Znany szef kuchni mówi, że Polacy nie doceniają tego produktu. On jadł go w dzieciństwie na kilogramy
Przemysław Klima, szef kuchni i juror programu "MasterChef Polska", porozmawiał z Karoliną Motylewską o żywieniowych zwyczajach Polaków. Ocenił tłusty boczek i ciągoty do słodkiego. Wymienił też sezonowe produkty, które warto docenić w rodzimej kuchni. Jednym z nim zajadał się na wsi, "za dzieciaka".
10.11.2024 | aktual.: 10.11.2024 16:26
Polska kuchnia to odzwierciedlenie zmieniających się pór roku, co w rozmowie z dziennikarką WP podkreślił Przemysław Klima. Nawiązał też do jednej z konkurencji trwającej właśnie edycji i finału programu "MasterChef", bo jak sam ekspert przyznał, to właśnie w Atenach można zjeść doskonałe owoce morza. A co ze specjałami kuchni polskiej? Czym chwalić się powinniśmy, a często nie doceniamy? Przemysław Klima wskazał sezonowe produkty i przetwory, które można wykorzystać jesienią i zimą
Jakie produkty spożywcze poleca juror MasterChefa?
Zachwyt zagranicznymi superfood często przegrywa z tym, co dobrze od dekad znamy - szczególnie z kuchni prostej, przygotowywanej na wsiach. Przemysław Klima, zdobywca dwóch gwiazdek Michelin, wylicza agrest, białe porzeczki, a także rokitnik i wskazuje je jako prawdziwe kulinarne skarby narodowe. To właśnie nimi zajadał się jako dziecko, wychowując się na wsi. Można z nich robić nie tylko kompoty, przetwory czy przeciery, ale też dodawać do ciast drożdżowych czy innych dań. Spośród tych produktów na szczególną uwagę zasługuje rokitnik, który jest bogaty w witaminę C i warto po niego sięgać jesienią i zimą.
Rokitnik pachnie odrobinę jak lekarstwo. Jednak kiedy się go dobrze połączy z marchewką lub pomarańczą, to produkt nabiera nowego wymiaru - wyjaśnia w wideo rozmowie ekspert z MasterChefa.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przemysław Klima ocenia nawyki żywieniowe Polaków
Dziennikarka Karolina Motylewska poprosiła też o komentarz na temat tego, jak wyglądają okiem szefa kuchni talerze w polskich domach, a dokładniej to, co na nich ląduje. Klima przyznał, że we wszystkim warto zachować umiar, ale współcześnie Polacy są świadomi, jak dbać o swoje zdrowie i jadłospisy.
Masz ochotę zjeść tabliczkę czekolady na raz, to ją zjedz. Tylko potem pobiegaj trzy godziny, żeby to spalić. Musi być proporcja, i w życiu, i w jedzeniu. To jest najważniejsze - wyjaśnia juror "MasterChef Polska".
Dodał też, że nie uważa, żeby tłuste dania, jak boczek, całkowicie zniknęły z polskiego menu. Robi się je natomiast w takie miesiące, kiedy jadłospis faktycznie obfituje w bardziej kaloryczne, nieco tłustsze i sycące potrawy.