Babcia tak ścierała ziemniaki na placki. Wychodzą cienkie i chrupiące

Do niedawna byłam przekonana, że najlepsze placki wychodzą z ziemniaków startych na grubych oczkach. Mój kulinarny światopogląd legł w gruzach, gdy posmakowałam placków przygotowanych zupełnie inaczej. W niedzielę do gulaszu mój partner zrobił placki z przepisu babci. Zrobiłam wielkie oczy, gdy zaczął ścierać ziemniaki.

Placki ziemniaczane z przetartych ziemniakówPlacki ziemniaczane z przetartych ziemniaków
Źródło zdjęć: © Pyszności
Anna Galuhn

Placki ziemniaczane to jedno z ulubionych dań w Polsce. Nic więc dziwnego, że w każdym domu przygotowywane są nieco inaczej. Różnice widać także w sposobach podawania tej potrawy. Niektórzy wolą wytrawne, inni – słodkie dodatki. Dużą popularnością cieszy się kompozycja z gulaszem węgierskim, ale równie często pojawiają się na stole po prostu polane śmietaną.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Placki z kapusty

Inny sposób na placki ziemniaczane

Przepis babci mojego partnera wykracza poza powszechną debatę na temat tego, czy lepsze wychodzą placki z ziemniaków startych na drobnych czy na grubych oczkach. Okazuje się, że babcia ścierała ziemniaki na miazgę – tak, jak przeciera się jabłko na mus dla niemowląt. Mając do dyspozycji tradycyjną tarkę, nie jest to łatwe zadanie. Surowe ziemniaki są o wiele twardsze od jabłek. Do tej pory zastanawiam się, w jaki sposób babcia dawała radę.

Drugim rzeczą, która wzbudziła moje zdziwienie, jest dodatek kwaśnej śmietany. Nie chodzi o podanie jej do gotowych już placków, tylko wymieszanie jej z masą, a w tym przypadku papką, ziemniaczaną. Tymczasem ten niepozorny dodatek do masy sprawił, że przetarte ziemniaki nie straciły jasnego koloru. Śmietana doskonale sprawdziła się jako łącznik składników, nadając plackom jednolitą i przyjemną konsystencję.

Przepis na placki ziemniaczane z przetartych ziemniaków

Z poniższych proporcji zrobisz ok. 8 placków ziemniaczanych średniej wielkości.

Składniki:

  • 5-6 średnich ziemniaków,
  • 1 łyżka śmietany 18 proc.,
  • 2 jajka,
  • czubata łyżka mąki pszennej,
  • sól, pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Wykonanie:

  1. Ziemniaki obierz, dokładnie umyj, po czym zetrzyj je na tarce na miazgę. Po starciu, odlej nadmiar wody.
  2. Szybko wymieszaj ze śmietaną. Dodaj jajka, łyżkę mąki, pół łyżeczki soli i szczyptę pieprzu. Połącz wszystkie składniki w spójną masę.
  3. Na patelni rozgrzej olej – wlej tyle, żeby pokrył całe dno. Łyżką nakładaj placki, formując po 3-4 sztuki na jedno smażenie.
  4. Gotowe placki ziemniaczane odkładaj na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Wybrane dla Ciebie
Używasz takiego tłuszczu do smażenia? W połączeniu z rybą staje się szkodliwy dla zdrowia
Używasz takiego tłuszczu do smażenia? W połączeniu z rybą staje się szkodliwy dla zdrowia
Na piątkowy obiad robię postne gołąbki. Tak pyszne, że żona zawsze bierze dwie dokładki
Na piątkowy obiad robię postne gołąbki. Tak pyszne, że żona zawsze bierze dwie dokładki
Jest kremowa i wilgotna. Mało kto robi taką jajecznicę, a szkoda
Jest kremowa i wilgotna. Mało kto robi taką jajecznicę, a szkoda
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯