Gdy zostają mi wędliny po Wielkanocy, robię ten bigos. Nawet teściowa chwali
Teściowa już wprosiła się na poświąteczny obiad. Wie, że będę robić bigos z młodej kapusty z dużą ilością wędliny. To mój pomysł na zapasy szynki, polędwicy, schabu czy boczku, które w tej potrawie smakują doskonale.
Po świętach wszyscy jesteśmy trochę przejedzeni, dlatego we wtorek nie gotuję tradycyjnego obiadu. Mam sprawdzony przepis na bigos z młodej kapusty i wszyscy są zadowoleni z takiego dania, nawet moja teściowa. Taki bigos jest znacznie lżejszy niż ten tradycyjny. Jednak to wciąż sycące danie. Na obiad można go zjeść tylko z pieczywem. Zwłaszcza że nie brakuje w nim smakowitych mięsnych kąsków.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kartoflana kapusta to przysmak z mazowieckich wsi. Naje się nią cała rodzina
Dobry sposób na resztki wędlin
Wielkanocne święta obfitują w wędliny. Kupuję ich zdecydowanie więcej niż zwykle, bo świetnie smakują z chrzanem czy ćwikłą. Jednak wystarczy kilka dni w lodówce i nie są już takie apetyczne. Natomiast na ciepło wciąż będą bardzo dobre, zwłaszcza w połączeniu z młodą kapustą. Jest ona delikatniejsza niż kiszona, dlatego też wędliny lepiej się z nią komponują niż na przykład pieczone mięsa.
Warto też zwrócić uwagę na wybór samego warzywa. Im jaśniejszy głąb, tym młodsze i bardziej kruche będą jej liście. Unikaj kapusty z brązowym lub żółtym głąbem, ponieważ może to świadczyć o tym, że nie jest zbyt świeża i będzie mniej wyrazista w smaku.
Bigos z młodej kapusty z wędliną
Składniki:
- 1 kg młodej kapusty,
- 300 g wędlin, tj. szynka, kiełbasa, wędzony boczek (resztki ze świąt),
- 1 cebula,
- 1 marchewka,
- 4 ząbki czosnku,
- 50 g koncentratu pomidorowego,
- 400 ml bulionu,
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- sól do smaku,
- koperek.
Zasmażka:
- 3 łyżki masła,
- 3 łyżki maki pszennej.
Sposób przygotowania:
- Młodą kapustę umyj i poszatkuj.
- Wędliny pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię. Gdy tłuszcz się wytopi, a mięsne kawałki się zarumienią, dorzuć pokrojoną w kostkę cebulę i startą marchewkę.
- Podsmażaj chwilę całość i dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek oraz koncentrat pomidorowy. Dokładnie wymieszaj i przełóż do dużego garnka.
- Dorzuć do niego również poszatkowaną kapustę i zalej gorącym bulionem. Dopraw cukrem, solą oraz pieprzem. Duś pod przykryciem przez 20 minut.
- Na patelni przygotuj zasmażkę z mąki i masła. Dodaj do duszonej kapusty i dokładnie wymieszaj.
- Pod koniec gotowania dodaj posiekany koperek i ponownie wymieszaj.