Polacy zapomnieli o smacznej i wartościowej rybie. Nie cuchnie mułem jak karp, ma niewiele ości

Tradycja podawania karpia na Wigilię nie jest związana ani z symboliką chrześcijańską, ani z wyjątkowymi właściwościami tej ryby. Wprowadzenie hodowli karpia na masową skalę w Polsce miało wymiar czysto polityczny. Jako że za PRL-u wybór był ograniczony, nowa tradycja szybko się przyjęła. Jednak nie musisz pozostawać jej niewolnikiem. W podobny sposób możesz przygotować szczupaka, który ma mniej ości niż karp.

SzczupakNa Wigilię podaj szczupaka pieczonego lub smażonego w dzwonkach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Szczupak to popularna w Polsce ryba, zamieszkująca jeziora, zbiorniki zaporowe i rzeki o spokojnym nurcie i bogatej roślinności. Wędkarze chwalą się okazami, które potrafią ważyć nawet po 20 kg. W sklepach rybnych najczęściej sprzedawane są młodsze szczupaki, ważące od 2 do 5 kg. Cena jest podobna jak za karpia, czyli ok. 40 zł za kilogram.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śledzie po szczecińsku zaskakują smakiem. Regionalny przepis warto mieć w swoim repertuarze

Dlaczego szczupak jest lepszy od karpia?

Mogę podać kilka argumentów przemawiających za podaniem szczupaka na wigilijną wieczerzę. Przede wszystkim nie jest to ryba hodowana na taką skalę jak popularny karp, więc jest większa szansa na to, że nie będzie dokarmiana paszą z antybiotykami i hormonami wzrostu. 

Kolejny atut szczupaka wynika z jego charakterystyki. W odróżnieniu od karpia, który żywi się roślinami i drobnym planktonem, szczupak to drapieżnik. Nie szuka więc pożywienia w mule, tylko poluje w głównym nurcie. Ze względu na mniejszą popularność nie jest też hodowany w małych stawach ze słabą filtracją wody, dlatego nie będzie miał nieprzyjemnego mulistego zapachu. Co za tym idzie, nie trzeba go moczyć czy marynować przez całą noc, więc jest o wiele łatwiejszy i szybszy w przygotowaniu.

Jak podać szczupaka na Wigilię?

Tę rybę możesz przygotować tak samo jak karpia, czyli usmażyć w panierce na maśle klarowanym lub oleju rzepakowym z domieszką zwykłego masła. W sklepie rybnym warto poprosić o wycięcie kręgosłupa. Wtedy usunięcie pozostałych ości nie przysporzy już większych problemów. Dobrym pomysłem jest zakup już gotowych filetów ze szczupaka.

Delikatny szczupak w sosie z rodzynkami i migdałami

W świątecznym klimacie jest przygotowanie szczupaka w słodkim sosie z dodatkiem czerwonego wina i rodzynek. Ugotowaną w warzywnym bulionie rybę podał w ten sposób uczestnik programu "MasterChef". To zdecydowanie przepis na specjalne okazje. Jeśli nie na wigilię, to może na romantyczną kolację w walentynki?

Szczupak z piekarnika z cytrusami

Inną ciekawą propozycją jest podanie pieczonego szczupaka z pomarańczami. Rybę możesz przygotować w całości lub pokroić na dzwonka. Po oczyszczeniu i ewentualnym porcjowaniu warto ją natrzeć przyprawami, na przykład solą i białym pieprzem, a następnie odstawić do lodówki na minimum 30 min. Mięso przejdzie smakiem i będzie bardziej soczyste po upieczeniu. Szczupak doskonale smakuje polany sosem pomarańczowym. Jeśli masz ochotę na więcej świątecznych akcentów, do brytfanki wrzuć także korę cynamonu lub kilka goździków.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę