Pleśń, która nie truje. Polacy chętnie sięgają po ten rodzaj sera

Gorgonzola, jeden z najbardziej rozpoznawalnych włoskich serów, zachwyca Polaków swoim unikatowym smakiem i zastosowaniami kulinarnymi. To idealna opcja "medium" pomiędzy delikatnym kremowym camembertem, a bardzo intensywnym francuskim serem pleśniowym. W Polsce każdy zajada się gruszkami z gorgonzolą lub makaronem z kurczakiem i brokułami w sosie na bazie tego sera.

Najlepszy ser pleśniowy do makaronów i zapiekanekNajlepszy ser pleśniowy do makaronów i zapiekanek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Gorgonzola, włoski ser o charakterystycznym marmurkowym wyglądzie, znany jest z zielonkawych nici pleśni przenikających całe jego wnętrze. Choć legenda przypisuje jego odkrycie przypadkowej pomyłce mleczarza, fakty świadczą, że korzenie tego sera sięgają IX wieku. Jego produkcja odbywa się głównie w Lombardii i Piemoncie, gdzie warunki naturalne sprzyjają dojrzewaniu gorgonzoli.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Błyskawiczny makaron w kremowym wydaniu zrobisz w mgnieniu oka. I to na jednej patelni

Jak powstaje gorgonzola?

Ser, chroniony certyfikatem DOP z 1996 roku, jest wytwarzany z pełnego mleka krowiego, do którego dodawana jest podpuszczka, specjalne kultury pleśniowe, a także zarodniki penicyliny. Jest to szczep pleśni pędzlaka zielonego i to on odpowiada za charakterystyczne zielonkawo-niebieskie wtrącenia w serze. Proces dojrzewania trwa od 2 do 3 miesięcy. Czas zakończenia daje różne rezultaty, tworząc serię wariantów smakowych.

Rodzaje i zastosowanie sera

Istnieją dwie główne wersje gorgonzoli: dolcepiccante. Gorgonzola dolce jest łagodniejsza, z mniej widocznymi żyłkami pleśni i kremową konsystencją. Z kolei piccante charakteryzuje się ostrzejszym, wyrazistym smakiem oraz większą kruchością.

Gorgonzola, głównie za sprawą kremowej konsystencji i wyraźnego (aczkolwiek umiarkowanego) smaku jest znakomitą bazą do sosów i zapiekanek, ale sprawdza się także jako dodatek do sałatek. Idealnie komponuje się ze słodkimi owocami, na przykład z karmelizowaną gruszką.

Przechowywanie i walory zdrowotne

Właściwe przechowywanie sera jest kluczowe dla zachowania jakości. Najlepiej odkładać gorgonzolę do oryginalnego zamykanego opakowania. Jeśli jednak ser był kupiony na wagę lub opakowanie nie posiada zamknięcia, dobrze jest odciąć skórkę i owinąć gorgonzolę w folię aluminiową.

To od skórki rozchodzi się intensywny zapach sera, którym bardzo szybko mogą przeniknąć inne produkty w lodówce. Jeśli przypadkiem tak się stanie, możesz spróbować oczyścić aurę za pomocą gazety. Ser warto wyjąć z lodówki na godzinę przed spożyciem, by w pełni wydobyć jego aromat.

Co ciekawe, gorgonzola nie zawiera laktozy ani glutenu, a dzięki zawartości penicyliny ma działanie antybiotyczne. W ten sposób jest nie tylko lekkostrawnym wyborem dla miłośników sera, ale także pomaga w walce z bakteriami.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej