Nigdy nie dodawaj do ciasta na naleśniki. Wyjdą twarde i niesmaczne

Choć przepis na naleśniki jest niezwykle prosty i tu może dojść do wpadek. Chodzi o to, że nie każda mąka się do nich nadaje. To główny składnik tego dania i kiedy będzie nieodpowiednia... niestety placki wyjdą po prostu niesmaczne.

Z tym składnikiem naleśniki są wyjątkowo puszysteMięciutkie naleśniki są najlepsze
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Do przygotowania naleśników potrzebujemy tylko kilku składników. Często mamy je w kuchennej szafce. Jednak kiedy zabraknie mąki, lepiej nie ryzykować z zamiennikami. Nie z każdej naleśniki się udają.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Naleśniki dubajskie pokochają miłośnicy pistacji. Smakują obłędnie

Jaka mąka do naleśników?

Podstawą udanych naleśników jest mąka pszenna, najlepiej sprawdzi się tortowa lub uniwersalna. Dzięki drobnemu mieleniu ciasto jest miękkie i delikatne, a zawartość glutenu zapewnia elastyczność. Eksperci kulinarni szczególnie polecają tortową, która jest mielona najdrobniej. Często nazywana jest "miękką", bo zawiera mniej białka niż mąka uniwersalna. Aby efekt był jeszcze lepszy, dobrze ją przesiać. Wtedy naleśniki są delikatne, mięciutkie, ale bardzo elastyczne. Idealnie nadają się do podawania z owocami, konfiturami, serem, a także wszelkimi wytrawnymi dodatkami.

Ta mąka popsuje smak naleśników

Zabrakło ci mąki tortowej, nie masz też uniwersalnej i chcesz sięgnąć po krupczatkę? To nie jest dobry pomysł. Choć krupczatka jest świetna do ciast kruchych, nie nadaje się do naleśników. Jej grubsze mielenie sprawi, że placki wyjdą grubsze, a ich smak nie będzie zbyt dobry. Już lepiej użyć mieszanek bezglutenowych, na przykład mąki ryżowej z kukurydzianą lub gryczanej z migdałową. Naleśniki z tych mąk są miękkie i elastyczne.

Jak zrobić idealne naleśniki?

  1. Aby uzyskać elastyczne naleśniki, warto - zamiast łączyć wszystkie składniki od razu - najpierw ubić jajka, a dopiero potem stopniowo dodawać mąkę, wodę i mleko.
  2. Podobnie jak wiele innych potraw mącznych, naleśniki nie lubią pośpiechu. Po przygotowaniu ciasta trzeba przykryć naczynie i wstawić je do lodówki na minimum 30 minut. Dzięki temu gluten w cieście dobrze się nawodni, co pozwoli na smażenie bardzo cienkich naleśników, które nie będą się rozrywać.
  3. Naleśniki nie powinny być zbyt tłuste. Aby tego uniknąć, należy smażyć je na minimalnej ilości tłuszczu, smarując patelnię co 2-3 naleśnik. Najlepiej użyć do tego silikonowego pędzelka kuchennego, który równomiernie rozprowadzi cienką warstwę tłuszczu na całej powierzchni patelni, co zapewni idealne smażenie.
Wybrane dla Ciebie
Polacy kupują coraz częściej. Niektórzy jednak popełniają błędy podczas pieczenia i wybuchają
Polacy kupują coraz częściej. Niektórzy jednak popełniają błędy podczas pieczenia i wybuchają
Najprostszy przepis na piernik. Wyjdzie wilgotny i można go jeść już po godzinie
Najprostszy przepis na piernik. Wyjdzie wilgotny i można go jeść już po godzinie
Dla niektórych koszmar z dzieciństwa. Ja siekam i dodaję do kotletów mielonych
Dla niektórych koszmar z dzieciństwa. Ja siekam i dodaję do kotletów mielonych
Ewa Wachowicz stosuje metodę pół na pół. To dlatego jej pierogi z kapustą są takie pyszne
Ewa Wachowicz stosuje metodę pół na pół. To dlatego jej pierogi z kapustą są takie pyszne
Miksuje z serkiem i smaruje na kanapce. Pasta od Rozkosznego wzmacnia kości i serce
Miksuje z serkiem i smaruje na kanapce. Pasta od Rozkosznego wzmacnia kości i serce
Przepis na chlebek adwentowy. To wypiek, który umila czas oczekiwania na Boże Narodzenie
Przepis na chlebek adwentowy. To wypiek, który umila czas oczekiwania na Boże Narodzenie
Czy fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Niektórzy mogą być zaskoczeni odpowiedzią
Czy fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Niektórzy mogą być zaskoczeni odpowiedzią
Inni smażą, a ja zapiekam. Podaję na ciepło zamiast mulastego karpia
Inni smażą, a ja zapiekam. Podaję na ciepło zamiast mulastego karpia
Niemiecki klasyk zawładnął moją kuchnią. To najlepsza pieczeń, jaką w życiu jadłam
Niemiecki klasyk zawładnął moją kuchnią. To najlepsza pieczeń, jaką w życiu jadłam
Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania. Wzmaga popęd, wzmacnia serce i działa odtruwająco
Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania. Wzmaga popęd, wzmacnia serce i działa odtruwająco
Na śniadanie robię jajecznicę po turecku. Smakuje i wygląda lepiej niż klasyczna
Na śniadanie robię jajecznicę po turecku. Smakuje i wygląda lepiej niż klasyczna
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟