Babcia tak ścierała ziemniaki na placki. Wychodzą cienkie i chrupiące
Do niedawna byłam przekonana, że najlepsze placki wychodzą z ziemniaków startych na grubych oczkach. Mój kulinarny światopogląd legł w gruzach, gdy posmakowałam placków przygotowanych zupełnie inaczej. W niedzielę do gulaszu mój partner zrobił placki z przepisu babci. Zrobiłam wielkie oczy, gdy zaczął ścierać ziemniaki.
Placki ziemniaczane to jedno z ulubionych dań w Polsce. Nic więc dziwnego, że w każdym domu przygotowywane są nieco inaczej. Różnice widać także w sposobach podawania tej potrawy. Niektórzy wolą wytrawne, inni – słodkie dodatki. Dużą popularnością cieszy się kompozycja z gulaszem węgierskim, ale równie często pojawiają się na stole po prostu polane śmietaną.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Placki z kapusty
Inny sposób na placki ziemniaczane
Przepis babci mojego partnera wykracza poza powszechną debatę na temat tego, czy lepsze wychodzą placki z ziemniaków startych na drobnych czy na grubych oczkach. Okazuje się, że babcia ścierała ziemniaki na miazgę – tak, jak przeciera się jabłko na mus dla niemowląt. Mając do dyspozycji tradycyjną tarkę, nie jest to łatwe zadanie. Surowe ziemniaki są o wiele twardsze od jabłek. Do tej pory zastanawiam się, w jaki sposób babcia dawała radę.
Drugim rzeczą, która wzbudziła moje zdziwienie, jest dodatek kwaśnej śmietany. Nie chodzi o podanie jej do gotowych już placków, tylko wymieszanie jej z masą, a w tym przypadku papką, ziemniaczaną. Tymczasem ten niepozorny dodatek do masy sprawił, że przetarte ziemniaki nie straciły jasnego koloru. Śmietana doskonale sprawdziła się jako łącznik składników, nadając plackom jednolitą i przyjemną konsystencję.
Przepis na placki ziemniaczane z przetartych ziemniaków
Z poniższych proporcji zrobisz ok. 8 placków ziemniaczanych średniej wielkości.
Składniki:
- 5-6 średnich ziemniaków,
- 1 łyżka śmietany 18 proc.,
- 2 jajka,
- czubata łyżka mąki pszennej,
- sól, pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
Wykonanie:
- Ziemniaki obierz, dokładnie umyj, po czym zetrzyj je na tarce na miazgę. Po starciu, odlej nadmiar wody.
- Szybko wymieszaj ze śmietaną. Dodaj jajka, łyżkę mąki, pół łyżeczki soli i szczyptę pieprzu. Połącz wszystkie składniki w spójną masę.
- Na patelni rozgrzej olej – wlej tyle, żeby pokrył całe dno. Łyżką nakładaj placki, formując po 3-4 sztuki na jedno smażenie.
- Gotowe placki ziemniaczane odkładaj na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.