Ewa Wachowicz zdradziła przepis na tort komunijny. Kolor wnętrza zaskoczy każdego
Tort to nieodłączny element przyjęcia komunijnego. Musi być efektowny, a przy tym smaczny. Organizujesz imprezę w domu i nie masz pomysłu na tort? Ewa Wachowicz podzieliła się sprawdzonym przepisem.
Maj jest miesiącem, w którym odbywają się pierwsze komunie. To bardzo ważne wydarzenie w życiu każdego dziecka. Po tak znaczącej chwili rodziny udają się na wspólne świętowanie. Na przyjęciu komunijnym nie może zabraknąć tortu. Jeśli planujesz zorganizować je w domu i nie masz pomysłu na tort, skorzystaj z przepisu Ewy Wachowicz.
Prowadząca "Ewa gotuje" podzieliła się sprawdzonymi przepisami na łamach portalu Interia.pl. Wśród nich znalazł się tort red velvet. Jest niezwykle efektowny, a przy tym bardzo prosty. Rodzina będzie zachwycona.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Moda na kawę czy modna kawa? Testujemy Cold Brew, Cold Sweet Nitro oraz kawę pistacjową
Tort na komunię z przepisu Ewy Wachowicz. Wygląda obłędnie
Komunia to bardzo ważne wydarzenie, które pamięta się przez całe życie. Po wyjściu z kościoła organizuje się przyjęcie komunijne. Część osób robi to w restauracji, a inni w domu. Niezależnie od tego, gdzie odbywa się impreza, najważniejszym punktem programu jest tort. Można zamówić go u cukiernika albo przygotować je samodzielnie.
Jedno jest pewne — tort na komunię musi robić wrażenie. Ten z przepisu Ewy Wachowicz smakuje obłędnie i tak też wygląda. To zasługa czerwonego barwnika. Ciasto red velvet cieszy się niesłabnącą popularnością i jest naprawdę proste w wykonaniu. Jeśli chcesz nadać mu komunijny charakter, zaopatrz się w ozdoby komunijne. Kupisz je w każdym sklepie cukierniczym.
Tort na komunię Ewy Wachowicz — przepis
Składniki:
Ciasto red velvet:
- 300 g cukru,
- 120 g masła,
- laska wanilii,
- 2 duże jajka,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżka kakao,
- szklanka mąki,
- 1,5 szklanki maślanki,
- szczypta czerwonego barwnika spożywczego,
- łyżeczka sody,
- łyżeczka octu jabłkowego.
Krem:
- 2 szklanki kremówki,
- laska wanilii,
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- 1/2 opakowania mascarpone,
- opcjonalnie: rozpuszczona czekolada, świeże owoce jagodowe.
Przygotowanie:
- Masło utrzyj z cukrem i wanilią. Kiedy stanie się puszyste, dodaj jajka. Całość miksuj jeszcze przez chwilę.
- Sodę zalej octem jabłkowym i poczekaj, aż przestanie musować.
- Tak przygotowaną mieszankę dodaj do masy jajeczno-maślanej.
- Wsyp przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wlej maślankę. Zmiksuj składniki na gładką masę, a na końcu przelej ją do dwóch okrągłych form wyłożonych papierem do pieczenia.
- Piecz ciasto w piekarniku rozgrzanym do 180 stp.C. przez 30 minut. Po upieczeniu pozostaw je co całkowitego wystudzenia.
- Kremówkę ubij z cukrem pudrem i wanilią. Kiedy stanie się gęsta, dodaj mascarpone i wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.
- Wysmaruj jeden z blatów połową przygotowanego kremu. Połóż na niego drugi blat i nałóż na niego resztę kremu. Wyrównaj całość. Udekoruj rozpuszczoną czekoladą i świeżymi owocami.