Najlepszy sernik komunijny na zimno. Goście będą zachwycać się każdym kęsem
Podczas komunijnych przyjęć tradycyjnie królują białe desery. Jeśli szukasz przepisu na sernik, który może nawet konkurować z tortem, to mam coś specjalnego. Jego plusem jest elegancki wygląd i wspaniały smak.
Ukoronowaniem przyjęcia komunijnego jest deser. Często wtedy podawany jest tort, ale nie jest to jedyne rozwiązanie. Inne słodkości także świetnie sprawdzą się w tej roli, zwłaszcza gdy będą białe. Idealny o tej porze roku będzie na przykład sernik na zimno. Jest elegancki i z łatwością można go przygotować w domu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto kostka malinowo-pistacjowa - pistacjowa dama
Postaw na ser z wiaderka
Sernik na zimno to król wiosennych i letnich deserów. Zaliczamy go do deserów sezonowych, bo najbardziej smakuje podczas ciepłych dni i pasują do niego owoce, takie jak truskawki, maliny czy jagody.
Do jego przygotowania idealnie nadaje się twaróg z wiaderka, który bardzo ułatwia przygotowania. Podobnie jak w przypadku sernika pieczonego, jest wtedy znacznie mniej pracy. Nie ma też mowy o żadnych grudkach, masa serowa będzie jedwabiście gładka.
Na to zwróć uwagę przy wyborze sera?
Masa przygotowywana z sera z wiaderka jest delikatniejsza w smaku i mniej zbita niż w przypadku sera, który trzeba samodzielnie zmielić. Warto użyć takiego, który sprawdził się już przy innych wypiekach. Powinien mieć zwartą, gęstą konsystencję, tak by nie spływał z łyżki. Dobrym znakiem jest też to, że nie ma w nim grudek i nie pływa w serwatce. Ponadto trzeba zwrócić uwagę na skład - powinien być krótki, bez skrobi, barwników czy zagęstników, a także bez cukru. Lepiej dosłodzić masę pod swój smak.
Sernik ze spodem lub bez niego
Spód do sernika można przygotować po prostu z delikatnych biszkoptów. Kiedy sięgniemy po takie z czekoladą i galaretką, będzie to miało wpływ na jego smak. Zawsze też sprawdzają się zmielone herbatniki wymieszane z roztopionym masłem.
Kolejna opcja to sernik bez żadnego spodu. Deser i tak będzie stabilny, więc można się skoncentrować tylko na przygotowaniach masy. Aby jej smak był bardziej intensywny i bogaty, do sera warto dodać śmietanę kremówkę i białą czekoladę.
Sernik na zimno idealny na komunię
W tym przepisie nie ma żelatyny. Sernik stężeje dzięki galaretkom. Polecam cytrynowe, bo dodadzą masie przyjemnego posmaku. Dobrym wyborem będą też delikatne w smaku, tzw. przezroczyste galaretki. Wzrok będzie przykuwać idealna biel sernika, ale można podać go ze świeżymi owocami. Idealne będę drobno pokrojone truskawki z miętą. Taki orzeźwiający deser na pewno zasmakuje gościom.
Składniki:
- 1 kg twarogu na sernik z wiaderka,
- 3 galaretki i 1,5 szklanki wrzątku,
- 200 ml śmietanki kremówki 30 proc.,
- cukier puder do smaku (opcjonalnie),
- 300 g białej czekolady dobrej jakości,
- łyżeczka pasty waniliowej (opcjonalnie).
Na spód:
- 150 g herbatników,
- 50 g rozpuszczonego masła.
Sposób przygotowania:
- Herbatniki i masło umieść w misie malaksera i zmiksuj do dokładnego pokruszenia się ciastek. Masą o konsystencji mokrego piasku wyłóż tortownicę.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do ostygnięcia.
- Galaretki przesyp do naczynia i zalej je wrzątkiem. Wymieszaj, aż się rozpuszczą i odstaw na bok.
- Ubij na sztywną śmietanę kremówkę, pod koniec dodaj cukier puder.
- Dodaj do ubitej śmietany tężejącą galaretkę, ser z wiaderka i rozpuszczoną białą czekoladę, a także pastę waniliową (opcjonalnie). Zmiksuj dokładnie masę, powinna mieć gładką konsystencję.
- Na przygotowany spód wyłóż masę serową. Wyrównaj jej wierzch.
- Schładzaj sernik w lodówce przez kilka godzin, najlepiej pod przykryciem, by ciasto nie chłonęło innych zapachów z lodówki.