WAŻNE
TERAZ

Ciało dziewczynki w Jeleniej Górze. W sprawie zatrzymano 12-latkę

Jedna ze zdrowszych polskich ryb. Ma chude mięso napakowane białkiem

Co powiecie na szczupaka? Dla jednych zbyt ościsty, drudzy natomiast chwalą go za delikatne mięso. Niepodważalna jest jego zasobność w pełnowartościowe białko, a także niskokaloryczność. To ryba o chudym, białym i jędrnym mięsie, które może doskonale wzbogacić menu.

SzczupakSzczupak
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

O szczupaku słychać, kiedy kolejny wędkarz podbił kolejny rekord. Szczupak to nie dorsz czy łosoś, nie jest tak łatwo dostępny, nie cieszy się też taką popularnością. W dawnych książkach kucharskich szczupak miał jednak swoje specjalne miejsce. I dzisiaj można przywrócić go od czasu do czasu na talerze. Zobacz, dlaczego warto sięgać po tę rybę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kokosowo-czekoladowe kulki z pyszną niespodzianką. Takiego deseru nie da się odmówić

Czy warto jeść szczupaka?

Szczupak jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka, w tym aminokwasów egzogennych, które nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować, a które muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Ponadto mięso szczupaka jest niskotłuszczowe i niskokaloryczne (100 gramów tego produktu dostarcza zaledwie 96 kcal) oraz dostarcza wiele cennych witamin z grupy B, w tym B1, B3 i B4. Witaminy te odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mózgu, a także pomagają utrzymać kondycję mięśni i regenerują je po intensywnym wysiłku.

Szczupak jest również bogatym źródłem składników mineralnych, takich jak fosfor, który jest niezbędny dla zdrowych kości i zębów, przewodzenia bodźców nerwowych, regulacji pracy serca oraz utrzymania równowagi kwasowo-zasadowej. Szczupak dostarcza również selenu, rzadko spotykanego w naszej diecie, który chroni komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i stymuluje system odpornościowy.

Szczupak to drapieżna ryba
Szczupak to drapieżna ryba © Pixabay

Zastosowanie szczupaka w kuchni

Szczupaka można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Konieczne jest jednak dobre oczyszczenie ryby z łusek i skóry, co pozbawi rybę "błotnistego" zapachu. Najprostszym sposobem na szczupaka jest pokrojenie go w dzwonka po wypatroszeniu i dokładnym umyciu, skropienie sokiem z cytryny, oprószenie solą i pieprzem, obtoczenie w mące i usmażenie na maśle klarowanym. W trakcie smażenia warto polewać rybę masłem, aby zapobiec wysuszeniu mięsa.

Ze względu na dość grubą i mocną skórę, szczupak świetnie nadaje się do faszerowania. Wystarczy nadziać go masłem zmieszanym z czosnkiem, posiekanym koperkiem, solą i pieprzem oraz kilkoma gałązkami koperku i plasterkami cytryny, a następnie posmarować z zewnątrz oliwą, zawinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku lub na grillu.

Na Lubelszczyźnie szczególnie popularne są kotlety rybne z Sugrów, które są wpisane na listę produktów tradycyjnych. Przygotowuje się je z rozdrobnionego mięsa szczupaka i podsmażonej cebuli, a następnie obtacza w bułce tartej i smaży na niewielkiej ilości tłuszczu.

Jak kupić dobrego szczupaka?

W polskich wodach jest coraz mniej szczupaków. Rybę więc najlepiej wybierać z hodowli oznaczonych certyfikatem ASC. W sklepach natomiast najlepiej sięgać po pakowane ryby z certyfikatem MSC. Certyfikat MSC gwarantuje, że dziko żyjąca ryba została złowiona i przetworzona zgodnie z najwyższymi standardami jakościowymi i w najbardziej przyjazny dla środowiska sposób.

Należy również mieć na uwadze, że najwięcej szkodliwych związków, m.in. rtęci, zawierają ryby znajdujące się na szczycie łańcucha pokarmowego, czyli ryby drapieżne. Szczupak nie powinien być dominującą rybą w diecie. Zaleca się spożywać go w umiarkowanych ilościach – 100 g tygodniowo.

Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Czekoladowy sernik z trzech składników. Tak szybki, że możesz go zrobić nawet rano w Wigilię
Czekoladowy sernik z trzech składników. Tak szybki, że możesz go zrobić nawet rano w Wigilię
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟