Dodaję do zupy pieczarkowej. Jest aksamitna i pełna smaku

Zupa pieczarkowa to obok rosołu i pomidorowej chyba najpopularniejsze danie. Moja zawsze wychodzi przepyszna, bo podkręcam ją pewnym nieoczywistym dodatkiem. Smakuje nieco inaczej niż klasyczna wersja.

Jak zrobić najlepszą zupę pieczarkową?Jak zrobić najlepszą zupę pieczarkową?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Zupa pieczarkowa to klasyka polskiej kuchni, która od lat cieszy się niesłabnącą popularnością. Jej kremowa konsystencja i aromatyczny zapach sprawiają, że jest uwielbiana przez wielu Polaków. Ja jednak mam na nią swój sposób i dodaję do niej ser. Ale nie jest to byle jaki ser. Wybieram ten z niebieską pleśnią, na przykład lazur lub gorgonzolę. Nadaje ona zupie charakterystycznego, nieco pikantnego smaku. Zapraszam cię do wypróbowania mojego przepisu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rozgrzewająca zupa tajska z kalafiora. Przygotujesz ją w 30 minut

Całkiem nowa zupa pieczarkowa

Twoim pierwszym zadaniem będzie przygotowanie kilku produktów.

Składniki:

  • 3 skrzydełka kurczaka,
  • włoszczyzna (marchew, seler i por),
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • 500 g pieczarek,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka masła (może być też oliwa),
  • 100 ml śmietanki 30% (jeśli chcesz wersję bezmleczną, polecam mleczko kokosowe),
  • 80 g sera z niebieską pleśnią,
  • sól i pieprz do smaku,
  • natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw ugotuj bulion. Mięso oczyść, zalej dwoma litrami zimnej wody i zacznij podgrzewać. W trakcie gotowania usuwaj szumowiny. Dodaj włoszczyznę i przyprawy. Wywar gotuj przez 30 minut.
  2. Cebulę pokrój w kostkę, pieczarki w plasterki. Pierwszy składnik podsmaż na maśle do zarumienienia, a po chwili dorzuć grzyby i dopraw je. Smaż przez kilka minut, a na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Poczekaj, aż cała woda wyparuje z grzybów.
  3. Do gotującego się wywaru dodaj pieczarki. Zupa pieczarkowa potrzebuje około 10 minut, by smaki się przegryzły, a dodatki nabrały odpowiedniej konsystencji.
  4. Zabiel danie śmietaną lub mleczkiem kokosowym i od razu wrzuć pokruszony ser pleśniowy. Wymieszaj wszystko, podgotuj chwilę i rozlej do talerzy. Podawaj z posiekaną natką pietruszki. Możesz też dodatkowo ugotować makaron.

Zupa pieczarkowa to nie tylko smak, ale i wartości odżywcze

Wielu osobom wydaje się, że pieczarki to tylko puste kalorie i nic nie wnoszą do poprawy naszego zdrowia. To mylne wrażenie, bo grzyby te są bogate w cenne składniki odżywcze. Zawierają witaminy z grupy B, witaminę C i D, a także minerały takie jak cynk, miedź, potas, fosfor i selen. Znajdziemy też w nich beta-glukan i lektyny, które mają działanie przeciwzapalne. Pieczarki wspomagają trawienie i mają pozytywny wpływ na metabolizm. Są też niskokaloryczne - 100 gramów to tylko 22 kcal.

Cennym dodatkiem jest ser pleśniowy. Oprócz tego, że znajdziemy w nim pełnowartościowe i łatwo przyswajalne białko, to jeszcze witaminy z grupy B, witaminę D, E, K oraz zdrowe tłuszcze. Nabiał jest bogaty w probiotyki, które poprawiają funkcjonowanie jelit i pozytywnie wpływają na trawienie. Musimy tylko uważać, by nie przesadzić z ilością, bo ser pleśniowy jest dość kaloryczny (350-360 kcal w 100 gramach).

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować