Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Miodownik od naszych południowych sąsiadów to ciasto, w którym można się zakochać. Nie tylko ze względu na smak, ale także łatwość przygotowania. Nie musisz piec kilku kruchych blatów. Wystarczy również jedna, ale za to pyszna, warstwa kremu budyniowego i przyjemna chrupka na wierzchu.
Im bardziej w jesień, tym większa ochota na placki pachnące miodem i przyprawami korzennymi. Z piernikiem jeszcze trochę się wstrzymam, ale na miodownik nie dam rady czekać od świąt Bożego Narodzenia. Już teraz przygotuję to aromatyczne ciasto z kremem z szybkiego czeskiego przepisu.
Ciasto Biały Michałek z czarną porzeczką. Bez pieczenia i tylko z 5 składników
Łatwy i aromatyczny czeski placek
Chociaż może wydawać się uproszoną wersją wielowarstwowego miodownika, czeski placek kryje w sobie pyszną niespodziankę. Na krem, zamiast drugiego blatu z kruchego ciasta, położona jest o wiele lżejsza beza wymieszana z płatkami migdałowymi, która po upieczenia tworzy przyjemną chrupkę.
Przepis na szybki czeski miodownik
Ciasto najlepiej smakuje po kilku godzinach, kiedy wszystkie warstwy dobrze się ze sobą połączą i przejdą słodkim smakiem miodu. Schłodzony placek przechowuj w lodówce.
Składniki na kruche ciasto:
- 250 g mąki pszennej,
- 50 g cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 125 g masła,
- 1 jajko.
Krem budyniowy z miodem:
- 500 ml mleka,
- 3 żółtka,
- 100 g cukru,
- 40 g mąki pszennej,
- 1 łyżka miodu.
Beza migdałowa:
- 3 białka,
- 100 g cukru,
- szczypta soli.
- 100 g płatków migdałowych.
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj zimne masło i rozetrzyj jak na kruszonkę, następnie dodaj jajko. Szybko zagnieć ciasto w kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 30 minut.
- Następnie rozwałkuj ciasto na duży blat i ostrożnie przenieś na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuj ciasto widelcem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15–20 minut. Wyjmij i pozostaw do ostygnięcia.
- W rondelku zagotuj mleko. W misce ubij mikserem żółtka z cukrem, stopniowo dodawaj mąkę. Taką mieszankę przelej do wrzącego mleka i energicznie wymieszaj do uzyskania gładkiej i gęstej konsystencji. Zestaw z kuchenki, dodaj miód i ponownie wymieszaj.
- W osobnej misce ubij białka na pianę, dodaj cukier i szczyptę soli. A gdy piana będzie sztywna, wymieszaj ją z płatkami migdałowymi.
- Na schłodzonym spodzie rozłóż krem budyniowy, na krem połóż pianę z migdałami.
- Ponownie wstaw cisto do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 25–30 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto i odstaw do całkowitego wystygnięcia.