Nie karp i nie śledź. 100 lat temu na świątecznym stole królowała inna ryba

Niektóre potrawy wigilijnie wcale nie mają tak długiej tradycji, jak mogłoby się wydawać. Jak wszyscy wiedzą, karp jako potrawa narodowa zdobył popularność dopiero w PRL-u. Dawniej na polskich stołach rzadko pojawiały się też ryby morskie. Za to zachwycano się innymi gatunkami ryb, które występują w polskich jeziorach i rzekach. W okresie świątecznym królował szczupak.

Szczupak w sosie szafranowym zasługuje na miano królewskiegoSzczupak w sosie szafranowym zasługuje na miano królewskiego
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Szczupak, nazywany także "polskim rekinem" to jeden w najbardziej charakterystycznych drapieżników, zamieszkujących czyste polskie jeziora. Jest zdecydowanie lepszą opcją od wigilijnego karpia. Z racji tego, że jest drapieżnikiem, nie musi nurkować w mule w poszukiwaniu jedzenia, więc jego mięso nie przechodzi nieprzyjemnym zapachem. Jeśli nie jesteś zwolennikiem smażenia ryby, przygotuj szczupaka w aromatycznym sosie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczona ryba z warzywami. Sprawdzony patent na piątkowy obiad

Szczupak w starych książkach kucharskich

W książkach kucharskich sprzed 100 lat można znaleźć wiele przepisów na szczupaka. Pomysł na przygotowanie go w słodkim sosie zdobył sławę w całej Europie. Gotowana ryba z dodatkiem rodzynek i śliwek suszonych znana była jako "szczupak po polsku". Wzmianki o niej sięgają nawet XVII wieku.

Czy szczupak to zdrowa ryba?

Szczupak to ryba bogata w białko i cenne minerały, takie jak fosfor i potas, które wspomagają procesy metaboliczne i prawidłowe funkcjonowanie mięśni. Zawiera niewiele tłuszczu, więc to niskokaloryczny wybór na świąteczny stół. Co więcej, spożywanie szczupaka wspiera zdrowie serca, a także ogólną kondycję organizmu.

Jednakże, jak każda ryba drapieżna, może kumulować w swoim mięsie pewne ilości metali ciężkich, dlatego zaleca się spożywanie jej z umiarem. Mimo to, dzięki wartościom odżywczym, szczupak pozostaje zdrową opcją, szczególnie w okresie świątecznym, gdy zależy nam na zrównoważonej diecie.

Przepis na szczupaka w sosie szafranowym

Ryba w aromatycznym sosie z dodatkiem białego wina i szafranu będzie hitem wigilijnego wieczoru.

Składniki:

  • 1 szczupak w całości,
  • 1 marchewka,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 1 cebula,
  • kawałek selera,
  • 5 ziarenek pieprzu,
  • 1 łyżka masła,
  • duża łyżka mąki,
  • 100 ml białego wina,
  • 2 łyżki octu winnego,
  • 3 łyżki rodzynek,
  • 3 nitki szafranu,
  • 100 ml słodkiej śmietany 18 proc.

Przygotowanie:

  1. Oczyść szczupaka z łusek, dokładnie umyj, ale pozostaw w całości.
  2. Warzywa umyj, pokrój na mniejsze kawałki i zalej 1 litrem wody. Ugotuj z nich wywar. Kiedy będą miękkie, wyjmij je, a do bulionu włóż rybę. Gotuj przez 30 minut.
  3. Szafran zalej białym winem i odstaw do namoczenia.
  4. W osobnym garnku roztop masło i wymieszaj z mąką, dodaj szklankę wywaru, wino z szafranem i rodzynki. Na koniec zabiel śmietaną.
  5. Gotowane kawałki ryby polej sosem.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem