Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie

Gotowanie parówek wydaje się najprostszą rzeczą na świecie. Tymczasem często wychodzą popękane, co przywołuje mało przyjemnie wspomnienia z kolonii 30 lat temu. Tomasz Strzelczyk sugeruje, by gotować je inaczej.

Tomasz Strzelczyk dzieli się trikiem na parówkiTomasz Strzelczyk dzieli się trikiem na parówki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Canva, YouTube
Anna Galuhn

Chociaż dzisiaj wiele osób rezygnuje z jedzenia parówek na śniadanie czy kolację ze względu na kiepski skład, nadal jest to jeden z najbardziej popularnych produktów. I prawda jest taka, że w dobrych sklepach można znaleźć parówki z lepszych składników i bez konserwantów. Tak czy inaczej, parówka nie będzie smakować najlepiej, gdy się rozgotuje i popęka. Możesz temu zaradzić w prosty sposób.

Wygląda jak tortilla, ale nie ma grama mąki. Zwijam i zajadam na kolację lub śniadanie

Tomasz Strzelczyk podaje sposób na parówki

Większość osób wrzuca parówki do gotującej się wody, a to zdecydowanie najgorszy sposób. Wtedy nagła różnica temperatur rozrywa skórkę, powodując mało estetyczny efekt. Soki ze środka wypływają na zewnątrz, mięso traci soczystość i smak. Tomasz Strzelczyk radzi, aby co prawda wrzucić kiełbaski do gorącej wody, ale przykryć pokrywką, wyłączyć kuchenkę i poczekać 20 minut.

– Po 20 minutach parówki pływają po wierzchu. Są calutkie, piękniutkie, delikatne i mięciutkie. Takie, jak być powinny – mówi Tomasz Strzelczyk, pokazując jak ładnie wygląda mięso w środku.

Inną metodą, która również działa, jest włożenie parówek do zimnej wody i podgrzewanie ich tylko do momentu wrzenia. Parówki możesz również podsmażyć na patelni lub wstawić do piekarnika. Są już wstępnie przetworzone, więc nie muszą się długo gotować – wystarczy, że będą ciepłe.

Pod materiałem na TikToku wysyp komentarzy – jedna osoba woli dłużej pospać, zamiast czekać 20 minut na parówki, inna osoba twierdzi, że wystarczy 10 minut. Są też głosy za tym, że to nie ma znaczenia, bo parówek z kiepskim składem i tak nic nie uratuje. Również uważam, że można skorzystać z triku, ale jednak nadrzędną rzeczą powinna być jakość przygotowywanych produktów.

Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇