Ewa Wachowicz zdradziła przepis na tort komunijny. Kolor wnętrza zaskoczy każdego
Tort to nieodłączny element przyjęcia komunijnego. Musi być efektowny, a przy tym smaczny. Organizujesz imprezę w domu i nie masz pomysłu na tort? Ewa Wachowicz podzieliła się sprawdzonym przepisem.
Maj jest miesiącem, w którym odbywają się pierwsze komunie. To bardzo ważne wydarzenie w życiu każdego dziecka. Po tak znaczącej chwili rodziny udają się na wspólne świętowanie. Na przyjęciu komunijnym nie może zabraknąć tortu. Jeśli planujesz zorganizować je w domu i nie masz pomysłu na tort, skorzystaj z przepisu Ewy Wachowicz.
Prowadząca "Ewa gotuje" podzieliła się sprawdzonymi przepisami na łamach portalu Interia.pl. Wśród nich znalazł się tort red velvet. Jest niezwykle efektowny, a przy tym bardzo prosty. Rodzina będzie zachwycona.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu
Tort na komunię z przepisu Ewy Wachowicz. Wygląda obłędnie
Komunia to bardzo ważne wydarzenie, które pamięta się przez całe życie. Po wyjściu z kościoła organizuje się przyjęcie komunijne. Część osób robi to w restauracji, a inni w domu. Niezależnie od tego, gdzie odbywa się impreza, najważniejszym punktem programu jest tort. Można zamówić go u cukiernika albo przygotować je samodzielnie.
Jedno jest pewne — tort na komunię musi robić wrażenie. Ten z przepisu Ewy Wachowicz smakuje obłędnie i tak też wygląda. To zasługa czerwonego barwnika. Ciasto red velvet cieszy się niesłabnącą popularnością i jest naprawdę proste w wykonaniu. Jeśli chcesz nadać mu komunijny charakter, zaopatrz się w ozdoby komunijne. Kupisz je w każdym sklepie cukierniczym.
Tort na komunię Ewy Wachowicz — przepis
Składniki:
Ciasto red velvet:
- 300 g cukru,
- 120 g masła,
- laska wanilii,
- 2 duże jajka,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżka kakao,
- szklanka mąki,
- 1,5 szklanki maślanki,
- szczypta czerwonego barwnika spożywczego,
- łyżeczka sody,
- łyżeczka octu jabłkowego.
Krem:
- 2 szklanki kremówki,
- laska wanilii,
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- 1/2 opakowania mascarpone,
- opcjonalnie: rozpuszczona czekolada, świeże owoce jagodowe.
Przygotowanie:
- Masło utrzyj z cukrem i wanilią. Kiedy stanie się puszyste, dodaj jajka. Całość miksuj jeszcze przez chwilę.
- Sodę zalej octem jabłkowym i poczekaj, aż przestanie musować.
- Tak przygotowaną mieszankę dodaj do masy jajeczno-maślanej.
- Wsyp przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wlej maślankę. Zmiksuj składniki na gładką masę, a na końcu przelej ją do dwóch okrągłych form wyłożonych papierem do pieczenia.
- Piecz ciasto w piekarniku rozgrzanym do 180 stp.C. przez 30 minut. Po upieczeniu pozostaw je co całkowitego wystudzenia.
- Kremówkę ubij z cukrem pudrem i wanilią. Kiedy stanie się gęsta, dodaj mascarpone i wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.
- Wysmaruj jeden z blatów połową przygotowanego kremu. Połóż na niego drugi blat i nałóż na niego resztę kremu. Wyrównaj całość. Udekoruj rozpuszczoną czekoladą i świeżymi owocami.