Dodaj do młodej kapusty. Wiosenna surówka będzie rześka aż miło
Kiedy w sklepie tylko pojawi się młoda kapusta, na obiadowym talerzu pojawia się pyszna surówka. Warto wzbogacić ją o dodatek jeszcze jednego warzywa.
To surówka idealna do kotleta, pieczeni czy nawet do zrazów. Połączenie młodej, chrupiącej kapusty z delikatnie pikantną kalarepą szybko przypadnie do gustu miłośnikom wiosennych smaków. Całość łączy porcja majonezu, który każdy znajdzie w swojej lodówce, w szczególności po świętach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!
Surówka z młodej kapusty i kalarepy
Jedni kapustę duszą wraz z boczkiem lub kiełbasą, inni robią świeżą surówkę. Jeśli do posiekanej kapusty dorzucisz jeszcze kalarepę i pokusisz się o kilka rzodkiewek, wyczarujesz surówką idealną. Sprawdzi się na obiad, zrobi furorę podczas grillowania, a i potrafi zniknąć prosto z miski, bez żadnego dodatku. Kalarepa doda wyrazistości, a dodatek rzodkiewek dodatkowo ją podkręci.
Jeśli chcesz, aby surówka była lżejsza, zastąp część majonezu jogurtem greckim lub gęstym jogurtem naturalnym. Możesz też postawić na lżejsze połączenie oliwy z oliwek z odrobiną miodu i soku z cytryny.
Składniki:
- pół główki młodej kapusty,
- 1 średnia kalarepa,
- 1 marchewka,
- pół pęczka posiekanego koperku lub szczypiorku,
- kilka rzodkiewek,
- 2-3 łyżki majonezu,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Usuń zewnętrzne, zwiędłe liście młodej kapusty. Przekrój główkę na ćwiartki, a następnie cienko poszatkuj nożem lub mandoliną. Poszatkowaną kapustę włóż do miski.
- Posyp kapustę szczyptą soli i delikatnie pognieć rękami. Odstaw na kilka minut. Dzięki temu kapusta zmięknie i puści sok.
- Kalarepę oraz marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj do kapusty.
- Dorzuć umyte i pokrojone rzodkiewki.
- W małej miseczce wymieszaj majonez lub jogurt, sok z cytryny, sól oraz pieprz.
- Do warzyw dodaj posiekany koperek lub szczypiorek i dokładnie wymieszaj, żeby składniki się połączyły.
- Wstaw surówkę do lodówki na minimum 15-20 minut, aby smaki się przegryzły.
Po tym czasie surówka z kalarepy i młodej kapusty jest już gotowa. To smak wiosny zamknięty w jednej salaterce. Smacznego!