WAŻNE
TERAZ

Spotkanie Trump-Zełenski. Prezydenci zabrali głos [RELACJA NA ŻYWO]

Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości

Miodownik od naszych południowych sąsiadów to ciasto, w którym można się zakochać. Nie tylko ze względu na smak, ale także łatwość przygotowania. Nie musisz piec kilku kruchych blatów. Wystarczy również jedna, ale za to pyszna, warstwa kremu budyniowego i przyjemna chrupka na wierzchu.

Prosty miodownik przekładam kremem budyniowymKruche ciasto przekładam kremem budyniowym z miodem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Im bardziej w jesień, tym większa ochota na placki pachnące miodem i przyprawami korzennymi. Z piernikiem jeszcze trochę się wstrzymam, ale na miodownik nie dam rady czekać od świąt Bożego Narodzenia. Już teraz przygotuję to aromatyczne ciasto z kremem z szybkiego czeskiego przepisu.

Ciasto Biały Michałek z czarną porzeczką. Bez pieczenia i tylko z 5 składników

Łatwy i aromatyczny czeski placek

Chociaż może wydawać się uproszoną wersją wielowarstwowego miodownika, czeski placek kryje w sobie pyszną niespodziankę. Na krem, zamiast drugiego blatu z kruchego ciasta, położona jest o wiele lżejsza beza wymieszana z płatkami migdałowymi, która po upieczenia tworzy przyjemną chrupkę.

Przepis na szybki czeski miodownik

Ciasto najlepiej smakuje po kilku godzinach, kiedy wszystkie warstwy dobrze się ze sobą połączą i przejdą słodkim smakiem miodu. Schłodzony placek przechowuj w lodówce.

Składniki na kruche ciasto:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 50 g cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 125 g masła,
  • 1 jajko.

Krem budyniowy z miodem:

  • 500 ml mleka,
  • 3 żółtka,
  • 100 g cukru,
  • 40 g mąki pszennej,
  • 1 łyżka miodu.

Beza migdałowa:

  • 3 białka,
  • 100 g cukru,
  • szczypta soli.
  • 100 g płatków migdałowych.

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj zimne masło i rozetrzyj jak na kruszonkę, następnie dodaj jajko. Szybko zagnieć ciasto w kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 30 minut.
  2. Następnie rozwałkuj ciasto na duży blat i ostrożnie przenieś na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuj ciasto widelcem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15–20 minut. Wyjmij i pozostaw do ostygnięcia.
  3. W rondelku zagotuj mleko. W misce ubij mikserem żółtka z cukrem, stopniowo dodawaj mąkę. Taką mieszankę przelej do wrzącego mleka i energicznie wymieszaj do uzyskania gładkiej i gęstej konsystencji. Zestaw z kuchenki, dodaj miód i ponownie wymieszaj.
  4. W osobnej misce ubij białka na pianę, dodaj cukier i szczyptę soli. A gdy piana będzie sztywna, wymieszaj ją z płatkami migdałowymi.
  5. Na schłodzonym spodzie rozłóż krem budyniowy, na krem połóż pianę z migdałami.
  6. Ponownie wstaw cisto do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 25–30 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto i odstaw do całkowitego wystygnięcia.
Wybrane dla Ciebie
To ostatni dzwonek, aby przerobić śledzie, jakie zostały po świętach. Później będą do wyrzucenia
To ostatni dzwonek, aby przerobić śledzie, jakie zostały po świętach. Później będą do wyrzucenia
Tak należy smażyć placki ziemniaczane. Nie nasiąkają olejem i pozostają chrupiące
Tak należy smażyć placki ziemniaczane. Nie nasiąkają olejem i pozostają chrupiące
Co dać jeść księdzu po kolędzie? Nie każde danie będzie mile widziane
Co dać jeść księdzu po kolędzie? Nie każde danie będzie mile widziane
Zostały ci resztki ze świąt? Oto jak jeszcze możesz je wykorzystać
Zostały ci resztki ze świąt? Oto jak jeszcze możesz je wykorzystać
Ten gruziński placek zapamiętasz na długo. Wszystko za sprawą aromatycznego farszu
Ten gruziński placek zapamiętasz na długo. Wszystko za sprawą aromatycznego farszu
Dodaję do mięsa mielonego. Kotlety wychodzą pulchne i soczyste w środku
Dodaję do mięsa mielonego. Kotlety wychodzą pulchne i soczyste w środku
Kultowa rolada w lekkim wydaniu. Zawsze znika pierwsza ze stołu
Kultowa rolada w lekkim wydaniu. Zawsze znika pierwsza ze stołu
Zakręcone paluchy w cieście francuskim. Hit imprezy w 30 minut
Zakręcone paluchy w cieście francuskim. Hit imprezy w 30 minut
Koreczki-kanapeczki wyjdą pyszne z tym serem. Banalny sposób przygotowania
Koreczki-kanapeczki wyjdą pyszne z tym serem. Banalny sposób przygotowania
Bratowa na święta przyniosła sałatkę królewską. Tak pyszna, że poprosiłam o przepis i zrobię na sylwestra
Bratowa na święta przyniosła sałatkę królewską. Tak pyszna, że poprosiłam o przepis i zrobię na sylwestra
Dla Norwegów i Brytyjczyków to najlepszy zamiennik ziemniaków. Polacy gardzą i dają świniom
Dla Norwegów i Brytyjczyków to najlepszy zamiennik ziemniaków. Polacy gardzą i dają świniom
Babcia zawsze trzyma się złotej zasady. Kluski śląskie wychodzą jędrne i mięciutkie
Babcia zawsze trzyma się złotej zasady. Kluski śląskie wychodzą jędrne i mięciutkie
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯