Niedoceniany rodzaj kaszy. Kosztuje grosze, a wymiata złogi z tętnic
Ta niedoceniana kasza traktowana jest jako produkt gorszej jakości. Przez to rzadko po nią sięgamy, a szkoda! Jest bogata w wiele składników odżywczych, ma niski indeks glikemiczny i posiada właściwości obniżające poziom złego cholesterolu. Dodatkowo świetnie odnajdujący się w wielu potrawach. Kosztuje niewiele, a jest naprawdę drogocennym produktem.
27.07.2023 10:13
Kasza pęczak jest produktem zbożowym wytwarzanym z łuskanych i prażonych ziaren jęczmienia. Niektórym może kojarzyć się z budżetowym dodatkiem do obiadu czy gorszej jakości produktem kryzysowym, kiedy w portfelu hula wiatr. Okazuje się jednak, że pęczak jest niesłusznie traktowany jako artykuł spożywczy drugiej kategorii. Spośród kasz jęczmiennych zawiera najwięcej wartości odżywczych! Zobaczcie, dlaczego warto wdrożyć pęczak do diety.
Dlaczego warto jeść kaszę pęczak?
Kasza pęczak dostarcza różnorodnych witamin i minerałów, takich jak witamina B1 (tiamina), witamina B3 (niacyna), żelazo, magnez, fosfor, cynk i miedź. Te składniki odżywcze są istotne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, od wsparcia układu nerwowego po utrzymanie zdrowych kości i układu krwionośnego. Jęczmień zawiera naturalne związki antyoksydacyjne, takie jak polifenole, które pomagają zwalczać wolne rodniki w organizmie. Ochrona przed stresem oksydacyjnym jest ważna w zapobieganiu chorobom przewlekłym i wspiera ogólną kondycję zdrowia.
Ponadto, ten rodzaj kaszy ma stosunkowo niski indeks glikemiczny, co oznacza, że powoli podnosi poziom glukozy we krwi. To korzystne zwłaszcza dla diabetyków, ponieważ wpływa na stabilizację poziomu cukru we krwi. Warto również wspomnieć, że w 100 g suchego pęczaku jest około 354 kcal. Natomiast po ugotowaniu kaloryczność ta spada niemal o połowę.
Kasza pęczak wymiata złogi z tętnic i wspomaga pracę jelit
Kasza pęczak jest bogata w błonnik pokarmowy, który jest korzystny dla układu pokarmowego. Błonnik pomaga regulować trawienie, zapobiega zaparciom, a także wspiera utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu. Co więcej, ze względu na obecność błonnika i niski indeks glikemiczny, kasza pęczak syci na dłużej, co może pomóc w ograniczeniu podjadania.
W kwestii cholesterolu - wpływ kaszy pęczak na utrzymanie go na prawidłowym poziomie to zasługa między innymi zawartego w niej błonnika. Konkretniej mowa o frakcji o nazwie beta-glukan. Według badań codzienne dostarczanie 3 gramów tego związku z jęczmienia obniża poziom cholesterolu LDL o 19-24 proc. To ze względu na to, że nasz organizm wchłania mniej tłuszczu i cholesterolu z pożywienia i szybciej wydala je z organizmu z kwasami żółciowymi.