Dodaję do zupy pieczarkowej. Jest aksamitna i pełna smaku
Zupa pieczarkowa to obok rosołu i pomidorowej chyba najpopularniejsze danie. Moja zawsze wychodzi przepyszna, bo podkręcam ją pewnym nieoczywistym dodatkiem. Smakuje nieco inaczej niż klasyczna wersja.
Zupa pieczarkowa to klasyka polskiej kuchni, która od lat cieszy się niesłabnącą popularnością. Jej kremowa konsystencja i aromatyczny zapach sprawiają, że jest uwielbiana przez wielu Polaków. Ja jednak mam na nią swój sposób i dodaję do niej ser. Ale nie jest to byle jaki ser. Wybieram ten z niebieską pleśnią, na przykład lazur lub gorgonzolę. Nadaje ona zupie charakterystycznego, nieco pikantnego smaku. Zapraszam cię do wypróbowania mojego przepisu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Rozgrzewająca zupa tajska z kalafiora. Przygotujesz ją w 30 minut
Całkiem nowa zupa pieczarkowa
Twoim pierwszym zadaniem będzie przygotowanie kilku produktów.
Składniki:
- 3 skrzydełka kurczaka,
- włoszczyzna (marchew, seler i por),
- kilka ziarenek ziela angielskiego,
- 500 g pieczarek,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżka masła (może być też oliwa),
- 100 ml śmietanki 30% (jeśli chcesz wersję bezmleczną, polecam mleczko kokosowe),
- 80 g sera z niebieską pleśnią,
- sól i pieprz do smaku,
- natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Najpierw ugotuj bulion. Mięso oczyść, zalej dwoma litrami zimnej wody i zacznij podgrzewać. W trakcie gotowania usuwaj szumowiny. Dodaj włoszczyznę i przyprawy. Wywar gotuj przez 30 minut.
- Cebulę pokrój w kostkę, pieczarki w plasterki. Pierwszy składnik podsmaż na maśle do zarumienienia, a po chwili dorzuć grzyby i dopraw je. Smaż przez kilka minut, a na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Poczekaj, aż cała woda wyparuje z grzybów.
- Do gotującego się wywaru dodaj pieczarki. Zupa pieczarkowa potrzebuje około 10 minut, by smaki się przegryzły, a dodatki nabrały odpowiedniej konsystencji.
- Zabiel danie śmietaną lub mleczkiem kokosowym i od razu wrzuć pokruszony ser pleśniowy. Wymieszaj wszystko, podgotuj chwilę i rozlej do talerzy. Podawaj z posiekaną natką pietruszki. Możesz też dodatkowo ugotować makaron.
Zupa pieczarkowa to nie tylko smak, ale i wartości odżywcze
Wielu osobom wydaje się, że pieczarki to tylko puste kalorie i nic nie wnoszą do poprawy naszego zdrowia. To mylne wrażenie, bo grzyby te są bogate w cenne składniki odżywcze. Zawierają witaminy z grupy B, witaminę C i D, a także minerały takie jak cynk, miedź, potas, fosfor i selen. Znajdziemy też w nich beta-glukan i lektyny, które mają działanie przeciwzapalne. Pieczarki wspomagają trawienie i mają pozytywny wpływ na metabolizm. Są też niskokaloryczne - 100 gramów to tylko 22 kcal.
Cennym dodatkiem jest ser pleśniowy. Oprócz tego, że znajdziemy w nim pełnowartościowe i łatwo przyswajalne białko, to jeszcze witaminy z grupy B, witaminę D, E, K oraz zdrowe tłuszcze. Nabiał jest bogaty w probiotyki, które poprawiają funkcjonowanie jelit i pozytywnie wpływają na trawienie. Musimy tylko uważać, by nie przesadzić z ilością, bo ser pleśniowy jest dość kaloryczny (350-360 kcal w 100 gramach).