Najlepsze kotlety rybne, jakie jadłam w życiu. W dodatku robi się je w kilka chwil

Ostatnio naszła mnie ochota na kotlety rybne. W lodówce miałam kawałek łososia i postanowiłam, że nieco zaimprowizuje. Połączyłam ze sobą kilka składników, a po 20 minutach kotlety wylądowały na talerzu. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania.

Najprostsze kotlety z łososiaNajprostsze kotlety z łososia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FomaA

Kotlety rybne to doskonały pomysł na zdrowy i wartościowy obiad. Dla wielu z nas to wspomnienie z przedszkolnej stołówki. Postanowiłam odtworzyć ten smak, jednak zamiast dorsza, użyłam resztek pieczonego łososia, które zostały mi z obiadu.

Do przygotowania kotletów wykorzystałam składniki, które akurat miałam w lodówce. Nie spodziewałam się, że przyrządzę je tak szybko, a do tego, wyjdą tak smaczne. Poznaj przepis na kotlety rybne z łososia, które robi się w zaledwie 15 minut.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczeń z mięsa mielonego

Najprostsze kotlety rybne — przepis

Składniki:

  • 500 g pieczonego łososia,
  • 1 duże jajko,
  • 3 łyżki majonezu,
  • łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • łyżka posiekanego koperku,
  • łyżka musztardy,
  • olej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • trzy łyżki bułki tartej.

Domowe guacamole:

  • 1 duże, dojrzałe awokado,
  • łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • łyżka soku z cytryny,
  • mały ząbek czosnku,
  • 1 mała cebula czerwona,
  • sól i pieprz do smaku.


Przygotowanie:

  1. Łososia przełóż do miski i rozdrobnij go widelcem. Możesz też rzucić go do malaksera i rozdrobnić na gładką masę.
  2. Do miski wbij jajko, dodaj bułkę tartą, natkę pietruszki, koperek, musztardę i majonez. Dosól i dopieprz do smaku.
  3. Z masy uformuj niewielkie kotlety i przełóż je na deskę.
  4. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Kotlety smaż z obu stron przez 4-5 minut. Na końcu, połóż je na ręczniku papierowym, który pochłonie nadmiar tłuszczu.
  5. Zajmij się guacamole. Awokado przekrój na pół i wyciągnij z niego miąższ. Przełóż je do niewielkiej miski i polej sokiem z cytryny, aby nie sczerniało.
  6. Cebulę posiekaj w niewielką kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Oba składniki dodaj do awokado razem z natką pietruszki. Całość dokładnie wymieszaj.
  7. Gotowe guacamole podaj razem z ciepłymi kotletami. To danie zapewni ci dużą dawkę kwasów z grupy omega.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej