Pleśń, która nie truje. Polacy chętnie sięgają po ten rodzaj sera

Gorgonzola, jeden z najbardziej rozpoznawalnych włoskich serów, zachwyca Polaków swoim unikatowym smakiem i zastosowaniami kulinarnymi. To idealna opcja "medium" pomiędzy delikatnym kremowym camembertem, a bardzo intensywnym francuskim serem pleśniowym. W Polsce każdy zajada się gruszkami z gorgonzolą lub makaronem z kurczakiem i brokułami w sosie na bazie tego sera.

Najlepszy ser pleśniowy do makaronów i zapiekanekNajlepszy ser pleśniowy do makaronów i zapiekanek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Gorgonzola, włoski ser o charakterystycznym marmurkowym wyglądzie, znany jest z zielonkawych nici pleśni przenikających całe jego wnętrze. Choć legenda przypisuje jego odkrycie przypadkowej pomyłce mleczarza, fakty świadczą, że korzenie tego sera sięgają IX wieku. Jego produkcja odbywa się głównie w Lombardii i Piemoncie, gdzie warunki naturalne sprzyjają dojrzewaniu gorgonzoli.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Błyskawiczny makaron w kremowym wydaniu zrobisz w mgnieniu oka. I to na jednej patelni

Jak powstaje gorgonzola?

Ser, chroniony certyfikatem DOP z 1996 roku, jest wytwarzany z pełnego mleka krowiego, do którego dodawana jest podpuszczka, specjalne kultury pleśniowe, a także zarodniki penicyliny. Jest to szczep pleśni pędzlaka zielonego i to on odpowiada za charakterystyczne zielonkawo-niebieskie wtrącenia w serze. Proces dojrzewania trwa od 2 do 3 miesięcy. Czas zakończenia daje różne rezultaty, tworząc serię wariantów smakowych.

Rodzaje i zastosowanie sera

Istnieją dwie główne wersje gorgonzoli: dolcepiccante. Gorgonzola dolce jest łagodniejsza, z mniej widocznymi żyłkami pleśni i kremową konsystencją. Z kolei piccante charakteryzuje się ostrzejszym, wyrazistym smakiem oraz większą kruchością.

Gorgonzola, głównie za sprawą kremowej konsystencji i wyraźnego (aczkolwiek umiarkowanego) smaku jest znakomitą bazą do sosów i zapiekanek, ale sprawdza się także jako dodatek do sałatek. Idealnie komponuje się ze słodkimi owocami, na przykład z karmelizowaną gruszką.

Przechowywanie i walory zdrowotne

Właściwe przechowywanie sera jest kluczowe dla zachowania jakości. Najlepiej odkładać gorgonzolę do oryginalnego zamykanego opakowania. Jeśli jednak ser był kupiony na wagę lub opakowanie nie posiada zamknięcia, dobrze jest odciąć skórkę i owinąć gorgonzolę w folię aluminiową.

To od skórki rozchodzi się intensywny zapach sera, którym bardzo szybko mogą przeniknąć inne produkty w lodówce. Jeśli przypadkiem tak się stanie, możesz spróbować oczyścić aurę za pomocą gazety. Ser warto wyjąć z lodówki na godzinę przed spożyciem, by w pełni wydobyć jego aromat.

Co ciekawe, gorgonzola nie zawiera laktozy ani glutenu, a dzięki zawartości penicyliny ma działanie antybiotyczne. W ten sposób jest nie tylko lekkostrawnym wyborem dla miłośników sera, ale także pomaga w walce z bakteriami.

Wybrane dla Ciebie

Dodaję do ogórków. To składnik, który nic nie kosztuje, a sprawia, że nie miękną i chrupią
Dodaję do ogórków. To składnik, który nic nie kosztuje, a sprawia, że nie miękną i chrupią
Tajemniczy furgon, islandzkie tradycje i sezon na grilla. Latem nie brakuje nowości
Tajemniczy furgon, islandzkie tradycje i sezon na grilla. Latem nie brakuje nowości
Tak przyspieszysz dojrzewanie pomidorów. Banalny trik, który każdy powinien znać
Tak przyspieszysz dojrzewanie pomidorów. Banalny trik, który każdy powinien znać
Sernik bez sera z jagodami. Tradycyjne ciasta nie mają przy nim szans
Sernik bez sera z jagodami. Tradycyjne ciasta nie mają przy nim szans
Zrobiłam bigos bez grama kapusty. Moje dzieci zajadały, aż uszy im się trzęsły
Zrobiłam bigos bez grama kapusty. Moje dzieci zajadały, aż uszy im się trzęsły
Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Pyszne ciasteczka dla "kwiatożerców". Na jednym się nie skończy
Pyszne ciasteczka dla "kwiatożerców". Na jednym się nie skończy
Robię pesto, które pachnie cytrusami. Nie ma w nim nawet listka bazylii
Robię pesto, które pachnie cytrusami. Nie ma w nim nawet listka bazylii