PrzepisProste przepisyKroję w kosteczkę i mieszam z młodą kapustą. Bije na głowę wszystkie surówki

Kroję w kosteczkę i mieszam z młodą kapustą. Bije na głowę wszystkie surówki

Młoda kapusta? To zdecydowanie jeden z ulubionych wiosennych smaków. Można dyskutować, czy jest lepsza w surówkach, czy na ciepło. U mnie ta druga wersja ostatnio bierze górę. Kiedy przygotuje ją z dodatkiem boczku, jej smak jest bardziej wyrazisty. Nikt wtedy nawet nie myśli o surówce.

Boczek idealnie pasuje do młodej kapusty
Boczek idealnie pasuje do młodej kapusty
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Młodą kapustę na ciepło można przygotowywać na kilka sposobów. Łatwo je podzielić na te w wersji wegetariańskiej i z dodatkiem mięsa. Jaki jarzynka do obiadu sprawdza się w obu wersjach. Kiedy jednak dołoży się do kapusty drobno pokrojony boczek, może być także samodzielnym daniem. Wystarczy ją wtedy podać z pieczywem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obowiązkowo robię go na obiad. Bigos z młodej kapusty teraz smakuje najlepiej

Młoda kapusta idealna do obiadu

Kotlet schabowy, młode ziemniaki i kapusta z dużą ilością koperku to jeden z najlepszych wiosennych obiadów. Jednak młodą kapustę dobrze też traktować jako samodzielne danie. W ten sposób będzie po prostu w naszej diecie częściej. To bardzo korzystne dla zdrowia, bo jest bogata w witaminę C, która wzmacnia odporność i działa jako przeciwutleniacz, chroniąc komórki przed uszkodzeniami. Zawiera również witaminy z grupy B oraz A, K i E. Młoda kapusta to także doskonałe źródło wapnia, niezbędnego dla mocnych kości i zębów. Do tego ma niewiele kalorii, ale za to dużo błonnika. Dzięki temu zapewnia uczucie sytości na dłużej i przyspiesza metabolizm.

Dodatki do młodej kapusty

Jakie mięsne dodatki pasują do młodej kapusty? To przede wszystkim boczek i kiełbasa, to połączenie znamy też z innych kapuścianych dań i zawsze się sprawdza. Jednak warto pamiętać, że kiedy przygotowuję się mięsną wersję młode kapusty, lepiej ją mocniej doprawić, a do przesmażenia użyć smalcu. Wtedy jarzynka będzie miała bardziej wyrazisty charakter. Sprawdzi się też cebula, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie. Dzięki nim kapusta nabierze głębokiego aromatu i smaku.

Młoda kapusta z boczkiem

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty,
  • pół pęczka koperku,
  • pół pęczka szczypiorku,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 150 g boczku wędzonego,
  • 120 g kiełbasy,
  • sól, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie,
  • cukier do smaku,
  • sok z cytryny do smaku,
  • 1 łyżka smalcu.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę oczyść i poszatkuj. Boczek i kiełbasę pokrój w kostkę.
  2. W dużym garnku rozgrzej smalec, a następnie podsmaż boczek i kiełbasę. Kiedy się zarumienią, dodaj poszatkowaną cebulę i podsmaż ją, aż będzie złocista. Wtedy dodaj czosnek.
  3. Następnie dołóż do garnka poszatkowaną kapustę, koperek, szczypiorek, liście laurowe i ziele angielskie. Całość zalej niewielką ilością wody.
  4. Duś na wolnym ogniu pod przykryciem, aż kapusta będzie miękka.
  5. Na osobnej patelni roztop smalec, a następnie dodaj mąkę. Wymieszaj energicznie, aż powstanie zasmażka.
  6. Dodaj zasmażkę do garnka z kapustą i gotuj jeszcze chwilę, aż całość zgęstnieje.
  7. Młodą kapustę dopraw solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny do smaku.
kapustamłoda kapustaboczek

Wybrane dla Ciebie