Dietetyczne warzywo idealne do faszerowania. Za chwilę zacznie się sezon

Już za kilka tygodni rozpocznie się sezon na kalarepę, czyli warzywo, którego często używały nasze babcie. Dzisiaj nieco zapomniane, a całkiem niesłusznie, bo jest zdrowe i niskokaloryczne, idealne dla osób na diecie. Wiem, jak przyrządzić wyśmienity obiad z kalarepą i zdradzam na to przepis w artykule.

Faszerowana kalarepa to pyszny i zdrowy obiadFaszerowana kalarepa to pyszny i zdrowy obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Moja mama nie miała ze mną łatwo, bo jako dziecko byłam upartym niejadkiem, a już najbardziej unikałam warzyw. Dzisiaj bardzo lubię dietę opartą na roślinach i na nowo przekonuję się do wielu produktów. Jednym z nich jest kalarepa. Kiedyś nie mogłam się do niej zmusić, a okazuje się, że jest smaczna i co najważniejsze — bardzo zdrowa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczone klopsiki z szałwią i makaronem orzo

Dlaczego warto jeść kalarepę?

Kalarepa to warzywo kapustne o bardzo niskiej kaloryczności — 100 g to zaledwie ok. 25 kcal. Jest bogata w błonnik, który wspomaga trawienie i daje uczucie sytości, oraz w witaminę C, wzmacniającą odporność i chroniącą przed stresem oksydacyjnym. Zawiera również witaminę K, wapń, potas i foliany, a także glukozynolany, czyli związki o działaniu przeciwnowotworowym.

Kalarepa jest lekkostrawna i ma delikatny, lekko słodkawy smak, takie połączenie młodej kapusty i rzodkiewki. Można ją jeść na surowo (np. w sałatkach), gotowaną, pieczoną, a po wydrążeniu — faszerować na dziesiątki sposobów: warzywami, ryżem, kaszami, mięsem lub serem. Propozycję takiego posiłku przedstawiam poniżej.

Przepis na faszerowaną kalarepę

Kalarepy faszeruję dużą ilością warzyw i nie dodaję ani grama mięsa, dzięki czemu jest to fantastyczny posiłek dla osób na diecie roślinnej lub przestrzegających postu. Podane składniki pozwolą przygotować 3 porcje. Aby danie było jeszcze bardziej sycące, możesz je podać z ryżem lub ulubioną kaszą, np. pęczakiem.

Składniki:

  • 3 duże kalarepy,
  • 1 średnia marchewka,
  • pół czerwonej papryki,
  • 1 mała cebula,
  • 4–5 pieczarek,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • sól i pieprz,
  • pół łyżeczki tymianku,
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich.

Przygotowanie:

  1. Odetnij górną część i delikatnie wydrąż wnętrze łyżką — zostawiając ok. 1 cm miąższu przy ściankach. Wydrążone kalarepy gotuj w osolonym wrzątku przez 5–6 minut, aby lekko zmiękły. Wyjmij i przestudź. Miąższ drobno posiekaj — przyda się do farszu.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż posiekaną cebulę i czosnek, po chwili dodaj pokrojone pieczarki, marchewkę (startą lub drobno pokrojoną) oraz paprykę. Po kilku minutach dodaj posiekany miąższ z kalarepy i przyprawy. Smaż do momentu, aż warzywa zmiękną i lekko się zrumienią. Dopraw solą, pieprzem i ziołami.
  3. Napełnij kalarepy farszem, a potem ułóż je w naczyniu żaroodpornym. Przykryj "czapeczkami" lub zostaw otwarte. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 20–25 minut.
  4. Podawaj ciepłe, posypane świeżą natką pietruszki.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej