Ewa Wachowicz zdradziła przepis na tort komunijny. Kolor wnętrza zaskoczy każdego

Tort to nieodłączny element przyjęcia komunijnego. Musi być efektowny, a przy tym smaczny. Organizujesz imprezę w domu i nie masz pomysłu na tort? Ewa Wachowicz podzieliła się sprawdzonym przepisem.

Pomysł na tort komunijny Ewy WachowiczPomysł na tort komunijny Ewy Wachowicz
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Maj jest miesiącem, w którym odbywają się pierwsze komunie. To bardzo ważne wydarzenie w życiu każdego dziecka. Po tak znaczącej chwili rodziny udają się na wspólne świętowanie. Na przyjęciu komunijnym nie może zabraknąć tortu. Jeśli planujesz zorganizować je w domu i nie masz pomysłu na tort, skorzystaj z przepisu Ewy Wachowicz.

Prowadząca "Ewa gotuje" podzieliła się sprawdzonymi przepisami na łamach portalu Interia.pl. Wśród nich znalazł się tort red velvet. Jest niezwykle efektowny, a przy tym bardzo prosty. Rodzina będzie zachwycona.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Tort na komunię z przepisu Ewy Wachowicz. Wygląda obłędnie

Komunia to bardzo ważne wydarzenie, które pamięta się przez całe życie. Po wyjściu z kościoła organizuje się przyjęcie komunijne. Część osób robi to w restauracji, a inni w domu. Niezależnie od tego, gdzie odbywa się impreza, najważniejszym punktem programu jest tort. Można zamówić go u cukiernika albo przygotować je samodzielnie.

Jedno jest pewne — tort na komunię musi robić wrażenie. Ten z przepisu Ewy Wachowicz smakuje obłędnie i tak też wygląda. To zasługa czerwonego barwnika. Ciasto red velvet cieszy się niesłabnącą popularnością i jest naprawdę proste w wykonaniu. Jeśli chcesz nadać mu komunijny charakter, zaopatrz się w ozdoby komunijne. Kupisz je w każdym sklepie cukierniczym.

Tort na komunię Ewy Wachowicz — przepis

Składniki:

Ciasto red velvet:

  • 300 g cukru,
  • 120 g masła,
  • laska wanilii,
  • 2 duże jajka,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżka kakao,
  • szklanka mąki,
  • 1,5 szklanki maślanki,
  • szczypta czerwonego barwnika spożywczego,
  • łyżeczka sody,
  • łyżeczka octu jabłkowego.

Krem:

  • 2 szklanki kremówki,
  • laska wanilii,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 1/2 opakowania mascarpone,
  • opcjonalnie: rozpuszczona czekolada, świeże owoce jagodowe.

Przygotowanie:

  1. Masło utrzyj z cukrem i wanilią. Kiedy stanie się puszyste, dodaj jajka. Całość miksuj jeszcze przez chwilę.
  2. Sodę zalej octem jabłkowym i poczekaj, aż przestanie musować.
  3. Tak przygotowaną mieszankę dodaj do masy jajeczno-maślanej.
  4. Wsyp przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wlej maślankę. Zmiksuj składniki na gładką masę, a na końcu przelej ją do dwóch okrągłych form wyłożonych papierem do pieczenia.
  5. Piecz ciasto w piekarniku rozgrzanym do 180 stp.C. przez 30 minut. Po upieczeniu pozostaw je co całkowitego wystudzenia.
  6. Kremówkę ubij z cukrem pudrem i wanilią. Kiedy stanie się gęsta, dodaj mascarpone i wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.
  7. Wysmaruj jeden z blatów połową przygotowanego kremu. Połóż na niego drugi blat i nałóż na niego resztę kremu. Wyrównaj całość. Udekoruj rozpuszczoną czekoladą i świeżymi owocami.


Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
Takie kotlety podaj na Wszystkich Świętych. Goście oniemieją z zachwytu
Takie kotlety podaj na Wszystkich Świętych. Goście oniemieją z zachwytu
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia