Dodaj odrobinę do sosu czosnkowego. Genialnie podkręca smak
Przygotowany w ten konkretny sposób sos czosnkowy bije na głowę wszystkie inne receptury, po które do tej pory sięgaliśmy. Dzisiaj wiemy, że już nigdy nie przyrządzimy tego specjału inaczej. Tobie polecamy to samo!
05.02.2024 08:58
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Sos czosnkowy to jeden z naszych ulubionych kulinarnych grzeszków. Rzecz jasna nie sam on stanowi tu zwykle problem, tylko to, do czego go używamy. Pizza, mięso z grilla i burgery sprawdzają się w tym przypadku doskonale. I tak — wiemy, że z kalorycznego punktu widzenia to prawdziwy dramat. Sam jednak przyznasz, że od czasu do czasu trudno przezwyciężyć tę chętkę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dzisiaj chcemy ci pokazać przepis — a właściwie to prosty, banalny trik — na sos czosnkowy, który sprawi, że ten popularny sos nabierze zupełnie nowego charakteru. To patent, który trzeba przetestować na własnym podniebieniu, żeby zrozumieć, o co to całe "halo". Użyjemy bowiem składnika, który raczej nieczęsto pojawia się przy okazji tego typu receptur.
Zastanawiasz się, o jaki tajemniczy produkt chodzi? Podpowiemy ci. Jest to artykuł, który — tuż obok oliwy z oliwek — jest najczęściej podrabianym produktem spożywczym na świecie. Domyślasz się już, o co chodzi? Oczywiście o miód. Płynne złoto, które na co dzień służy nam do przygotowania placuszków śniadaniowych czy posłodzenia herbaty, dzisiaj stanie się prawdziwym bohaterem bez peleryny. Takim, który zmieni zwykły sos czosnkowy w najlepszy sos czosnkowy, jaki kiedykolwiek jadłeś.
Sos czosnkowy — najlepszy przepis
Składniki:
- 2 -3 ząbki czosnku,
- 125 ml majonezu,
- 1-2 łyżeczki soku z cytryny,
- 100 ml gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego,
- sól, pieprz,
- około 1 łyżeczki miodu wielokwiatowego (lub do smaku),
- odrobina natki pietruszki (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę.
- Teraz wymieszaj majonez ze śmietaną, sokiem z cytryny i miodem. Dopraw solą i pieprzem.
- Sos połącz z czosnkiem i opcjonalnie niewielką ilością posiekanej natki pietruszki. Dokładnie wymieszaj. Skosztuj — ilość miodu to kwestia polubowna. Lepiej zacząć od mniejszej "dawki" i ewentualnie go dołożyć.
- Tak przygotowany sos czosnkowy zabezpiecz folią spożywczą i wstaw jeszcze do lodówki na przynajmniej 1-2 godziny. Smacznego!