Nie karp i nie śledź. 100 lat temu na świątecznym stole królowała inna ryba
Niektóre potrawy wigilijnie wcale nie mają tak długiej tradycji, jak mogłoby się wydawać. Jak wszyscy wiedzą, karp jako potrawa narodowa zdobył popularność dopiero w PRL-u. Dawniej na polskich stołach rzadko pojawiały się też ryby morskie. Za to zachwycano się innymi gatunkami ryb, które występują w polskich jeziorach i rzekach. W okresie świątecznym królował szczupak.
Szczupak, nazywany także "polskim rekinem" to jeden w najbardziej charakterystycznych drapieżników, zamieszkujących czyste polskie jeziora. Jest zdecydowanie lepszą opcją od wigilijnego karpia. Z racji tego, że jest drapieżnikiem, nie musi nurkować w mule w poszukiwaniu jedzenia, więc jego mięso nie przechodzi nieprzyjemnym zapachem. Jeśli nie jesteś zwolennikiem smażenia ryby, przygotuj szczupaka w aromatycznym sosie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szczupak w starych książkach kucharskich
W książkach kucharskich sprzed 100 lat można znaleźć wiele przepisów na szczupaka. Pomysł na przygotowanie go w słodkim sosie zdobył sławę w całej Europie. Gotowana ryba z dodatkiem rodzynek i śliwek suszonych znana była jako "szczupak po polsku". Wzmianki o niej sięgają nawet XVII wieku.
Czy szczupak to zdrowa ryba?
Szczupak to ryba bogata w białko i cenne minerały, takie jak fosfor i potas, które wspomagają procesy metaboliczne i prawidłowe funkcjonowanie mięśni. Zawiera niewiele tłuszczu, więc to niskokaloryczny wybór na świąteczny stół. Co więcej, spożywanie szczupaka wspiera zdrowie serca, a także ogólną kondycję organizmu.
Jednakże, jak każda ryba drapieżna, może kumulować w swoim mięsie pewne ilości metali ciężkich, dlatego zaleca się spożywanie jej z umiarem. Mimo to, dzięki wartościom odżywczym, szczupak pozostaje zdrową opcją, szczególnie w okresie świątecznym, gdy zależy nam na zrównoważonej diecie.
Przepis na szczupaka w sosie szafranowym
Ryba w aromatycznym sosie z dodatkiem białego wina i szafranu będzie hitem wigilijnego wieczoru.
Składniki:
- 1 szczupak w całości,
- 1 marchewka,
- 1 korzeń pietruszki,
- 1 cebula,
- kawałek selera,
- 5 ziarenek pieprzu,
- 1 łyżka masła,
- duża łyżka mąki,
- 100 ml białego wina,
- 2 łyżki octu winnego,
- 3 łyżki rodzynek,
- 3 nitki szafranu,
- 100 ml słodkiej śmietany 18 proc.
Przygotowanie:
- Oczyść szczupaka z łusek, dokładnie umyj, ale pozostaw w całości.
- Warzywa umyj, pokrój na mniejsze kawałki i zalej 1 litrem wody. Ugotuj z nich wywar. Kiedy będą miękkie, wyjmij je, a do bulionu włóż rybę. Gotuj przez 30 minut.
- Szafran zalej białym winem i odstaw do namoczenia.
- W osobnym garnku roztop masło i wymieszaj z mąką, dodaj szklankę wywaru, wino z szafranem i rodzynki. Na koniec zabiel śmietaną.
- Gotowane kawałki ryby polej sosem.