Najlepszy sernik komunijny na zimno. Goście będą zachwycać się każdym kęsem

Podczas komunijnych przyjęć tradycyjnie królują białe desery. Jeśli szukasz przepisu na sernik, który może nawet konkurować z tortem, to mam coś specjalnego. Jego plusem jest elegancki wygląd i wspaniały smak.

Białe desery królują na przyjęciach komunijnych Białe desery królują na przyjęciach komunijnych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)
Dorota Gepert

Ukoronowaniem przyjęcia komunijnego jest deser. Często wtedy podawany jest tort, ale nie jest to jedyne rozwiązanie. Inne słodkości także świetnie sprawdzą się w tej roli, zwłaszcza gdy będą białe. Idealny o tej porze roku będzie na przykład sernik na zimno. Jest elegancki i z łatwością można go przygotować w domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto kostka malinowo-pistacjowa - pistacjowa dama

Postaw na ser z wiaderka

Sernik na zimno to król wiosennych i letnich deserów. Zaliczamy go do deserów sezonowych, bo najbardziej smakuje podczas ciepłych dni i pasują do niego owoce, takie jak truskawki, maliny czy jagody.

Do jego przygotowania idealnie nadaje się twaróg z wiaderka, który bardzo ułatwia przygotowania. Podobnie jak w przypadku sernika pieczonego, jest wtedy znacznie mniej pracy. Nie ma też mowy o żadnych grudkach, masa serowa będzie jedwabiście gładka.

Na to zwróć uwagę przy wyborze sera?

Masa przygotowywana z sera z wiaderka jest delikatniejsza w smaku i mniej zbita niż w przypadku sera, który trzeba samodzielnie zmielić. Warto użyć takiego, który sprawdził się już przy innych wypiekach. Powinien mieć zwartą, gęstą konsystencję, tak by nie spływał z łyżki. Dobrym znakiem jest też to, że nie ma w nim grudek i nie pływa w serwatce. Ponadto trzeba zwrócić uwagę na skład - powinien być krótki, bez skrobi, barwników czy zagęstników, a także bez cukru. Lepiej dosłodzić masę pod swój smak.

Sernik ze spodem lub bez niego

Spód do sernika można przygotować po prostu z delikatnych biszkoptów. Kiedy sięgniemy po takie z czekoladą i galaretką, będzie to miało wpływ na jego smak. Zawsze też sprawdzają się zmielone herbatniki wymieszane z roztopionym masłem.

Kolejna opcja to sernik bez żadnego spodu. Deser i tak będzie stabilny, więc można się skoncentrować tylko na przygotowaniach masy. Aby jej smak był bardziej intensywny i bogaty, do sera warto dodać śmietanę kremówkę i białą czekoladę.

Sernik na zimno idealny na komunię

W tym przepisie nie ma żelatyny. Sernik stężeje dzięki galaretkom. Polecam cytrynowe, bo dodadzą masie przyjemnego posmaku. Dobrym wyborem będą też delikatne w smaku, tzw. przezroczyste galaretki. Wzrok będzie przykuwać idealna biel sernika, ale można podać go ze świeżymi owocami. Idealne będę drobno pokrojone truskawki z miętą. Taki orzeźwiający deser na pewno zasmakuje gościom.

Składniki:

  • 1 kg twarogu na sernik z wiaderka,
  • 3 galaretki i 1,5 szklanki wrzątku,
  • 200 ml śmietanki kremówki 30 proc.,
  • cukier puder do smaku (opcjonalnie),
  • 300 g białej czekolady dobrej jakości,
  • łyżeczka pasty waniliowej (opcjonalnie).

Na spód:

  • 150 g herbatników,
  • 50 g rozpuszczonego masła.

Sposób przygotowania:

  1. Herbatniki i masło umieść w misie malaksera i zmiksuj do dokładnego pokruszenia się ciastek. Masą o konsystencji mokrego piasku wyłóż tortownicę.
  2. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do ostygnięcia.
  3. Galaretki przesyp do naczynia i zalej je wrzątkiem. Wymieszaj, aż się rozpuszczą i odstaw na bok.
  4. Ubij na sztywną śmietanę kremówkę, pod koniec dodaj cukier puder.
  5. Dodaj do ubitej śmietany tężejącą galaretkę, ser z wiaderka i rozpuszczoną białą czekoladę, a także pastę waniliową (opcjonalnie). Zmiksuj dokładnie masę, powinna mieć gładką konsystencję.
  6. Na przygotowany spód wyłóż masę serową. Wyrównaj jej wierzch.
  7. Schładzaj sernik w lodówce przez kilka godzin, najlepiej pod przykryciem, by ciasto nie chłonęło innych zapachów z lodówki.
Wybrane dla Ciebie
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
Dla jelit jest jak najwspanialszy balsam. Ale to na trzustkę i wątrobę działa najlepiej
Dla jelit jest jak najwspanialszy balsam. Ale to na trzustkę i wątrobę działa najlepiej
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce