Kiedy zauważę ten problem, wkładam gazetę do lodówki. Działa za każdym razem

Lodówka, często uznawana za serce kuchni, wymaga szczególnej troski. Jednak nawet pomimo regularnego czyszczenia i ciągłej dbałości o świeżość produktów, wiele osób spotyka się z problemem nieprzyjemnych zapachów, które wydobywają się z jej wnętrza. Mogą one wynikać z przechowywania w niej takich produktów jak cebula, ryby czy intensywne sery. Często także dania, które nie są odpowiednio zabezpieczone, przyczyniają się do powstania zapachu, który uderza w nos po otwarciu drzwiczek.

Nie musisz czyścić całej lodówki, by zlikwidować zapach cebuliNie musisz czyścić całej lodówki, by zlikwidować zapach cebuli
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Nieprzyjemne zapachy nie tylko drażnią nasze zmysły. Mają także tendencję do przenikania innych potraw, co skutkuje mniej lub bardziej wyczuwalnym pogorszeniem ich smaku. Niestety, nawet nadgorliwe czyszczenie lodówki przynosi krótkotrwałą ulgę, a popularne odświeżacze często nie spełniają swojej roli. Czy istnieje więc skuteczny sposób na ten problem? Odpowiedzią może być użycie zwykłej gazety.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Te błyskawiczne przekąski robię za każdym razem, kiedy mają wpaść goście. Jeszcze nigdy mnie nie zawiodły

Jak zrobić domowy pochłaniacz zapachów do lodówki?

Metoda ta jest wyjątkowo prosta. Wystarczy wziąć kawałek tradycyjnej czarno-białej gazety, zwilżyć go i zmiąć do postaci kulki. Tak przygotowany pochłaniacz zapachu umieść w lodówce na 24 godziny. Po tym czasie intensywność zapachów ulegnie znaczącemu osłabieniu, a być może problem zniknie całkowicie. Jeśli zapach z lodówki nie jest jeszcze w pełni satysfakcjonujący, wymień kulkę na nową.

Inne sposoby na walkę z nieprzyjemnym zapachem

Równie skutecznym sposobem na pozbycie się zapachu cebuli czy sera pleśniowego z lodówki, może okazać się koci żwirek. Choć brzmi to nieco dziwnie, taka jest przecież jego podstawowa funkcja – absorbowanie zapachów. Jeśli posiadasz kota, wystarczy wsypać odrobinę żwirku do miseczki i umieścić ją na noc w lodówce.

Możesz też skorzystać ze sposobu, po który często sięgały nasze babcie. Po umyciu lodówki z detergentem, wypłukaniu i osuszeniu, przetrzyj ją octem. W usunięciu niewielkich smrodków pomoże także miseczka z wodą i odrobiną octu, którą wystarczy zostawić na dolnej półce w lodówce na kilka godzin.

Lodówka, która przyjemnie pachnie

Jeśli chcesz nie tylko zlikwidować drażniący zapach z lodówki, ale także wypełnić ją czymś o wiele bardziej przyjemnym, wykorzystaj naturalne olejki eteryczne zawarte w kawie, skórce cytryny, pomarańczy lub mandarynek. Umieść wybrany składnik w miseczce także w pobliżu kuchenki w momencie, gdy smażysz rybę. Najszybszy i najlepszy efekt pomoże ci osiągnąć kubek ze świeżo zaparzoną kawą.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇