WAŻNE
TERAZ

Kaczyński umywa ręce w sprawie Mejzy, zdecyduje klub PiS. Znamy kulisy

Nigdy nie dodawaj do ciasta na naleśniki. Wyjdą twarde i niesmaczne

Choć przepis na naleśniki jest niezwykle prosty i tu może dojść do wpadek. Chodzi o to, że nie każda mąka się do nich nadaje. To główny składnik tego dania i kiedy będzie nieodpowiednia... niestety placki wyjdą po prostu niesmaczne.

Z tym składnikiem naleśniki są wyjątkowo puszysteMięciutkie naleśniki są najlepsze
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Do przygotowania naleśników potrzebujemy tylko kilku składników. Często mamy je w kuchennej szafce. Jednak kiedy zabraknie mąki, lepiej nie ryzykować z zamiennikami. Nie z każdej naleśniki się udają.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Naleśniki dubajskie pokochają miłośnicy pistacji. Smakują obłędnie

Jaka mąka do naleśników?

Podstawą udanych naleśników jest mąka pszenna, najlepiej sprawdzi się tortowa lub uniwersalna. Dzięki drobnemu mieleniu ciasto jest miękkie i delikatne, a zawartość glutenu zapewnia elastyczność. Eksperci kulinarni szczególnie polecają tortową, która jest mielona najdrobniej. Często nazywana jest "miękką", bo zawiera mniej białka niż mąka uniwersalna. Aby efekt był jeszcze lepszy, dobrze ją przesiać. Wtedy naleśniki są delikatne, mięciutkie, ale bardzo elastyczne. Idealnie nadają się do podawania z owocami, konfiturami, serem, a także wszelkimi wytrawnymi dodatkami.

Ta mąka popsuje smak naleśników

Zabrakło ci mąki tortowej, nie masz też uniwersalnej i chcesz sięgnąć po krupczatkę? To nie jest dobry pomysł. Choć krupczatka jest świetna do ciast kruchych, nie nadaje się do naleśników. Jej grubsze mielenie sprawi, że placki wyjdą grubsze, a ich smak nie będzie zbyt dobry. Już lepiej użyć mieszanek bezglutenowych, na przykład mąki ryżowej z kukurydzianą lub gryczanej z migdałową. Naleśniki z tych mąk są miękkie i elastyczne.

Jak zrobić idealne naleśniki?

  1. Aby uzyskać elastyczne naleśniki, warto - zamiast łączyć wszystkie składniki od razu - najpierw ubić jajka, a dopiero potem stopniowo dodawać mąkę, wodę i mleko.
  2. Podobnie jak wiele innych potraw mącznych, naleśniki nie lubią pośpiechu. Po przygotowaniu ciasta trzeba przykryć naczynie i wstawić je do lodówki na minimum 30 minut. Dzięki temu gluten w cieście dobrze się nawodni, co pozwoli na smażenie bardzo cienkich naleśników, które nie będą się rozrywać.
  3. Naleśniki nie powinny być zbyt tłuste. Aby tego uniknąć, należy smażyć je na minimalnej ilości tłuszczu, smarując patelnię co 2-3 naleśnik. Najlepiej użyć do tego silikonowego pędzelka kuchennego, który równomiernie rozprowadzi cienką warstwę tłuszczu na całej powierzchni patelni, co zapewni idealne smażenie.
Wybrane dla Ciebie
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie