Ekspresowa przekąska z brukselkami i serowym akcentem. Nikt się jej nie oprze
Nie masz pomysłu na wykorzystanie brukselki w swojej kuchni? Przychodzę z gotowym rozwiązaniem, które nigdy cię nie zawiedzie. To będzie prawdziwy hit w każdym domu!
15.01.2024 | aktual.: 15.01.2024 10:52
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Na pewno zgodzisz się ze mną, że w codziennej diecie nie powinno zabraknąć całej masy warzyw, w których drzemie ogromny potencjał prozdrowotny. I jeśli brakuje ci inspiracji, jak w ciekawy i smaczny sposób przemycić warzywa do codziennych posiłków, sprawdzone i niezawodne rozwiązanie już na ciebie czeka.
W głównej roli wystąpi dziś brukselka, która niestety wzbudza w naszym społeczeństwie dość mieszane odczucia. Wiele osób już na samym wstępie mówi jej stanowcze nie, ale to duży błąd. Dlaczego? Po pierwsze, z naszym przepisem brukselka smakuje wręcz fenomenalnie. Po drugie, brukselka to cenne źródło wielu witamin — m.in. A, C oraz K. Nie brakuje tu też minerałów na czele z żelazem, potasem i magnezem.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Podaj swoim bliskim brukselkę w takim wydaniu, a na pewno będą zachwyceni. Po prostu nie ma innej opcji!
Składniki:
- 350 g brukselki,
- 80 g parmezanu,
- 50 g masła,
- przyprawy: sól pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania brukselek. Najpierw je dokładnie myję i osuszam przy pomocy ręcznika kuchennego. Następnie układam je na desce do krojenia, po czym kroję każde warzywo na pół.
Krok 2. W garnku na palniku roztapiam masło. Następnie przelewam je do formy do pieczenia. To jednak nie koniec, bo do formy dodaję również starty na drobnych oczkach parmezan.
Składniki łączę ze sobą przy pomocy zwykłej łyżki stołowej.
Krok 3. Bezpośrednio na maślano-serowej mieszance układam wcześniej przygotowane brukselki — wybrzuszeniem do góry.
Krok 4. Na koniec dodaję do formy kolejną porcję roztopionego masła oraz jeszcze więcej parmezanu. Mieszankę można doprawić na koniec do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowaną formę wstawiam do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temp. 200 stopni Celsjusza.
Krok 5. I to wszystko, przekąska w ciekawym wydaniu jest już gotowa. Smacznego!
Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszym przepisie z brukselką w roli głównej. Mam nadzieję, że zadomowi się w twoim domu na stałe. Tym bardziej że do jej przygotowania potrzebujesz tak naprawdę zaledwie kilku składników i 15 minut czasu na połączenie produktów. Prościej, szybciej i smaczniej się już chyba nie da! Zgadzasz się ze mną?