Znany szef kuchni mówi, że Polacy nie doceniają tego produktu. On jadł go w dzieciństwie na kilogramy

Przemysław Klima, szef kuchni i juror programu "MasterChef Polska", porozmawiał z Karoliną Motylewską o żywieniowych zwyczajach Polaków. Ocenił tłusty boczek i ciągoty do słodkiego. Wymienił też sezonowe produkty, które warto docenić w rodzimej kuchni. Jednym z nim zajadał się na wsi, "za dzieciaka".

Ciasto drożdżowe z agrestem/Przemysław KlimaCiasto drożdżowe z agrestem/Przemysław Klima
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Materiały prasowe
Karolina MotylewskaMagdalena Pomorska
SKOMENTUJ

Polska kuchnia to odzwierciedlenie zmieniających się pór roku, co w rozmowie z dziennikarką WP podkreślił Przemysław Klima. Nawiązał też do jednej z konkurencji trwającej właśnie edycji i finału programu "MasterChef", bo jak sam ekspert przyznał, to właśnie w Atenach można zjeść doskonałe owoce morza. A co ze specjałami kuchni polskiej? Czym chwalić się powinniśmy, a często nie doceniamy? Przemysław Klima wskazał sezonowe produkty i przetwory, które można wykorzystać jesienią i zimą

Jakie produkty spożywcze poleca juror MasterChefa?

Zachwyt zagranicznymi superfood często przegrywa z tym, co dobrze od dekad znamy - szczególnie z kuchni prostej, przygotowywanej na wsiach. Przemysław Klima, zdobywca dwóch gwiazdek Michelin, wylicza agrest, białe porzeczki, a także rokitnik i wskazuje je jako prawdziwe kulinarne skarby narodowe. To właśnie nimi zajadał się jako dziecko, wychowując się na wsi. Można z nich robić nie tylko kompoty, przetwory czy przeciery, ale też dodawać do ciast drożdżowych czy innych dań. Spośród tych produktów na szczególną uwagę zasługuje rokitnik, który jest bogaty w witaminę C i warto po niego sięgać jesienią i zimą.

Rokitnik pachnie odrobinę jak lekarstwo. Jednak kiedy się go dobrze połączy z marchewką lub pomarańczą, to produkt nabiera nowego wymiaru - wyjaśnia w wideo rozmowie ekspert z MasterChefa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przemysław Klima z "MasterChef Polska" ocenia, czy polska kuchnia nadal jest tłusta

Przemysław Klima ocenia nawyki żywieniowe Polaków

Dziennikarka Karolina Motylewska poprosiła też o komentarz na temat tego, jak wyglądają okiem szefa kuchni talerze w polskich domach, a dokładniej to, co na nich ląduje. Klima przyznał, że we wszystkim warto zachować umiar, ale współcześnie Polacy są świadomi, jak dbać o swoje zdrowie i jadłospisy.

Masz ochotę zjeść tabliczkę czekolady na raz, to ją zjedz. Tylko potem pobiegaj trzy godziny, żeby to spalić. Musi być proporcja, i w życiu, i w jedzeniu. To jest najważniejsze - wyjaśnia juror "MasterChef Polska".

Dodał też, że nie uważa, żeby tłuste dania, jak boczek, całkowicie zniknęły z polskiego menu. Robi się je natomiast w takie miesiące, kiedy jadłospis faktycznie obfituje w bardziej kaloryczne, nieco tłustsze i sycące potrawy.

Wybrane dla Ciebie

Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
To dar od Matki Ziemi. Uczestniczyłam w ceremonii picia kakao
To dar od Matki Ziemi. Uczestniczyłam w ceremonii picia kakao
Sprawdzili skład wędliny z Lidla. Nawet nie wkładaj jej do koszyka
Sprawdzili skład wędliny z Lidla. Nawet nie wkładaj jej do koszyka
Mizeria po szwedzku bije na głowę klasyczny przepis. Idealna do kotletów i mięs z grilla
Mizeria po szwedzku bije na głowę klasyczny przepis. Idealna do kotletów i mięs z grilla
Boczek marynuję i wrzucam na grilla. Wychodzi tak smaczny, że o kiełbasę nikt nie pyta
Boczek marynuję i wrzucam na grilla. Wychodzi tak smaczny, że o kiełbasę nikt nie pyta
Dodaj do masy, a placki ziemniaczane nie będą wpijały tłuszczu. To sposób dobrych gospodyń
Dodaj do masy, a placki ziemniaczane nie będą wpijały tłuszczu. To sposób dobrych gospodyń
Nie grilluję karkówki, lecz piekę w piekarniku. Wychodzi bardzo soczysta i krucha
Nie grilluję karkówki, lecz piekę w piekarniku. Wychodzi bardzo soczysta i krucha
To mój ulubiony przepis na colesława. Jest delikatny i bardzo kremowy
To mój ulubiony przepis na colesława. Jest delikatny i bardzo kremowy
Wielu Polaków wyrzuca. Tak co roku marnują okazję na poprawę pracy jelit
Wielu Polaków wyrzuca. Tak co roku marnują okazję na poprawę pracy jelit
Dziwne, ale pożywne. Podaj do kawy zdrowe ciasteczka ze starej mąki
Dziwne, ale pożywne. Podaj do kawy zdrowe ciasteczka ze starej mąki
Szwagierka zrobiła na deser. Krem od Rozkosznego przebił wszystko inne
Szwagierka zrobiła na deser. Krem od Rozkosznego przebił wszystko inne
Babcia robi na niedzielę zamiast rosołu. Po takiej zupie nie pyta się o drugie danie
Babcia robi na niedzielę zamiast rosołu. Po takiej zupie nie pyta się o drugie danie