WAŻNE
TERAZ

Tusk: będzie zmiana w umowie koalicyjnej

Dietetyczne warzywo idealne do faszerowania. Za chwilę zacznie się sezon

Już za kilka tygodni rozpocznie się sezon na kalarepę, czyli warzywo, którego często używały nasze babcie. Dzisiaj nieco zapomniane, a całkiem niesłusznie, bo jest zdrowe i niskokaloryczne, idealne dla osób na diecie. Wiem, jak przyrządzić wyśmienity obiad z kalarepą i zdradzam na to przepis w artykule.

Dietetyczne warzywo idealne do faszerowania. Za chwilę zacznie się sezonFaszerowana kalarepa to pyszny i zdrowy obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
SKOMENTUJ

Moja mama nie miała ze mną łatwo, bo jako dziecko byłam upartym niejadkiem, a już najbardziej unikałam warzyw. Dzisiaj bardzo lubię dietę opartą na roślinach i na nowo przekonuję się do wielu produktów. Jednym z nich jest kalarepa. Kiedyś nie mogłam się do niej zmusić, a okazuje się, że jest smaczna i co najważniejsze — bardzo zdrowa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczone klopsiki z szałwią i makaronem orzo

Dlaczego warto jeść kalarepę?

Kalarepa to warzywo kapustne o bardzo niskiej kaloryczności — 100 g to zaledwie ok. 25 kcal. Jest bogata w błonnik, który wspomaga trawienie i daje uczucie sytości, oraz w witaminę C, wzmacniającą odporność i chroniącą przed stresem oksydacyjnym. Zawiera również witaminę K, wapń, potas i foliany, a także glukozynolany, czyli związki o działaniu przeciwnowotworowym.

Kalarepa jest lekkostrawna i ma delikatny, lekko słodkawy smak, takie połączenie młodej kapusty i rzodkiewki. Można ją jeść na surowo (np. w sałatkach), gotowaną, pieczoną, a po wydrążeniu — faszerować na dziesiątki sposobów: warzywami, ryżem, kaszami, mięsem lub serem. Propozycję takiego posiłku przedstawiam poniżej.

Przepis na faszerowaną kalarepę

Kalarepy faszeruję dużą ilością warzyw i nie dodaję ani grama mięsa, dzięki czemu jest to fantastyczny posiłek dla osób na diecie roślinnej lub przestrzegających postu. Podane składniki pozwolą przygotować 3 porcje. Aby danie było jeszcze bardziej sycące, możesz je podać z ryżem lub ulubioną kaszą, np. pęczakiem.

Składniki:

  • 3 duże kalarepy,
  • 1 średnia marchewka,
  • pół czerwonej papryki,
  • 1 mała cebula,
  • 4–5 pieczarek,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • sól i pieprz,
  • pół łyżeczki tymianku,
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich.

Przygotowanie:

  1. Odetnij górną część i delikatnie wydrąż wnętrze łyżką — zostawiając ok. 1 cm miąższu przy ściankach. Wydrążone kalarepy gotuj w osolonym wrzątku przez 5–6 minut, aby lekko zmiękły. Wyjmij i przestudź. Miąższ drobno posiekaj — przyda się do farszu.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż posiekaną cebulę i czosnek, po chwili dodaj pokrojone pieczarki, marchewkę (startą lub drobno pokrojoną) oraz paprykę. Po kilku minutach dodaj posiekany miąższ z kalarepy i przyprawy. Smaż do momentu, aż warzywa zmiękną i lekko się zrumienią. Dopraw solą, pieprzem i ziołami.
  3. Napełnij kalarepy farszem, a potem ułóż je w naczyniu żaroodpornym. Przykryj "czapeczkami" lub zostaw otwarte. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 20–25 minut.
  4. Podawaj ciepłe, posypane świeżą natką pietruszki.

Wybrane dla Ciebie

Polacy piją i się nie przejmują. W ciepły dzień taka woda to trucizna
Polacy piją i się nie przejmują. W ciepły dzień taka woda to trucizna
Karol Okrasa dodaje do mięsa mielonego. To dlatego jego kotlety są takie soczyste i aromatyczne
Karol Okrasa dodaje do mięsa mielonego. To dlatego jego kotlety są takie soczyste i aromatyczne
Jesz truskawki codziennie? Oto jak faktycznie wpływają na twój organizm
Jesz truskawki codziennie? Oto jak faktycznie wpływają na twój organizm
W tych dniach będzie największe grzybobranie. Leśnicy wskazują konkretną datę
W tych dniach będzie największe grzybobranie. Leśnicy wskazują konkretną datę
To najgorsze polskie dania na świecie. Obcokrajowców mdli na samą myśl o nich
To najgorsze polskie dania na świecie. Obcokrajowców mdli na samą myśl o nich
Niepozorne, a działają jak naturalny lek. Tak kiszone ogórki wpływają na twój organizm
Niepozorne, a działają jak naturalny lek. Tak kiszone ogórki wpływają na twój organizm
Pierś z kurczaka i kilka dodatków. Po pokrojeniu i wymieszaniu smażę najlepsze kotlety świata
Pierś z kurczaka i kilka dodatków. Po pokrojeniu i wymieszaniu smażę najlepsze kotlety świata
Zrób wiosenne pierogi z różowym farszem. Dodatek sera podkręci wyrazisty smak
Zrób wiosenne pierogi z różowym farszem. Dodatek sera podkręci wyrazisty smak
Nie kupuję śliwek, biorę rabarbar. Te knedle smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Nie kupuję śliwek, biorę rabarbar. Te knedle smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Ugotuj kaszę gryczaną w ten sposób. Będzie wyjątkowo sypka i apetyczna
Ugotuj kaszę gryczaną w ten sposób. Będzie wyjątkowo sypka i apetyczna
Zamiast lepić pierogi, robię ruskie kluski. Każdy prosi o dokładkę
Zamiast lepić pierogi, robię ruskie kluski. Każdy prosi o dokładkę
Już nie zagęszczam sosu ani mąką, ani śmietaną. Mam lepszy sposób
Już nie zagęszczam sosu ani mąką, ani śmietaną. Mam lepszy sposób