Kiedy zauważę ten problem, wkładam gazetę do lodówki. Działa za każdym razem

Lodówka, często uznawana za serce kuchni, wymaga szczególnej troski. Jednak nawet pomimo regularnego czyszczenia i ciągłej dbałości o świeżość produktów, wiele osób spotyka się z problemem nieprzyjemnych zapachów, które wydobywają się z jej wnętrza. Mogą one wynikać z przechowywania w niej takich produktów jak cebula, ryby czy intensywne sery. Często także dania, które nie są odpowiednio zabezpieczone, przyczyniają się do powstania zapachu, który uderza w nos po otwarciu drzwiczek.

Nie musisz czyścić całej lodówki, by zlikwidować zapach cebuliNie musisz czyścić całej lodówki, by zlikwidować zapach cebuli
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Nieprzyjemne zapachy nie tylko drażnią nasze zmysły. Mają także tendencję do przenikania innych potraw, co skutkuje mniej lub bardziej wyczuwalnym pogorszeniem ich smaku. Niestety, nawet nadgorliwe czyszczenie lodówki przynosi krótkotrwałą ulgę, a popularne odświeżacze często nie spełniają swojej roli. Czy istnieje więc skuteczny sposób na ten problem? Odpowiedzią może być użycie zwykłej gazety.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Te błyskawiczne przekąski robię za każdym razem, kiedy mają wpaść goście. Jeszcze nigdy mnie nie zawiodły

Jak zrobić domowy pochłaniacz zapachów do lodówki?

Metoda ta jest wyjątkowo prosta. Wystarczy wziąć kawałek tradycyjnej czarno-białej gazety, zwilżyć go i zmiąć do postaci kulki. Tak przygotowany pochłaniacz zapachu umieść w lodówce na 24 godziny. Po tym czasie intensywność zapachów ulegnie znaczącemu osłabieniu, a być może problem zniknie całkowicie. Jeśli zapach z lodówki nie jest jeszcze w pełni satysfakcjonujący, wymień kulkę na nową.

Inne sposoby na walkę z nieprzyjemnym zapachem

Równie skutecznym sposobem na pozbycie się zapachu cebuli czy sera pleśniowego z lodówki, może okazać się koci żwirek. Choć brzmi to nieco dziwnie, taka jest przecież jego podstawowa funkcja – absorbowanie zapachów. Jeśli posiadasz kota, wystarczy wsypać odrobinę żwirku do miseczki i umieścić ją na noc w lodówce.

Możesz też skorzystać ze sposobu, po który często sięgały nasze babcie. Po umyciu lodówki z detergentem, wypłukaniu i osuszeniu, przetrzyj ją octem. W usunięciu niewielkich smrodków pomoże także miseczka z wodą i odrobiną octu, którą wystarczy zostawić na dolnej półce w lodówce na kilka godzin.

Lodówka, która przyjemnie pachnie

Jeśli chcesz nie tylko zlikwidować drażniący zapach z lodówki, ale także wypełnić ją czymś o wiele bardziej przyjemnym, wykorzystaj naturalne olejki eteryczne zawarte w kawie, skórce cytryny, pomarańczy lub mandarynek. Umieść wybrany składnik w miseczce także w pobliżu kuchenki w momencie, gdy smażysz rybę. Najszybszy i najlepszy efekt pomoże ci osiągnąć kubek ze świeżo zaparzoną kawą.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej