Dodaj do młodej kapusty. Wiosenna surówka będzie rześka aż miło

Kiedy w sklepie tylko pojawi się młoda kapusta, na obiadowym talerzu pojawia się pyszna surówka. Warto wzbogacić ją o dodatek jeszcze jednego warzywa.

Pyszna surowka z kapustyPyszna surowka z kapusty
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

To surówka idealna do kotleta, pieczeni czy nawet do zrazów. Połączenie młodej, chrupiącej kapusty z delikatnie pikantną kalarepą szybko przypadnie do gustu miłośnikom wiosennych smaków. Całość łączy porcja majonezu, który każdy znajdzie w swojej lodówce, w szczególności po świętach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Surówka z młodej kapusty i kalarepy

Jedni kapustę duszą wraz z boczkiem lub kiełbasą, inni robią świeżą surówkę. Jeśli do posiekanej kapusty dorzucisz jeszcze kalarepę i pokusisz się o kilka rzodkiewek, wyczarujesz surówką idealną. Sprawdzi się na obiad, zrobi furorę podczas grillowania, a i potrafi zniknąć prosto z miski, bez żadnego dodatku. Kalarepa doda wyrazistości, a dodatek rzodkiewek dodatkowo ją podkręci.

Surówka z kapusty z prostym dodatkiem
Surówka z kapusty z prostym dodatkiem © Adobe Stock

Jeśli chcesz, aby surówka była lżejsza, zastąp część majonezu jogurtem greckim lub gęstym jogurtem naturalnym. Możesz też postawić na lżejsze połączenie oliwy z oliwek z odrobiną miodu i soku z cytryny.

Składniki:

  • pół główki młodej kapusty,
  • 1 średnia kalarepa,
  • 1 marchewka,
  • pół pęczka posiekanego koperku lub szczypiorku,
  • kilka rzodkiewek,
  • 2-3 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Usuń zewnętrzne, zwiędłe liście młodej kapusty. Przekrój główkę na ćwiartki, a następnie cienko poszatkuj nożem lub mandoliną. Poszatkowaną kapustę włóż do miski.
  2. Posyp kapustę szczyptą soli i delikatnie pognieć rękami. Odstaw na kilka minut. Dzięki temu kapusta zmięknie i puści sok.
  3. Kalarepę oraz marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj do kapusty.
  4. Dorzuć umyte i pokrojone rzodkiewki.
  5. W małej miseczce wymieszaj majonez lub jogurt, sok z cytryny, sól oraz pieprz.
  6. Do warzyw dodaj posiekany koperek lub szczypiorek i dokładnie wymieszaj, żeby składniki się połączyły.
  7. Wstaw surówkę do lodówki na minimum 15-20 minut, aby smaki się przegryzły.

Po tym czasie surówka z kalarepy i młodej kapusty jest już gotowa. To smak wiosny zamknięty w jednej salaterce. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Kurczaka zapiekam z sezonowym warzywem. Pyszny obiad dla całej rodziny
Kurczaka zapiekam z sezonowym warzywem. Pyszny obiad dla całej rodziny
W PRL-u to ciasto było hitem wszystkich prywatek. Bez wątpienia jego nazwa jest zasłużona
W PRL-u to ciasto było hitem wszystkich prywatek. Bez wątpienia jego nazwa jest zasłużona
Niektórzy szykują prowiant na czarną godzinę. Warto dorzucić jeden słoiczek
Niektórzy szykują prowiant na czarną godzinę. Warto dorzucić jeden słoiczek
Żadna panna cotta i tiramisu. Ten włoski deser rozkochuje od pierwszej łyżeczki
Żadna panna cotta i tiramisu. Ten włoski deser rozkochuje od pierwszej łyżeczki
Zbieram w lesie i robię masło. I do kotleta, i do kanapki
Zbieram w lesie i robię masło. I do kotleta, i do kanapki
Zapomniany zamiennik ziemniaka. Zamykam w słoiku jak ogórki i mam gotową bazę do sałatki
Zapomniany zamiennik ziemniaka. Zamykam w słoiku jak ogórki i mam gotową bazę do sałatki
Do kotlecika jak znalazł. Zastąp nim ziemniaki, a centymetry polecą z brzucha
Do kotlecika jak znalazł. Zastąp nim ziemniaki, a centymetry polecą z brzucha
Wsyp odrobinę do oleju, zanim zaczniesz smażyć frytki. Wyjdą rumiane i chrupiące jak nigdy
Wsyp odrobinę do oleju, zanim zaczniesz smażyć frytki. Wyjdą rumiane i chrupiące jak nigdy
Takich cen w pociągu jeszcze nie widziałeś. Można najeść się za grosze
Takich cen w pociągu jeszcze nie widziałeś. Można najeść się za grosze
My podajemy na śniadanie, a Austriacy wrzucają do zupy. Świetny pomysł w duchu zero waste
My podajemy na śniadanie, a Austriacy wrzucają do zupy. Świetny pomysł w duchu zero waste
Japończyk spróbował polskiej sałatki jarzynowej. "To jest niesamowite!"
Japończyk spróbował polskiej sałatki jarzynowej. "To jest niesamowite!"
Gdy nie mam makaronu, sięgam po to warzywo. Najlepiej smakuje z carbonarą i bolognese
Gdy nie mam makaronu, sięgam po to warzywo. Najlepiej smakuje z carbonarą i bolognese