Zjadł burgera na stacji paliw i w najlepszej restauracji na świecie. Wnioski zaskakujące

Burgery są obok kebabów i pizzy jednymi z najbardziej znanych i pożądanych fast foodów. Znajdziemy je w różnego rodzaju restauracjach i knajpach. Serwowane są też na stacjach benzynowych. Pewien Youtuber postanowił sprawdzić różnicę między jednymi a drugimi.

BurgerBurger
Źródło zdjęć: © YouTube | Maciej je
Paulina Hermann
SKOMENTUJ

W celu testów wybrał się do bardzo drogiej restauracji (nazywanej najlepszą restauracją na świecie) oraz na stację paliw w Kopenhadze. Zamówił tam po burgerze. Jego wnioski są szokujące. Wielu z nas wcale tego by się nie spodziewało. Już sam wygląd fast foodów zaskakuje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kremowa i energetyzująca owsianka kawowa z mleczną pianką

Burger z najlepszej restauracji na świecie vs burger ze stacji benzynowej

Na pierwszy ogień poszedł Popl Burger, który nazywany jest najlepszą restauracją na świecie. Youtuber zamówił w niej zwykłego cheeseburgera. Była to prosta przekąska, która składała się z bułki, sera, kotleta i sosu.


- Wygląda jak burger z fast fooda jakiegoś - stwierdził Maciej je i od razu przystąpił do konsumowania. Cheesburger był smaczny, ale nie na tyle, by uznać go za "burgera życia". Mięso było bardzo słone, ale za to mało soczyste. Na plus jest to, że kotlet był lekko chrupiący. Dzięki temu fast food miał ciekawą strukturę, a skarmelizowanie dodatków sprawiło, że dało się wyczuć lekko słodki smak.


Potem przyszła pora na stację benzynową. Oceny nie były zbyt pozytywne. Na burgery trzeba było czekać dłużej niż w zwykłej restauracji.

Pierwszy wjechał cheese. Mięso w ogóle nie przypadło Youtuberowi do gustu. Było za bardzo wysmażone i pieprzowe. Wszystkie dodatki mieszały się ze sobą, tworząc bliżej nieokreślony smak. Gdyby nie mięso, kanapka byłaby o wiele smaczniejszy. Twórca stwierdził, że "kotlet przeszkadza". A burger z masełkiem? Cóż, ten smakował jeszcze gorzej. Nawet duża ilość masła nie uratowała suchego i rozpadającego się mięsa.

Burger
Burger © Adobe Stock | Maciej je

Jakie wnioski z testów ma Youtuber?

Jak sam mówi, stacja paliw okazała się bardzo dużym rozczarowaniem. Największym zawodem było mięso, które zostało w bardzo zły sposób przyrządzone.

- Wysmażono go zbyt mocno i przysłonięto jego smak zbyt dużą ilością taniego pieprzu (...). Mięso miało niewiele wspólnego ze smaczną wołowiną - mówił.

Burger z najlepszej restauracji na świecie okazał się świetny w smaku. Chociaż wyglądały tak samo, jak te na stacji, miały ogromną przewagę. Mięso było o wiele lepsze. Jakie były różnice w cenie? Każdy burger w Gasoline Grill (stacja) kosztuje 100 koron (ok. 60 zł), zaś w Popl Burger - 150 koron (90 zł). Przekąski nie należą do najtańszych.

BURGERY ZE STACJI PALIW vs. Z NAJLEPSZEJ RESTAURACJI na świecie [Kopenhaga 2023] | TEST BURGERÓW

Wybrane dla Ciebie

Płuczesz sałatę na sitku? To błąd, który nieświadomie popełnia wiele osób
Płuczesz sałatę na sitku? To błąd, który nieświadomie popełnia wiele osób
Gdy powiedziałam, z czego jest zupa narzeczony złapał się za głowę. Ale i tak bardzo mu smakowała
Gdy powiedziałam, z czego jest zupa narzeczony złapał się za głowę. Ale i tak bardzo mu smakowała
Dodaj do porannej kawy. Będzie lepiej smakować i pomoże wyregulować cukier
Dodaj do porannej kawy. Będzie lepiej smakować i pomoże wyregulować cukier
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez