WAŻNE
TERAZ

Jest decyzja prokuratury ws. majątku Ziobry

Czekoladowe naleśniki bez mąki. Mieszam 3 składniki i po chwili mam górę pyszności

Mąka w naleśnikach jest niezastąpiona? W tych klasycznych na pewno tak. Jednak jest coraz więcej alternatywnych przepisów. Ostatnio wypróbowałam jeden z nich. Placki wychodzą pyszne, delikatne i idealnie pasują do sezonowych owoców.

Czekoladowe naleśniki bez mąki smakują wybornieCzekoladowe naleśniki bez mąki smakują wybornie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | GenZGraphics
Dorota Gepert

Naleśniki to jedno z najpopularniejszych dań na świecie. Choć szczycą się nim Francuzi, to znane jest w wielu innych kuchniach. To bardzo proste placki, do których przygotowania potrzeba niewiele składników. Mąka, jajka i mleko wystarczą, by powstało elastyczne ciasto. Mogą być podawane zarówno na słodko, jak i wytrawnie, co sprawia, że są wszechstronnym daniem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Naleśniki dubajskie pokochają miłośnicy pistacji. Smakują obłędnie

Dlaczego warto skusić się na kakaowe naleśniki?

Odkąd pojawiły się truskawki na straganach, coraz częściej robię naleśniki. Oczywiście w wersji na słodko, ze świeżymi owocami. Do takiej wersji tego dania naleśniki powinny być miękkie i elastyczne. Od lat przygotowuje je według klasycznego przepisu i smażę je na maśle. Ostatnio jednak skusiłam się na wersję kakaową. W końcu czekolada i truskawki to jedno z najlepszych połączeń smakowych.

Jak zrobić kakaowe naleśniki bez mąki?

Przepis na takie naleśniki jest niezwykle prosty. Zamiast mąki wykorzystuje się kakao, oczywiście w mniejszej ilości. Kakao nadaje plackom intensywnie czekoladowego smaku. Warto wybrać to naturalne, o wysokiej zawartości kakao, bez cukru, bez dodatkowych substancji. Takie kakao jest dobrym źródłem magnezu, żelaza i cynku, które wspierają układ nerwowy i zmniejszają stres. Może poprawiać nastrój dzięki zawartości teobrominy i serotoniny. Kiedy użyjemy go do naleśników, takie danie z pewnością może poprawić humor.

Naleśniki kakaowe można przygotować na dwa sposoby. Będą bardziej intensywne i delikatne, gdy kakao wymiesza się ze śmietanką. Można także trzymać się klasycznego przepisu i po prostu kakao połączyć z mąką.

Kakaowe naleśniki

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 2 łyżki kakao,
  • pół szklanki śmietany 18 proc.,
  • olej lub masło do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj jajka, aż masa stanie się jednolita.
  2. Dodaj kakao oraz śmietanę i dokładnie wymieszaj, by w masie nie było grudek.
  3. Rozgrzej odrobinę tłuszczu na patelni. Wlewaj niewielką ilość ciasta i rozprowadzaj, by powstawały cienkie naleśniki.
  4. Smaż je po kilka minut z każdej strony.

Jak podawać kakaowe naleśniki?

Jest sporo wersji do wyboru:

  • z serkiem waniliowym lub mascarpone,
  • z sezonowymi owocami (idealne są truskawki, maliny czy borówki),
  • z syropem klonowym i orzechami,
  • z cytrusami, zwłaszcza cienko pokrojonymi pomarańczami.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥