakao!
Kawa z kakao
Zarówno kawa, jak i kakao charakteryzują się wspaniałymi właściwościami prozdrowotnymi. Dlaczego więc połączenie tych dwóch produktów spożywczych wywołuje takie emocje? Cóż, przywykliśmy do znacznie mniej zdrowych dodatków do pobudzającego napoju. Być może i ty zmienisz nastawienie, gdy zrozumiesz, co wynika z duetu kawy i kakao.
Według niektórych badań (na przykład eksperymentu z Clarkson University of Georgia cytowanego przez portal zywienie.medonet.pl) pijąc kawę z kakao, odczuwa się mniej stresu i niepokoju, niż pijąc ten sam napój bez zdrowego dodatku. Co więcej, kawa z kakao to wzmocnienie pamięci, koncentracji i uwagi nad wykonywanymi czynnościami. Czy to wszystko? Nic podobnego. Połączenie tych dwóch produktów to również:
- działanie antynowotworowe,
- pozytywny wpływ na pracę serca,
- dodatkowe pobudzenie (kakao zawiera teofilinę i teobrominę),
- intensyfikacja przemiany materii (wsparcie w odchudzaniu).
Jak sam widzisz, kawa i kakao uzupełniają się wzajemnie, tworząc jedyny w swoich rodzaju zdrowotny napój. Mimo wszystko również w tym przypadku należy pamiętać o ograniczeniach wynikających z zalecanej dawki spożycia kofeiny. Jej przekroczenie może się w końcu wiązać z nieprzyjemnymi następstwami.