Kroję w kosteczkę i mieszam z młodą kapustą. Bije na głowę wszystkie surówki
Młoda kapusta? To zdecydowanie jeden z ulubionych wiosennych smaków. Można dyskutować, czy jest lepsza w surówkach, czy na ciepło. U mnie ta druga wersja ostatnio bierze górę. Kiedy przygotuje ją z dodatkiem boczku, jej smak jest bardziej wyrazisty. Nikt wtedy nawet nie myśli o surówce.
Młodą kapustę na ciepło można przygotowywać na kilka sposobów. Łatwo je podzielić na te w wersji wegetariańskiej i z dodatkiem mięsa. Jaki jarzynka do obiadu sprawdza się w obu wersjach. Kiedy jednak dołoży się do kapusty drobno pokrojony boczek, może być także samodzielnym daniem. Wystarczy ją wtedy podać z pieczywem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Obowiązkowo robię go na obiad. Bigos z młodej kapusty teraz smakuje najlepiej
Młoda kapusta idealna do obiadu
Kotlet schabowy, młode ziemniaki i kapusta z dużą ilością koperku to jeden z najlepszych wiosennych obiadów. Jednak młodą kapustę dobrze też traktować jako samodzielne danie. W ten sposób będzie po prostu w naszej diecie częściej. To bardzo korzystne dla zdrowia, bo jest bogata w witaminę C, która wzmacnia odporność i działa jako przeciwutleniacz, chroniąc komórki przed uszkodzeniami. Zawiera również witaminy z grupy B oraz A, K i E. Młoda kapusta to także doskonałe źródło wapnia, niezbędnego dla mocnych kości i zębów. Do tego ma niewiele kalorii, ale za to dużo błonnika. Dzięki temu zapewnia uczucie sytości na dłużej i przyspiesza metabolizm.
Dodatki do młodej kapusty
Jakie mięsne dodatki pasują do młodej kapusty? To przede wszystkim boczek i kiełbasa, to połączenie znamy też z innych kapuścianych dań i zawsze się sprawdza. Jednak warto pamiętać, że kiedy przygotowuję się mięsną wersję młode kapusty, lepiej ją mocniej doprawić, a do przesmażenia użyć smalcu. Wtedy jarzynka będzie miała bardziej wyrazisty charakter. Sprawdzi się też cebula, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie. Dzięki nim kapusta nabierze głębokiego aromatu i smaku.
Młoda kapusta z boczkiem
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty,
- pół pęczka koperku,
- pół pęczka szczypiorku,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 150 g boczku wędzonego,
- 120 g kiełbasy,
- sól, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie,
- cukier do smaku,
- sok z cytryny do smaku,
- 1 łyżka smalcu.
Sposób przygotowania:
- Kapustę oczyść i poszatkuj. Boczek i kiełbasę pokrój w kostkę.
- W dużym garnku rozgrzej smalec, a następnie podsmaż boczek i kiełbasę. Kiedy się zarumienią, dodaj poszatkowaną cebulę i podsmaż ją, aż będzie złocista. Wtedy dodaj czosnek.
- Następnie dołóż do garnka poszatkowaną kapustę, koperek, szczypiorek, liście laurowe i ziele angielskie. Całość zalej niewielką ilością wody.
- Duś na wolnym ogniu pod przykryciem, aż kapusta będzie miękka.
- Na osobnej patelni roztop smalec, a następnie dodaj mąkę. Wymieszaj energicznie, aż powstanie zasmażka.
- Dodaj zasmażkę do garnka z kapustą i gotuj jeszcze chwilę, aż całość zgęstnieje.
- Młodą kapustę dopraw solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny do smaku.