PrzepisProste przepisyNajlepsze kotlety rybne, jakie jadłam w życiu. W dodatku robi się je w kilka chwil

Najlepsze kotlety rybne, jakie jadłam w życiu. W dodatku robi się je w kilka chwil

Najprostsze kotlety z łososia
Najprostsze kotlety z łososia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FomaA

05.10.2023 15:24

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Ostatnio naszła mnie ochota na kotlety rybne. W lodówce miałam kawałek łososia i postanowiłam, że nieco zaimprowizuje. Połączyłam ze sobą kilka składników, a po 20 minutach kotlety wylądowały na talerzu. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania.

Kotlety rybne to doskonały pomysł na zdrowy i wartościowy obiad. Dla wielu z nas to wspomnienie z przedszkolnej stołówki. Postanowiłam odtworzyć ten smak, jednak zamiast dorsza, użyłam resztek pieczonego łososia, które zostały mi z obiadu.

Do przygotowania kotletów wykorzystałam składniki, które akurat miałam w lodówce. Nie spodziewałam się, że przyrządzę je tak szybko, a do tego, wyjdą tak smaczne. Poznaj przepis na kotlety rybne z łososia, które robi się w zaledwie 15 minut.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najprostsze kotlety rybne — przepis

Składniki:

  • 500 g pieczonego łososia,
  • 1 duże jajko,
  • 3 łyżki majonezu,
  • łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • łyżka posiekanego koperku,
  • łyżka musztardy,
  • olej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • trzy łyżki bułki tartej.

Domowe guacamole:

  • 1 duże, dojrzałe awokado,
  • łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • łyżka soku z cytryny,
  • mały ząbek czosnku,
  • 1 mała cebula czerwona,
  • sól i pieprz do smaku.


Przygotowanie:

  1. Łososia przełóż do miski i rozdrobnij go widelcem. Możesz też rzucić go do malaksera i rozdrobnić na gładką masę.
  2. Do miski wbij jajko, dodaj bułkę tartą, natkę pietruszki, koperek, musztardę i majonez. Dosól i dopieprz do smaku.
  3. Z masy uformuj niewielkie kotlety i przełóż je na deskę.
  4. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Kotlety smaż z obu stron przez 4-5 minut. Na końcu, połóż je na ręczniku papierowym, który pochłonie nadmiar tłuszczu.
  5. Zajmij się guacamole. Awokado przekrój na pół i wyciągnij z niego miąższ. Przełóż je do niewielkiej miski i polej sokiem z cytryny, aby nie sczerniało.
  6. Cebulę posiekaj w niewielką kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Oba składniki dodaj do awokado razem z natką pietruszki. Całość dokładnie wymieszaj.
  7. Gotowe guacamole podaj razem z ciepłymi kotletami. To danie zapewni ci dużą dawkę kwasów z grupy omega.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także