Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości

Miodownik od naszych południowych sąsiadów to ciasto, w którym można się zakochać. Nie tylko ze względu na smak, ale także łatwość przygotowania. Nie musisz piec kilku kruchych blatów. Wystarczy również jedna, ale za to pyszna, warstwa kremu budyniowego i przyjemna chrupka na wierzchu.

Prosty miodownik przekładam kremem budyniowymKruche ciasto przekładam kremem budyniowym z miodem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Im bardziej w jesień, tym większa ochota na placki pachnące miodem i przyprawami korzennymi. Z piernikiem jeszcze trochę się wstrzymam, ale na miodownik nie dam rady czekać od świąt Bożego Narodzenia. Już teraz przygotuję to aromatyczne ciasto z kremem z szybkiego czeskiego przepisu.

Ciasto Biały Michałek z czarną porzeczką. Bez pieczenia i tylko z 5 składników

Łatwy i aromatyczny czeski placek

Chociaż może wydawać się uproszoną wersją wielowarstwowego miodownika, czeski placek kryje w sobie pyszną niespodziankę. Na krem, zamiast drugiego blatu z kruchego ciasta, położona jest o wiele lżejsza beza wymieszana z płatkami migdałowymi, która po upieczenia tworzy przyjemną chrupkę.

Przepis na szybki czeski miodownik

Ciasto najlepiej smakuje po kilku godzinach, kiedy wszystkie warstwy dobrze się ze sobą połączą i przejdą słodkim smakiem miodu. Schłodzony placek przechowuj w lodówce.

Składniki na kruche ciasto:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 50 g cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 125 g masła,
  • 1 jajko.

Krem budyniowy z miodem:

  • 500 ml mleka,
  • 3 żółtka,
  • 100 g cukru,
  • 40 g mąki pszennej,
  • 1 łyżka miodu.

Beza migdałowa:

  • 3 białka,
  • 100 g cukru,
  • szczypta soli.
  • 100 g płatków migdałowych.

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj zimne masło i rozetrzyj jak na kruszonkę, następnie dodaj jajko. Szybko zagnieć ciasto w kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 30 minut.
  2. Następnie rozwałkuj ciasto na duży blat i ostrożnie przenieś na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuj ciasto widelcem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15–20 minut. Wyjmij i pozostaw do ostygnięcia.
  3. W rondelku zagotuj mleko. W misce ubij mikserem żółtka z cukrem, stopniowo dodawaj mąkę. Taką mieszankę przelej do wrzącego mleka i energicznie wymieszaj do uzyskania gładkiej i gęstej konsystencji. Zestaw z kuchenki, dodaj miód i ponownie wymieszaj.
  4. W osobnej misce ubij białka na pianę, dodaj cukier i szczyptę soli. A gdy piana będzie sztywna, wymieszaj ją z płatkami migdałowymi.
  5. Na schłodzonym spodzie rozłóż krem budyniowy, na krem połóż pianę z migdałami.
  6. Ponownie wstaw cisto do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 25–30 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto i odstaw do całkowitego wystygnięcia.
Wybrane dla Ciebie
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm
To zapomniane warzywo często mylone jest z korzeniem pietruszki. Działa jak przepychaczka złogów w jelitach
To zapomniane warzywo często mylone jest z korzeniem pietruszki. Działa jak przepychaczka złogów w jelitach
Takie ziemniaki jedzą teraz w Irlandii. Sposób gotowania nietypowy, ale ten smak jest obłędny
Takie ziemniaki jedzą teraz w Irlandii. Sposób gotowania nietypowy, ale ten smak jest obłędny