Zamiast ziemniaków wybieram inne warzywo. Placki z nim smakują jak popularne chipsy
Chrupiące placki z pysznym sosem czosnkowym to zawsze dobry pomysł na obiad w stylu "coś z niczego". Do ich przygotowania potrzebujesz zaledwie kilku podstawowych składników. Tym razem nie będą to placki ziemniaczane, tylko potrawa o wiele ciekawsza w smaku.
Wymieniając popularne warzywa na placki, często zapominamy o cebuli, która jest nie tylko wyrazista i pełna smaku, ale także bogata w wartości odżywcze. Po przesmażeniu na patelni nabiera słodkich nut, a w połączeniu z serem żółtym skradła już niejedno serce.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Syrniczki z patelni biją zwykłe placki na głowę. Co weekend smażę je dla rodziny
Najlepsze placki w PRL-u
W PRL-u często przygotowywano placki warzywne w piątek na postny obiad. Dużą popularnością, obok placków ziemniaczanych, cieszyły się placki z jajek ugotowanych na twardo. Wystarczyło zetrzeć jajka na tarce i połączyć ze standardowymi dodatkami, czyli surowym jajkiem, mąką i odrobiną mleka.
Taka baza pozwala na eksperymentowanie z dodatkami – świetnie sprawdzą się posiekane zioła, takie jak koperek czy pietruszka, a także drobno pokrojona papryka. Takie kotleciki z jajek są delikatne i puszyste, a ich przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut. To doskonała opcja na szybki obiad lub kolację, zwłaszcza w połączeniu z lekkim sosem jogurtowym.
Przepis na placki z cebuli i sera
Do placków możesz przygotować domowy sos czosnkowy lub inny na bazie jogurtu greckiego. Z dodatkiem świeżych ziół i soku z limonki sprawia, że cała potrawa nabiera lekkości. Obok połóż lekką sałatkę z rukoli i pomidorków koktajlowych.
Składniki:
- 2 duże cebule,
- 200 g żółtego sera, na przykład cheddara,
- 2 jajka,
- 1-2 łyżki mąki pszennej,
- pęczek szczypiorku,
- sól, pieprz według uznania,
- olej do smażenia.
Wykonanie:
- Cebulę obierz z łupin i pokrój w cienkie plastry. Podsmaż na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Przełóż do miski i przestudź.
- Dodaj starty ser żółty, 2 surowe jajka i 1 łyżkę mąki pszennej i posiekany szczypiorek. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Jeśli masa nie będzie dość gęsta, dodaj jeszcze 1 łyżkę mąki.
Patelnię pokryj warstwą oleju, a gdy się rozgrzeje, usmaż placki na złoty kolor.Placki z cebuli i sera możesz podać na gorąco – na przykład z gulaszem lub sosem pieczarkowym – albo na zimno – z dodatkiem w stylu greckiego tzatziki lub bułgarskiej sneżanki.