Zwyciężczyni MasterChefa robi obłędną rybę. Ja w tym roku podam nawet na Wigilię

Julia Cichocka, zwyciężczyni ostatniej edycji programu "MasterChef", zachwyciła widzów "Dzień Dobry TVN" wyjątkowym przepisem na rybę z warzywami. Idealnie sprawdzi się również na świątecznym stole, zastępując tradycyjnego karpia.

Julia Cichocka stawia na halibutaJulia Cichocka stawia na halibuta
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram
Ewa Malinowska

Chociaż "MasterChef" jest programem dla amatorów, to dania uczestników śmiało mogłyby gościć w najlepszych restauracjach. To kopalnia inspiracji zarówno na codzienny obiad, jak i specjalne okazje. Tegoroczna zwyciężczyni, Julia Cichocka, zaskoczyła widzów "Dzień Dobry TVN" oryginalnym połączeniem halibuta z pastą miso i aromatycznymi warzywami w azjatyckiej marynacie. To danie idealne na rodzinny obiad lub świąteczne zaskoczenie na stole.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śmietanowiec z jabłkami. To ciasto zrobi wrażenie na każdym

Przepis z "MasterChefa" idealny na wigilię

Wśród wigilijnych ryb od lat króluje karp, chociaż nie zawsze jest on na liście ulubieńców Polakó. Niektórzy narzekają na posmak mułu, innym przeszkadzają ości. Czasem zastępuje go dorsz, znacznie przystępniejszy w smaku. Na wigilii pojawiają się również śledzie oraz ryba po grecku. Warto jednak postawić na coś zupełnie innego - halibuta.

Mięso halibuta jest delikatne i zwarte
Mięso halibuta jest delikatne i zwarte © Canva | AndreySt

Halibut jest jedną z najzdrowszych ryb, które możemy znaleźć na rynku. Jest bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3, witaminy B, a także ważne minerały jak selen i fosfor, wspiera funkcjonowanie układu nerwowego oraz sercowo-naczyniowego. Mięso halibuta jest niezwykle delikatne i miękkie, a smak t łagodny i subtelny, co pozwala na eksperymentowanie z różnymi przyprawami i dodatkami. Doskonale wie o tym zwyciężczyni najnowszej edycji programu "MasterChef".

Julia Cichocka zdradziła swój przepis

Jak na laureatkę programu o gotowaniu przystało, Julia Cichocka nie poszła w banalne połączenia. Podczas swojej wizyty w "Dzień Dobry TVN" przygotowała pieczonego halibuta z masłem miso i karmelizowanymi warzywami. Brzmi co najmniej niecodziennie, więc zaskoczenie na twarzach gości murowane. W tym roku koniecznie przygotuję to danie na wigilię.

Składniki:

  • 600 g filetu z halibuta,
  • 50 g masła,
  • 1 łyżka pasty miso,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżeczka gochugaru,
  • 1 limonka,
  • 1/2 łyżeczki startego imbiru,
  • 1 ząbek czosnku.


Sposób przygotowania:

  1. Do miski przełóż miękkie masło, pastę miso, paprykę gochuaru oraz imbir. Dodaj posiekany drobno czosnek i dokładnie wymieszaj.
  2. Powstałą mieszanką posmaruj dokładnie każdy kawałek ryby.
  3. Odstaw na 20 minut, by mięso przeszło aromatem marynaty.
  4. Przełóż rybę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na 15-20 minut.

Gdy mięso ryby jest miękkie i łatwo rozdzielić je widelcem, znaczy, że jest już gotowe. Wyjmij je wtedy z piekarnika i skropl sokiem z cytryny.

Halibut w miso
Halibut w miso © Adobe Stock

Pieczone warzywa w azjatyckiej marynacie

Do upieczonego halibuta Julia Cichocka podaje pieczone warzywa w azjatyckiej marynacie. W tym wydaniu nawet nielubiane brukselki będą smakowały nieziemsko.

Brukselka
Brukselka © Getty Images | VO IMAGES

Składniki:

  • 4 nieduże marchewki (najlepiej młode),
  • 300 g brukselek,
  • 400 g brokuła gałązkowego,
  • 3 łyżki miodu,
  • 2 łyżki oleju sezamowego,
  • 3 gałązki tymianku,
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • sok z połowy cytryny,
  • 100 g sera feta,
  • 50 g ziaren granatu.

Do podania:

  • 100 g sera feta,
  • 50 g granatu.


  1. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez ok. 15-20 minut. Gotowa ryba będzie miękka.
  2. Przełóż na talerz i skropl sokiem z cytryny.
  3. Marchewki obierz, brukselki przekrój na pół, brokuł podziel na mniejsze kawałki.
  4. Wymieszaj miód, olej, oliwę, tymianek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i dopraw solą i pieprzem.
  5. W powstałej mieszance zanurz warzywa. Powinna otulić każdy kawałek.
  6. Rozłóż warzywa na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza na 25-30 minut, aż będą miękkie i zaczną się karmelizować.

Gotowe warzywa skropl sokiem z cytryny. Podaj z upieczonym halibutem, pokruszonym serem feta i granatem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej