Kroję w kosteczkę i mieszam z młodą kapustą. Bije na głowę wszystkie surówki

Młoda kapusta? To zdecydowanie jeden z ulubionych wiosennych smaków. Można dyskutować, czy jest lepsza w surówkach, czy na ciepło. U mnie ta druga wersja ostatnio bierze górę. Kiedy przygotuje ją z dodatkiem boczku, jej smak jest bardziej wyrazisty. Nikt wtedy nawet nie myśli o surówce.

Boczek idealnie pasuje do młodej kapustyBoczek idealnie pasuje do młodej kapusty
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Młodą kapustę na ciepło można przygotowywać na kilka sposobów. Łatwo je podzielić na te w wersji wegetariańskiej i z dodatkiem mięsa. Jaki jarzynka do obiadu sprawdza się w obu wersjach. Kiedy jednak dołoży się do kapusty drobno pokrojony boczek, może być także samodzielnym daniem. Wystarczy ją wtedy podać z pieczywem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obowiązkowo robię go na obiad. Bigos z młodej kapusty teraz smakuje najlepiej

Młoda kapusta idealna do obiadu

Kotlet schabowy, młode ziemniaki i kapusta z dużą ilością koperku to jeden z najlepszych wiosennych obiadów. Jednak młodą kapustę dobrze też traktować jako samodzielne danie. W ten sposób będzie po prostu w naszej diecie częściej. To bardzo korzystne dla zdrowia, bo jest bogata w witaminę C, która wzmacnia odporność i działa jako przeciwutleniacz, chroniąc komórki przed uszkodzeniami. Zawiera również witaminy z grupy B oraz A, K i E. Młoda kapusta to także doskonałe źródło wapnia, niezbędnego dla mocnych kości i zębów. Do tego ma niewiele kalorii, ale za to dużo błonnika. Dzięki temu zapewnia uczucie sytości na dłużej i przyspiesza metabolizm.

Dodatki do młodej kapusty

Jakie mięsne dodatki pasują do młodej kapusty? To przede wszystkim boczek i kiełbasa, to połączenie znamy też z innych kapuścianych dań i zawsze się sprawdza. Jednak warto pamiętać, że kiedy przygotowuję się mięsną wersję młode kapusty, lepiej ją mocniej doprawić, a do przesmażenia użyć smalcu. Wtedy jarzynka będzie miała bardziej wyrazisty charakter. Sprawdzi się też cebula, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie. Dzięki nim kapusta nabierze głębokiego aromatu i smaku.

Młoda kapusta z boczkiem

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty,
  • pół pęczka koperku,
  • pół pęczka szczypiorku,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 150 g boczku wędzonego,
  • 120 g kiełbasy,
  • sól, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie,
  • cukier do smaku,
  • sok z cytryny do smaku,
  • 1 łyżka smalcu.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę oczyść i poszatkuj. Boczek i kiełbasę pokrój w kostkę.
  2. W dużym garnku rozgrzej smalec, a następnie podsmaż boczek i kiełbasę. Kiedy się zarumienią, dodaj poszatkowaną cebulę i podsmaż ją, aż będzie złocista. Wtedy dodaj czosnek.
  3. Następnie dołóż do garnka poszatkowaną kapustę, koperek, szczypiorek, liście laurowe i ziele angielskie. Całość zalej niewielką ilością wody.
  4. Duś na wolnym ogniu pod przykryciem, aż kapusta będzie miękka.
  5. Na osobnej patelni roztop smalec, a następnie dodaj mąkę. Wymieszaj energicznie, aż powstanie zasmażka.
  6. Dodaj zasmażkę do garnka z kapustą i gotuj jeszcze chwilę, aż całość zgęstnieje.
  7. Młodą kapustę dopraw solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny do smaku.

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze