Gdy smażysz ryby, połóż obok kuchenki. Dzięki temu w domu nie będzie się unosił przykry zapach

Nawet przy dobrym wyciągu i sprawnej wentylacji w kuchni, podczas świątecznych przygotowań roznoszą się po mieszkaniu różne zapachy. Aromat pieczonych pierników jest jak najbardziej pożądany. Zupełnym przeciwieństwem jest zapach smażonego karpia. Nasze babcie miały na to prosty sposób.

Na aromat smażonej ryby pomaga stara sprawdzona metodaNa aromat smażonej ryby pomaga stara sprawdzona metoda
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Niewielkie mieszkania, aneksy kuchenne, brak okapu – to codzienne problemy większości z nas. Nie każdy może sobie pozwolić nawet na porządne przewietrzenie mieszkania. W blokach często okna znajdują się tylko po jednej stronie. Żeby był przewiew, trzeba otworzyć drzwi na klatkę, co nie zawsze jest komfortowe. Prostą metodą na pozbycie się zapachu może być też zapalenie świeczki. Co jednak, gdy nawet to nie działa?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co roku robię na święta schab w ten sposób i wszyscy są nim zachwyceni

Jak zniwelować zapach ryby podczas smażenia?

Szczęśliwcy, którzy posiadają dobry okap z wyciągiem. Podczas smażenia wigilijnego karpia, wystarczy włączyć wyciąg na maksymalną moc i po sprawie. Jeśli nie jesteś właścicielem takiego sprzętu, zadbaj o dobrą wentylacją po prostu otwierając okna. Na patelni z rumieniącymi się dzwonkami możesz dodatkowo ułożyć kilka plasterków ziemniaka lub jabłka – powinny nieco pochłonąć zapach smażonej ryby. Sprzymierzeńcami są przyprawy ziołowe, takie jak pietruszka czy koperek.

Co zrobić, gdy zapach nie znika po usmażeniu karpia?

Pierwszym krokiem do zniwelowania nieprzyjemnych zapachów jest dokładne wyczyszczenie patelni, kuchenki i blatów. Tłuszcz, który pokrywa ich powierzchnię jest największym nośnikiem aromatów. Kucharze w restauracjach po zakończeniu smażenia zawsze wycierają patelnię do sucha ręcznikiem papierowym. W szybki i łatwy sposób pozbywają się brudnego tłuszczu.

Stara metoda na pozbycie się nieprzyjemnych aromatów

Czasami warto sięgnąć po prostu po stary, sprawdzony sposób. Zagotuj wodę i wymieszaj ją z kilkoma łyżkami octu. Wrzuć garść goździków i pozostaw na kuchennej szafce. Para wodna unosząca się nad tą mieszanką w mig pochłonie wszystkie niepożądane zapachy. W niwelowaniu aromatów sprawdza się także świeżo zaparzona kawa.

Jak sprawdzić, czy w kuchni nie unosi się już zapach karpia?

Pozostając cały czas w mieszkaniu, możesz już nie wyczuwać zapachu smażonej ryby, co nie znaczy, że przestał się unosić. Żeby sprawdzić, czy wszystko wróciło do normy, musisz wyjść z mieszkania. Po zjedzeniu karpia pozostaw mieszankę z octem i goździkami na blacie w kuchni, a bliskim zaproponuj wigilijny spacer. Po powrocie do domu zapach karpia nie będzie już wyczuwalny, więc w przyjemnej i oczyszczonej atmosferze będziecie mogli spędzić ten cały magiczny wieczór.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej