Zwyciężczyni MasterChefa robi obłędną rybę. Ja w tym roku podam nawet na Wigilię
Julia Cichocka, zwyciężczyni ostatniej edycji programu "MasterChef", zachwyciła widzów "Dzień Dobry TVN" wyjątkowym przepisem na rybę z warzywami. Idealnie sprawdzi się również na świątecznym stole, zastępując tradycyjnego karpia.
18.11.2024 11:52
Chociaż "MasterChef" jest programem dla amatorów, to dania uczestników śmiało mogłyby gościć w najlepszych restauracjach. To kopalnia inspiracji zarówno na codzienny obiad, jak i specjalne okazje. Tegoroczna zwyciężczyni, Julia Cichocka, zaskoczyła widzów "Dzień Dobry TVN" oryginalnym połączeniem halibuta z pastą miso i aromatycznymi warzywami w azjatyckiej marynacie. To danie idealne na rodzinny obiad lub świąteczne zaskoczenie na stole.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepis z "MasterChefa" idealny na wigilię
Wśród wigilijnych ryb od lat króluje karp, chociaż nie zawsze jest on na liście ulubieńców Polakó. Niektórzy narzekają na posmak mułu, innym przeszkadzają ości. Czasem zastępuje go dorsz, znacznie przystępniejszy w smaku. Na wigilii pojawiają się również śledzie oraz ryba po grecku. Warto jednak postawić na coś zupełnie innego - halibuta.
Halibut jest jedną z najzdrowszych ryb, które możemy znaleźć na rynku. Jest bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3, witaminy B, a także ważne minerały jak selen i fosfor, wspiera funkcjonowanie układu nerwowego oraz sercowo-naczyniowego. Mięso halibuta jest niezwykle delikatne i miękkie, a smak t łagodny i subtelny, co pozwala na eksperymentowanie z różnymi przyprawami i dodatkami. Doskonale wie o tym zwyciężczyni najnowszej edycji programu "MasterChef".
Julia Cichocka zdradziła swój przepis
Jak na laureatkę programu o gotowaniu przystało, Julia Cichocka nie poszła w banalne połączenia. Podczas swojej wizyty w "Dzień Dobry TVN" przygotowała pieczonego halibuta z masłem miso i karmelizowanymi warzywami. Brzmi co najmniej niecodziennie, więc zaskoczenie na twarzach gości murowane. W tym roku koniecznie przygotuję to danie na wigilię.
Składniki:
- 600 g filetu z halibuta,
- 50 g masła,
- 1 łyżka pasty miso,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżeczka gochugaru,
- 1 limonka,
- 1/2 łyżeczki startego imbiru,
- 1 ząbek czosnku.
Sposób przygotowania:
- Do miski przełóż miękkie masło, pastę miso, paprykę gochuaru oraz imbir. Dodaj posiekany drobno czosnek i dokładnie wymieszaj.
- Powstałą mieszanką posmaruj dokładnie każdy kawałek ryby.
- Odstaw na 20 minut, by mięso przeszło aromatem marynaty.
- Przełóż rybę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na 15-20 minut.
Gdy mięso ryby jest miękkie i łatwo rozdzielić je widelcem, znaczy, że jest już gotowe. Wyjmij je wtedy z piekarnika i skropl sokiem z cytryny.
Pieczone warzywa w azjatyckiej marynacie
Do upieczonego halibuta Julia Cichocka podaje pieczone warzywa w azjatyckiej marynacie. W tym wydaniu nawet nielubiane brukselki będą smakowały nieziemsko.
Składniki:
- 4 nieduże marchewki (najlepiej młode),
- 300 g brukselek,
- 400 g brokuła gałązkowego,
- 3 łyżki miodu,
- 2 łyżki oleju sezamowego,
- 3 gałązki tymianku,
- 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól i pieprz do smaku,
- sok z połowy cytryny,
- 100 g sera feta,
- 50 g ziaren granatu.
Do podania:
- 100 g sera feta,
- 50 g granatu.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez ok. 15-20 minut. Gotowa ryba będzie miękka.
- Przełóż na talerz i skropl sokiem z cytryny.
- Marchewki obierz, brukselki przekrój na pół, brokuł podziel na mniejsze kawałki.
- Wymieszaj miód, olej, oliwę, tymianek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i dopraw solą i pieprzem.
- W powstałej mieszance zanurz warzywa. Powinna otulić każdy kawałek.
- Rozłóż warzywa na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza na 25-30 minut, aż będą miękkie i zaczną się karmelizować.
Gotowe warzywa skropl sokiem z cytryny. Podaj z upieczonym halibutem, pokruszonym serem feta i granatem. Smacznego!