Do marynowanych śledzi w oleju dosyp nieco tej przyprawy. Całe słoiki znikną w kilka chwil
Śledzie stanowią jedną z ulubionych przystawek, która pojawia się na wielu rodzinnych imprezach lub świętach. Jak dobrze wiemy, przygotowujemy je w różnorodny sposób, z owocowymi lub warzywnymi dodatkami. A co powiesz na śledzie w majeranku? Wszystkie przygotowane w ten sposób słoiki, znikną w parę chwil.
Śledzie w majeranku - idealna opcja, nie tylko na świąteczny stół
Święta Bożego Narodzenia coraz bliżej. Zanim przystąpimy do przygotowania potraw na wigilijny stół, poszukujemy różnorodnych przepisów, w tym na śledzie. W przypadku tej przystawki, mamy do czynienia z pełną wariacją na ten temat. Śledzie w majeranku powinny przypaść do gustu wszystkim fanom tej ryby. Możemy Wam zagwarantować, że tak przygotowane śledzie, znikną w parę chwil. Taka przekąska, co warto podkreślić, idealnie sprawdzi się również na inne okazje, nie tylko na Święta Bożego Narodzenia.
Jak przygotować śledzie w majeranku?
Wszyscy fani śledzi, na pewno pokochają ten przepis. Pamiętaj, że podstawą tej przystawki będą świeże i najlepsze śledzie. Najlepiej będzie tu wykorzystać matjasy. Pomijając moczenie filetów w wodzie z mlekiem, które trwa kilka godzin, samo przygotowanie śledzi nie jest praco- i czasłochłonne. Poznajcie przepis, który z powodzeniem możecie wykorzystać do przygotowania wigilijnych śledzi.
Składniki:
- średniej wielkości cebula
- 4 filety a'la matjas namoczone w wodzie z mlekiem (należy to robić przez 3 godziny)
- 3 łyżeczki majeranku
- 5 ząbków czosnku
- 3/4 szklanki oleju
- kulki ziela angielskiego
- liście laurowe
- pieprz.
Sposób przygotowania:
Śledzie w majeranku przygotujesz w parę chwil. Możemy Cię zapewnić, że będą smakować wszystkim Twoim domownikom i gościom. Po namoczeniu filetów śledziowych przystępujemy do przygotowania naszych dodatków. Pokrojoną cebulę, rozdrobiony czosnek i wszystkie przyprawy należy dokładnie wymieszać z olejem. Co dalej? Nasze śledzie należy pokroić na mniejsze kawałki. Przystępujemy do układania ich w słoikach. Robimy to na przemian - raz śledzie, a na nie olej z przyprawami. Słoiki dobrze zakręcamy i wstawiamy do lodówki na 3 dni do przegryzienia. Po tym czasie możesz przystąpić do ich spożycia. Smacznego!
Jeśli szukasz pomysłów na przystawki, to z pewnością zainteresuje Cię włoska deska serów i wędlin. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube: