Czekoladowe naleśniki bez mąki. Mieszam 3 składniki i po chwili mam górę pyszności
Mąka w naleśnikach jest niezastąpiona? W tych klasycznych na pewno tak. Jednak jest coraz więcej alternatywnych przepisów. Ostatnio wypróbowałam jeden z nich. Placki wychodzą pyszne, delikatne i idealnie pasują do sezonowych owoców.
Naleśniki to jedno z najpopularniejszych dań na świecie. Choć szczycą się nim Francuzi, to znane jest w wielu innych kuchniach. To bardzo proste placki, do których przygotowania potrzeba niewiele składników. Mąka, jajka i mleko wystarczą, by powstało elastyczne ciasto. Mogą być podawane zarówno na słodko, jak i wytrawnie, co sprawia, że są wszechstronnym daniem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Naleśniki dubajskie pokochają miłośnicy pistacji. Smakują obłędnie
Dlaczego warto skusić się na kakaowe naleśniki?
Odkąd pojawiły się truskawki na straganach, coraz częściej robię naleśniki. Oczywiście w wersji na słodko, ze świeżymi owocami. Do takiej wersji tego dania naleśniki powinny być miękkie i elastyczne. Od lat przygotowuje je według klasycznego przepisu i smażę je na maśle. Ostatnio jednak skusiłam się na wersję kakaową. W końcu czekolada i truskawki to jedno z najlepszych połączeń smakowych.
Jak zrobić kakaowe naleśniki bez mąki?
Przepis na takie naleśniki jest niezwykle prosty. Zamiast mąki wykorzystuje się kakao, oczywiście w mniejszej ilości. Kakao nadaje plackom intensywnie czekoladowego smaku. Warto wybrać to naturalne, o wysokiej zawartości kakao, bez cukru, bez dodatkowych substancji. Takie kakao jest dobrym źródłem magnezu, żelaza i cynku, które wspierają układ nerwowy i zmniejszają stres. Może poprawiać nastrój dzięki zawartości teobrominy i serotoniny. Kiedy użyjemy go do naleśników, takie danie z pewnością może poprawić humor.
Naleśniki kakaowe można przygotować na dwa sposoby. Będą bardziej intensywne i delikatne, gdy kakao wymiesza się ze śmietanką. Można także trzymać się klasycznego przepisu i po prostu kakao połączyć z mąką.
Kakaowe naleśniki
Składniki:
- 2 jajka,
- 2 łyżki kakao,
- pół szklanki śmietany 18 proc.,
- olej lub masło do smażenia.
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj jajka, aż masa stanie się jednolita.
- Dodaj kakao oraz śmietanę i dokładnie wymieszaj, by w masie nie było grudek.
- Rozgrzej odrobinę tłuszczu na patelni. Wlewaj niewielką ilość ciasta i rozprowadzaj, by powstawały cienkie naleśniki.
- Smaż je po kilka minut z każdej strony.
Jak podawać kakaowe naleśniki?
Jest sporo wersji do wyboru:
- z serkiem waniliowym lub mascarpone,
- z sezonowymi owocami (idealne są truskawki, maliny czy borówki),
- z syropem klonowym i orzechami,
- z cytrusami, zwłaszcza cienko pokrojonymi pomarańczami.