Nawet nie wiesz, jaki skarb możesz mieć w ogródku. Tępisz na potęgę jako uciążliwy chwast

Pomimo tego, że podagrycznik pospolity przez wielu jest traktowany jako chwast, to w kuchni i diecie ma naprawdę szerokie zastosowanie. A wszystko to dzięki wyjątkowym właściwościom zdrowotnym. Pomaga na wiele ważnych dolegliwości i świetnie smakuje. Jakie właściwości ma podagrycznik, jak smakuje i jak wygląda?

ObrazekPodagrycznik - Pyszności; Foto AdobeStock
Karol Wiak

Większość osób nawet nie docenia tego, co ma na przysłowiowe wyciągnięcie ręki. Gdy weźmiesz pod uwagę popularne zioła, to z pewnością zwrócisz uwagę na fakt, że większość osób je pomija. Jeśli już, to zamiast zbierać, woli je kupować. Tak wygląda sytuacja z podagrycznikiem pospolitym. Przez rolników uznawany jest za chwast. Dużo osób nawet nie zdaje sobie sprawy z faktu, że taka roślina w ogóle istnieje. Dlaczego warto go spożywać i na jakie dolegliwości stosować? W tym artykule poznasz wszystkie najważniejsze właściwości podagrycznika.

Podagrycznik pospolity - co to takiego?

Zastanawiasz się nad tym, czym jest podagrycznik pospolity? Chyba każdy tak ma. Na pewno nie jest to zbyt popularna roślina, dlatego o jej skutecznym działaniu wiedzą tylko nieliczni. Jest to roślina z rodziny jaskrowatych, bylina występująca w Europie, Azji i Ameryce Północnej, często rosnąca na łąkach, pastwiskach, brzegach rzek i innych wilgotnych terenach. Charakteryzuje się łodygami osiągającymi wysokość od 30 do 90 cm.

Obrazek
Podagrycznik - Pyszności; Foto Canva.com

Jego liście są złożone z trzech głęboko wciętych segmentów, które nadają im charakterystyczny, delikatnie pierzastopodobny wygląd. Kwiaty są jaskrawożółte, pojedyncze, zebrane w luźne skupiska na szczycie łodygi. Podagrycznik kwitnie zazwyczaj od maja do sierpnia, więc sezon na tę roślinę właśnie się rozpoczął. Nazwa podagrycznika nawiązuje do jednej z chorób - podagry, którą pomaga zwalczyć. Dlatego, jeśli zamierzasz usunąć tę roślinę ze swojego ogrodu, dobrze jest zastanowić się nad tym dwa razy.

Jakie właściwości ma podagrycznik?

Biorąc pod uwagę podagrycznik i jego właściwości, trzeba podkreślić, że ma on duże zastosowanie w medycynie i nie tylko. W tradycyjnej medycynie ludowej wykorzystywano tę roślinę jako środek przeciwgorączkowy i przeciwzapalny, jednak należy zaznaczyć, że roślina ta zawiera trujące alkaloidy i może być niebezpieczna dla ludzi i zwierząt w większych ilościach. Podagrycznik pospolity ma również znaczenie dla przyrody, ponieważ stanowi pokarm dla niektórych owadów, takich jak motyle i pszczoły.

Obrazek
Liście podagrycznika pospolitego - Pyszności; Foto Canva.com

Jest także jednym z gatunków roślin wskazujących na dobry stan ekologiczny łąk i pastwisk, ponieważ preferuje naturalne, niezanieczyszczone środowiska. Stanowi prawdziwą skarbnicę składników odżywczych, bo zawiera beta-karoten, witaminę C, cynk, żelazo, magnez, wapń, a także potas. Charakteryzuje się działaniem przeciwzapalnym, jak też pozwala usunąć kwas moczowy z organizmu. Pamiętaj jednak, że spożywany w zbyt dużych ilościach, może zaszkodzić.

Podagrycznik i jego zastosowanie w kuchni

Okazuje się, że podagrycznik to nie tylko właściwości lecznicze, ale również zastosowanie w kuchni. Do czego użyć podagrycznik? Na pewno będzie smacznym dodatkiem do wielu dań. Jego liście mają korzenny posmak i marchewkowy zapach. Możesz wykorzystać liście podagrycznika jako pyszny składnik sałatek, omletów czy tart. Ich unikalny smak i aromat wzbogacają te dania i nadają im niepowtarzalny charakter. Dodatkowo, z liści podagrycznika możesz przygotować wyśmienite pesto lub dodać je do zdrowych koktajli warzywnych.

Pamiętaj, by zamiast zwalczać podagrycznika, nauczyć się go wykorzystywać. Daje on możliwość cieszenia się smacznymi, zdrowymi i odżywczymi posiłkami.

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat