Zamiast ziemniaków wybieram inne warzywo. Placki z nim smakują jak popularne chipsy

Chrupiące placki z pysznym sosem czosnkowym to zawsze dobry pomysł na obiad w stylu "coś z niczego". Do ich przygotowania potrzebujesz zaledwie kilku podstawowych składników. Tym razem nie będą to placki ziemniaczane, tylko potrawa o wiele ciekawsza w smaku.

Placki z cebuli i sera są lepsze od ziemniaczanychPlacki z cebuli i sera są lepsze od ziemniaczanych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Wymieniając popularne warzywa na placki, często zapominamy o cebuli, która jest nie tylko wyrazista i pełna smaku, ale także bogata w wartości odżywcze. Po przesmażeniu na patelni nabiera słodkich nut, a w połączeniu z serem żółtym skradła już niejedno serce.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Syrniczki z patelni biją zwykłe placki na głowę. Co weekend smażę je dla rodziny

Najlepsze placki w PRL-u

W PRL-u często przygotowywano placki warzywne w piątek na postny obiad. Dużą popularnością, obok placków ziemniaczanych, cieszyły się placki z jajek ugotowanych na twardo. Wystarczyło zetrzeć jajka na tarce i połączyć ze standardowymi dodatkami, czyli surowym jajkiem, mąką i odrobiną mleka.

Taka baza pozwala na eksperymentowanie z dodatkami – świetnie sprawdzą się posiekane zioła, takie jak koperek czy pietruszka, a także drobno pokrojona papryka. Takie kotleciki z jajek są delikatne i puszyste, a ich przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut. To doskonała opcja na szybki obiad lub kolację, zwłaszcza w połączeniu z lekkim sosem jogurtowym.

Przepis na placki z cebuli i sera

Do placków możesz przygotować domowy sos czosnkowy lub inny na bazie jogurtu greckiego. Z dodatkiem świeżych ziół i soku z limonki sprawia, że cała potrawa nabiera lekkości. Obok połóż lekką sałatkę z rukoli i pomidorków koktajlowych.

Składniki:

  • 2 duże cebule,
  • 200 g żółtego sera, na przykład cheddara,
  • 2 jajka,
  • 1-2 łyżki mąki pszennej,
  • pęczek szczypiorku,
  • sól, pieprz według uznania,
  • olej do smażenia.

Wykonanie:

  1. Cebulę obierz z łupin i pokrój w cienkie plastry. Podsmaż na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Przełóż do miski i przestudź.
  2. Dodaj starty ser żółty, 2 surowe jajka i 1 łyżkę mąki pszennej i posiekany szczypiorek. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Jeśli masa nie będzie dość gęsta, dodaj jeszcze 1 łyżkę mąki.

Patelnię pokryj warstwą oleju, a gdy się rozgrzeje, usmaż placki na złoty kolor.Placki z cebuli i sera możesz podać na gorąco – na przykład z gulaszem lub sosem pieczarkowym – albo na zimno – z dodatkiem w stylu greckiego tzatziki lub bułgarskiej sneżanki.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej