Nawet nie wiesz, jaki skarb możesz mieć w ogródku. Tępisz na potęgę jako uciążliwy chwast

Pomimo tego, że podagrycznik pospolity przez wielu jest traktowany jako chwast, to w kuchni i diecie ma naprawdę szerokie zastosowanie. A wszystko to dzięki wyjątkowym właściwościom zdrowotnym. Pomaga na wiele ważnych dolegliwości i świetnie smakuje. Jakie właściwości ma podagrycznik, jak smakuje i jak wygląda?

ObrazekPodagrycznik - Pyszności; Foto AdobeStock
Karol Wiak

Większość osób nawet nie docenia tego, co ma na przysłowiowe wyciągnięcie ręki. Gdy weźmiesz pod uwagę popularne zioła, to z pewnością zwrócisz uwagę na fakt, że większość osób je pomija. Jeśli już, to zamiast zbierać, woli je kupować. Tak wygląda sytuacja z podagrycznikiem pospolitym. Przez rolników uznawany jest za chwast. Dużo osób nawet nie zdaje sobie sprawy z faktu, że taka roślina w ogóle istnieje. Dlaczego warto go spożywać i na jakie dolegliwości stosować? W tym artykule poznasz wszystkie najważniejsze właściwości podagrycznika.

Podagrycznik pospolity - co to takiego?

Zastanawiasz się nad tym, czym jest podagrycznik pospolity? Chyba każdy tak ma. Na pewno nie jest to zbyt popularna roślina, dlatego o jej skutecznym działaniu wiedzą tylko nieliczni. Jest to roślina z rodziny jaskrowatych, bylina występująca w Europie, Azji i Ameryce Północnej, często rosnąca na łąkach, pastwiskach, brzegach rzek i innych wilgotnych terenach. Charakteryzuje się łodygami osiągającymi wysokość od 30 do 90 cm.

Obrazek
Podagrycznik - Pyszności; Foto Canva.com

Jego liście są złożone z trzech głęboko wciętych segmentów, które nadają im charakterystyczny, delikatnie pierzastopodobny wygląd. Kwiaty są jaskrawożółte, pojedyncze, zebrane w luźne skupiska na szczycie łodygi. Podagrycznik kwitnie zazwyczaj od maja do sierpnia, więc sezon na tę roślinę właśnie się rozpoczął. Nazwa podagrycznika nawiązuje do jednej z chorób - podagry, którą pomaga zwalczyć. Dlatego, jeśli zamierzasz usunąć tę roślinę ze swojego ogrodu, dobrze jest zastanowić się nad tym dwa razy.

Jakie właściwości ma podagrycznik?

Biorąc pod uwagę podagrycznik i jego właściwości, trzeba podkreślić, że ma on duże zastosowanie w medycynie i nie tylko. W tradycyjnej medycynie ludowej wykorzystywano tę roślinę jako środek przeciwgorączkowy i przeciwzapalny, jednak należy zaznaczyć, że roślina ta zawiera trujące alkaloidy i może być niebezpieczna dla ludzi i zwierząt w większych ilościach. Podagrycznik pospolity ma również znaczenie dla przyrody, ponieważ stanowi pokarm dla niektórych owadów, takich jak motyle i pszczoły.

Obrazek
Liście podagrycznika pospolitego - Pyszności; Foto Canva.com

Jest także jednym z gatunków roślin wskazujących na dobry stan ekologiczny łąk i pastwisk, ponieważ preferuje naturalne, niezanieczyszczone środowiska. Stanowi prawdziwą skarbnicę składników odżywczych, bo zawiera beta-karoten, witaminę C, cynk, żelazo, magnez, wapń, a także potas. Charakteryzuje się działaniem przeciwzapalnym, jak też pozwala usunąć kwas moczowy z organizmu. Pamiętaj jednak, że spożywany w zbyt dużych ilościach, może zaszkodzić.

Podagrycznik i jego zastosowanie w kuchni

Okazuje się, że podagrycznik to nie tylko właściwości lecznicze, ale również zastosowanie w kuchni. Do czego użyć podagrycznik? Na pewno będzie smacznym dodatkiem do wielu dań. Jego liście mają korzenny posmak i marchewkowy zapach. Możesz wykorzystać liście podagrycznika jako pyszny składnik sałatek, omletów czy tart. Ich unikalny smak i aromat wzbogacają te dania i nadają im niepowtarzalny charakter. Dodatkowo, z liści podagrycznika możesz przygotować wyśmienite pesto lub dodać je do zdrowych koktajli warzywnych.

Pamiętaj, by zamiast zwalczać podagrycznika, nauczyć się go wykorzystywać. Daje on możliwość cieszenia się smacznymi, zdrowymi i odżywczymi posiłkami.

Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯