PrzepisObiadGdy zostają mi wędliny po Wielkanocy, robię ten bigos. Nawet teściowa chwali

Gdy zostają mi wędliny po Wielkanocy, robię ten bigos. Nawet teściowa chwali

Teściowa już wprosiła się na poświąteczny obiad. Wie, że będę robić bigos z młodej kapusty z dużą ilością wędliny. To mój pomysł na zapasy szynki, polędwicy, schabu czy boczku, które w tej potrawie smakują doskonale.

To danie sprawdza się po świętach
To danie sprawdza się po świętach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Po świętach wszyscy jesteśmy trochę przejedzeni, dlatego we wtorek nie gotuję tradycyjnego obiadu. Mam sprawdzony przepis na bigos z młodej kapusty i wszyscy są zadowoleni z takiego dania, nawet moja teściowa. Taki bigos jest znacznie lżejszy niż ten tradycyjny. Jednak to wciąż sycące danie. Na obiad można go zjeść tylko z pieczywem. Zwłaszcza że nie brakuje w nim smakowitych mięsnych kąsków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kartoflana kapusta to przysmak z mazowieckich wsi. Naje się nią cała rodzina

Dobry sposób na resztki wędlin

Wielkanocne święta obfitują w wędliny. Kupuję ich zdecydowanie więcej niż zwykle, bo świetnie smakują z chrzanem czy ćwikłą. Jednak wystarczy kilka dni w lodówce i nie są już takie apetyczne. Natomiast na ciepło wciąż będą bardzo dobre, zwłaszcza w połączeniu z młodą kapustą. Jest ona delikatniejsza niż kiszona, dlatego też wędliny lepiej się z nią komponują niż na przykład pieczone mięsa.

Warto też zwrócić uwagę na wybór samego warzywa. Im jaśniejszy głąb, tym młodsze i bardziej kruche będą jej liście. Unikaj kapusty z brązowym lub żółtym głąbem, ponieważ może to świadczyć o tym, że nie jest zbyt świeża i będzie mniej wyrazista w smaku.

Bigos z młodej kapusty z wędliną

Składniki:

  • 1 kg młodej kapusty,
  • 300 g wędlin, tj. szynka, kiełbasa, wędzony boczek (resztki ze świąt),
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 50 g koncentratu pomidorowego,
  • 400 ml bulionu,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • sól do smaku,
  • koperek.

Zasmażka:

  • 3 łyżki masła,
  • 3 łyżki maki pszennej.

Sposób przygotowania:

  1. Młodą kapustę umyj i poszatkuj.
  2. Wędliny pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię. Gdy tłuszcz się wytopi, a mięsne kawałki się zarumienią, dorzuć pokrojoną w kostkę cebulę i startą marchewkę.
  3. Podsmażaj chwilę całość i dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek oraz koncentrat pomidorowy. Dokładnie wymieszaj i przełóż do dużego garnka.
  4. Dorzuć do niego również poszatkowaną kapustę i zalej gorącym bulionem. Dopraw cukrem, solą oraz pieprzem. Duś pod przykryciem przez 20 minut.
  5. Na patelni przygotuj zasmażkę z mąki i masła. Dodaj do duszonej kapusty i dokładnie wymieszaj.
  6. Pod koniec gotowania dodaj posiekany koperek i ponownie wymieszaj.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie