Najlepsze kotlety rybne, jakie jadłam w życiu. W dodatku robi się je w kilka chwil
Ostatnio naszła mnie ochota na kotlety rybne. W lodówce miałam kawałek łososia i postanowiłam, że nieco zaimprowizuje. Połączyłam ze sobą kilka składników, a po 20 minutach kotlety wylądowały na talerzu. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania.
05.10.2023 15:24
Kotlety rybne to doskonały pomysł na zdrowy i wartościowy obiad. Dla wielu z nas to wspomnienie z przedszkolnej stołówki. Postanowiłam odtworzyć ten smak, jednak zamiast dorsza, użyłam resztek pieczonego łososia, które zostały mi z obiadu.
Do przygotowania kotletów wykorzystałam składniki, które akurat miałam w lodówce. Nie spodziewałam się, że przyrządzę je tak szybko, a do tego, wyjdą tak smaczne. Poznaj przepis na kotlety rybne z łososia, które robi się w zaledwie 15 minut.
Zobacz także
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Najprostsze kotlety rybne — przepis
Składniki:
- 500 g pieczonego łososia,
- 1 duże jajko,
- 3 łyżki majonezu,
- łyżka posiekanej natki pietruszki,
- łyżka posiekanego koperku,
- łyżka musztardy,
- olej,
- sól i pieprz do smaku,
- trzy łyżki bułki tartej.
Domowe guacamole:
- 1 duże, dojrzałe awokado,
- łyżka posiekanej natki pietruszki,
- łyżka soku z cytryny,
- mały ząbek czosnku,
- 1 mała cebula czerwona,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Łososia przełóż do miski i rozdrobnij go widelcem. Możesz też rzucić go do malaksera i rozdrobnić na gładką masę.
- Do miski wbij jajko, dodaj bułkę tartą, natkę pietruszki, koperek, musztardę i majonez. Dosól i dopieprz do smaku.
- Z masy uformuj niewielkie kotlety i przełóż je na deskę.
- Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Kotlety smaż z obu stron przez 4-5 minut. Na końcu, połóż je na ręczniku papierowym, który pochłonie nadmiar tłuszczu.
- Zajmij się guacamole. Awokado przekrój na pół i wyciągnij z niego miąższ. Przełóż je do niewielkiej miski i polej sokiem z cytryny, aby nie sczerniało.
- Cebulę posiekaj w niewielką kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Oba składniki dodaj do awokado razem z natką pietruszki. Całość dokładnie wymieszaj.
- Gotowe guacamole podaj razem z ciepłymi kotletami. To danie zapewni ci dużą dawkę kwasów z grupy omega.