To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
Odpowiednio przygotowana wątróbka może być prawdziwym rarytasem. Wystarczy zwrócić uwagę na kilka szczegółów, by rozpływała się w ustach i oczarowała smakiem nawet tych, którzy na co dzień od niej stronią.
Podroby w polskiej kuchni znane są od pokoleń. W czasach, gdy mięso było towarem deficytowym, wykorzystywano każdą jego część. Nikogo nie dziwiła więc smażona wątróbka z cebulką. W wielu domach pojawia się do dziś, kusząc szybkim przygotowaniem i bardzo niską ceną. Bywa jednak kapryśna, lubi strzelać na patelni, czasem bywa gorzka lub po prostu nieprzyjemnie twarda. Ten przepis sprawi jednak, że odczarujesz złe wspomnienia i wyczarujesz wątróbkę, która błyskawicznie zniknie z talerzy.
Gulasz z żołądków z buraczkami i ziemniakami. Smakuje jak u babci
Jak zrobić dobrą wątróbkę?
Tajemnica idealnie przyrządzonej wątróbki drobiowej tkwi w odpowiednim przygotowaniu. Sprawa jest prosta, ale decydują tutaj o wszystkim pewne niuanse. Zanim wątróbka trafi na patelnię, musi zostać oczyszczona. Należy dokładnie usunąć z niej wszelkie błony, żyłki i tłuste fragmenty. Następnie mięso trzeba dokładnie opłukać pod zimną, bieżącą wodą.
Później przychodzi czas na mleczną kąpiel. Oczyszczoną wątróbkę należy przełożyć do miski i zalać mlekiem tak, aby całkowicie się w nim zanurzyła. W takiej kąpieli wątróbka powinna spędzić minimum 30 minut, ale najlepiej wydłużyć ten czas nawet do 2 godzin. Mleko wyciąga wszystko to, co niepożądane w podrobach. Sprawia, że znika gorycz i metaliczny posmak, pojawia się za to łagodny smak.
Nie można zapomnieć również o soli. Mowa tutaj nie tyle o odpowiedniej ilości, co o odpowiednim czasie jej dodania. Wątróbkę solimy dopiero na samym końcu. Posolenie surowego lub smażącego się mięsa natychmiast je utwardza, pozbawiając miękkości, którą uzyskaliśmy dzięki mlecznej kąpieli.
Przepis na wątróbkę drobiową
To przepis na prosty i tani obiad, który odczaruje smak wątróbki. Dodatek majeranku i lekki aromat liści laurowych wspaniale podbiją smak dania.
Składniki:
- ok. 600-700 g wątróbki drobiowej,
- 3 cebule,
- 2 szklanki mleka,
- mąka pszenna do obtoczenia,
- olej do smażenia,
- sól i pieprz do smaku,
- szczypta majeranku,
- bulion lub woda,
- 2 liście laurowe.
Sposób przygotowania:
- Wątróbkę oczyść, opłucz i zalej mlekiem. Odstaw na minimum 30 minut.
- Po tym czasie wylej mleko, osusz wątróbkę i oprósz ją mąką.
- Nakłuj widelcem, aby nie strzelała podczas smażenia.
- Cebulę pokrój pióra i podsmaż na rozgrzanym oleju, aż się zeszkli.
- Zdejmij z patelni i odłóż.
- Na patelni rozgrzej olej i obsmaż wątróbkę.
- Dodaj cebulę i podlej bulionem lub wodą tak, by płyn sięgał do połowy wysokości mięsa.
- Dodaj szczyptę majeranku i wrzuć liście laurowe.
- Duś pod przykryciem przez około 15 minut, na małym ogniu.
- Po tym czasie zdejmij pokrywkę i dopraw całość solą oraz pieprzem.
- Gotuj jeszcze przez chwilę, aż sos zgęstnieje.
Gotową wątróbkę podaj w towarzystwie ziemniaków, ogórka kiszonego lub buraczków. Smacznego!