Niedoceniany rodzaj kaszy. Kosztuje grosze, a wymiata złogi z tętnic

Ta niedoceniana kasza traktowana jest jako produkt gorszej jakości. Przez to rzadko po nią sięgamy, a szkoda! Jest bogata w wiele składników odżywczych, ma niski indeks glikemiczny i posiada właściwości obniżające poziom złego cholesterolu. Dodatkowo świetnie odnajdujący się w wielu potrawach. Kosztuje niewiele, a jest naprawdę drogocennym produktem.

ObrazekKasza pęczak to jedna z najzdrowszych kasz - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Kasza pęczak jest produktem zbożowym wytwarzanym z łuskanych i prażonych ziaren jęczmienia. Niektórym może kojarzyć się z budżetowym dodatkiem do obiadu czy gorszej jakości produktem kryzysowym, kiedy w portfelu hula wiatr. Okazuje się jednak, że pęczak jest niesłusznie traktowany jako artykuł spożywczy drugiej kategorii. Spośród kasz jęczmiennych zawiera najwięcej wartości odżywczych! Zobaczcie, dlaczego warto wdrożyć pęczak do diety.

Dlaczego warto jeść kaszę pęczak?

Kasza pęczak dostarcza różnorodnych witamin i minerałów, takich jak witamina B1 (tiamina), witamina B3 (niacyna), żelazo, magnez, fosfor, cynk i miedź. Te składniki odżywcze są istotne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, od wsparcia układu nerwowego po utrzymanie zdrowych kości i układu krwionośnego. Jęczmień zawiera naturalne związki antyoksydacyjne, takie jak polifenole, które pomagają zwalczać wolne rodniki w organizmie. Ochrona przed stresem oksydacyjnym jest ważna w zapobieganiu chorobom przewlekłym i wspiera ogólną kondycję zdrowia.

Ponadto, ten rodzaj kaszy ma stosunkowo niski indeks glikemiczny, co oznacza, że powoli podnosi poziom glukozy we krwi. To korzystne zwłaszcza dla diabetyków, ponieważ wpływa na stabilizację poziomu cukru we krwi. Warto również wspomnieć, że w 100 g suchego pęczaku jest około 354 kcal. Natomiast po ugotowaniu kaloryczność ta spada niemal o połowę.

Obrazek
Kasza pęczak to wspaniały dodatek do obiadu - Pyszności; Fot. Pexels (Baryslau Shoot)

Kasza pęczak wymiata złogi z tętnic i wspomaga pracę jelit

Kasza pęczak jest bogata w błonnik pokarmowy, który jest korzystny dla układu pokarmowego. Błonnik pomaga regulować trawienie, zapobiega zaparciom, a także wspiera utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu. Co więcej, ze względu na obecność błonnika i niski indeks glikemiczny, kasza pęczak syci na dłużej, co może pomóc w ograniczeniu podjadania.

W kwestii cholesterolu - wpływ kaszy pęczak na utrzymanie go na prawidłowym poziomie to zasługa między innymi zawartego w niej błonnika. Konkretniej mowa o frakcji o nazwie beta-glukan. Według badań codzienne dostarczanie 3 gramów tego związku z jęczmienia obniża poziom cholesterolu LDL o 19-24 proc. To ze względu na to, że nasz organizm wchłania mniej tłuszczu i cholesterolu z pożywienia i szybciej wydala je z organizmu z kwasami żółciowymi.

Wybrane dla Ciebie

Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne