Rośnie w Polsce, a mało kto go zna. Jeden z najzdrowszych owoców

Które owoce należą do twojej kategorii ulubionych? Większość odpowiedzi będzie z pewnością podobna, ale warto mieć na uwadze to, by do tej krótszej lub dłuższej listy, dodać również rokitnik. Dlaczego? Rośnie w Polsce i jest to jeden z najzdrowszych owoców. Sprawdź, jakie ma właściwości, w jaki sposób spożywać i do czego wykorzystać. Będziesz zachwycony!

ObrazekRokitnik - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Sezon na popularne polskie owoce rozkręca się z każdym kolejnym dniem. Na targu już można kupić pierwsze truskawki, a w czerwcu i lipcu pojawią się również czereśnie, czy maliny. Jeśli weźmiesz pod uwagę rokitnik, to na jego owoce będziesz musiał jeszcze trochę poczekać, bo zbiera się je dopiero w połowie października. Ale warto już teraz dowiedzieć się nieco więcej o tych owocach, szczególnie, że charakteryzują się tak wspaniałymi właściwościami.

Rokitnik - co to takiego?

Z pewnością, nazwa rokitnik może mówić ci niewiele. Jeśli zastanawiasz się nad tym czym jest rokitnik, to miej świadomość, że jest to gatunek rośliny z rodziny oliwnikowatych. Jego pełna nazwa to rokitnik zwyczajny lub pospolity. Rośnie głównie w Europie i w Azji, a jego miejscem występowania w Polsce jest wybrzeże Bałtyku oraz Pieniny. To roślina chroniona, ale sadzonki rokitnika można kupić w każdym sklepie ogrodniczym i posadzić na swojej działce - naprawdę warto!

Obrazek
Owoce rokitnika - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Rokitnik może osiągać rozmiary nawet do 7 metrów. Ma dość charakterystyczne, lancetowate liście o długości 6 cm, pokryte tarczowatymi srebrzystymi włoskami na dole. A jak wyglądają owoce rokitnika? Swoim wyglądem bardzo przypominają jarzębinę. Mają niezwykłe właściwości zdrowotne i dlatego też wykorzystuje się je w kuchni i w kosmetyce. Warto jest zainteresować się tym owocem w sezonie jesienno-zimowym, kiedy odporność organizmu jest zdecydowanie niższa.

Jakie właściwości ma rokitnik?

Skoro rokitnik to najzdrowszy owoc, to jego właściwości na pewno będą warte podkreślenia. I tak jest faktycznie. Miej na uwadze fakt, że owoce rokitnika to niezwykle bogate źródło witaminy C, co sprawia, że posiadają wiele właściwości korzystnych dla organizmu. Działają przeciwzapalnie, przeciwgorączkowo, bakteriobójczo oraz uszczelniają naczynia krwionośne. Chociaż zawartość kwasu askorbinowego w rokitniku jest mniejsza niż w owocach dzikiej róży, to jednak owoce rokitnika nie tracą swojej wartości nawet po długim przechowywaniu, zarówno w stanie świeżym, jak i po wysuszeniu czy zamrożeniu.

Oprócz tego, olej rokitnikowy również ma duże znaczenie lecznicze. Jest podobny do witaminy F, ponieważ zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe. Ten olej ma korzystny wpływ na skórę, odżywia ją oraz zapewnia elastyczność i odporność. W owocach rokitnika znajdują się również karoteny i karotenoidy, które po spożyciu przekształcają się w witaminę A w naszym przewodzie pokarmowym. Ponadto, owoc rokitnika zawiera tokoferole, które działają podobnie jak witamina E. Dzięki temu rokitnik chroni nasz organizm przed procesami zanikowymi, degeneracyjnymi, zakrzepami i skurczami, zwłaszcza w naczyniach krwionośnych i skórze.

Na jakie dolegliwości i problemy warto zastosować rokitnik?

Wspomnianej wyżej właściwości rokitnika powodują, że można go stosować na wiele problemów zdrowotnych. Na pewno warto sięgnąć po owoce rokitnika w przypadku stanów zapalnych, gorączki, ale nie tylko. Właściwości lecznicze tej rośliny przez długi czas nie były doceniane przez dietetyków i lekarzy. Owoce rokitnika są doskonałym surowcem do przygotowania różnorodnych przetworów, które nie tylko są smaczne, ale również zachowują swoje właściwości nawet po długim przechowywaniu. Z tych owoców można przygotować pyszne dżemy, przeciery, nalewki, soki i wiele innych przetworów.

Rokitnik to świetne rozwiązanie na dolegliwości takie jak:

           
  • grypa
  • przeziębienie
  • choroby wywołane przez bakterie i wirusy
  • choroba wrzodowa żołądka
  • stany zapalne różnych narządów
  • zwyrodnienie stawów
  • biegunki
  • krwawienia z małych naczyń
  • choroby krążenia i problemy z sercem.

Jak zrobić sok z rokitnika?

Jeśli zastanawiasz się nad tym, jak wykorzystać owoce rokitnika, to warto zrobić z nich sok. Przepis na sok z rokitnika jest naprawdę prosty. Możesz z niego zrobić również pyszne dżemy, czy nalewki. Możesz je przechowywać naprawdę długo, a owoce w takiej formie nie stracą swych cennych właściwości.

Składniki:

     
  • 500 ml wody
  • 2-3 łyżki cukru
  • 500 g owoców rokitnika.
Obrazek
Sok z rokitnika - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Sposób przygotowania:

          
  1. Dokładnie umyj owoce rokitnika, usuwając ewentualne liście i zanieczyszczenia.
  2. Wsyp owoce do garnka i dodaj wodę. Zagotuj mieszankę, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 15-20 minut.
  3. Po tym czasie owoce powinny zmięknąć. Zdejmij garnek z ognia i ostudź zawartość.
  4. Kiedy owoce rokitnika ostygną, przecedź masę przez sitko lub gazę, aby oddzielić sok od pestek i miąższu. Możesz również użyć sokowirówki, jeśli masz takie urządzenie.
  5. Jeśli wolisz bardziej klarowny sok, przecedź go ponownie przez drobne sito lub gazę.
  6. Jeśli chcesz, dodaj do soku odrobinę cukru, aby złagodzić kwaśność. Wymieszaj, aż cukier się rozpuści. Oczywiście, możesz też pominąć dodatek cukru, jeśli wolisz sok naturalnie kwaśny.
  7. Przelej sok z rokitnika do czystych butelek lub słoików, szczelnie zamknij i przechowuj w lodówce.
  8. Sok z rokitnika można podawać schłodzony jako napój, lub wykorzystać do przygotowania koktajli, smoothie czy użyć jako dodatek do innych przepisów.

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser