Najzdrowsza z kasz. Niestety sięgamy po nią zbyt rzadko

Kasze to świetna alternatywa dla popularnych w polskiej kuchni - ziemniaków. Zdecydowanie sięga się po nie zbyt rzadko. A szkoda, bo mają w sobie wiele ważnych składników odżywczych, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Za tę najlepszą na świecie uznawana jest kasza jaglana. Dlaczego warto ją jeść i jakie ma właściwości?

ObrazekKasza jaglana - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Kasze w polskich sklepach to prawdziwa różnorodność. Możesz je kupić głównie w torebkach, które umożliwiają bezproblemowe przygotowanie w zaledwie kilkanaście minut. Do tych najpopularniejszych i najchętniej wybieranych przez konsumentów zaliczana jest kasza gryczana, kasza jęczmienna, kasza orkiszowa, kasza bulgur, kasza kuskus. Zdecydowanie zbyt rzadko wybiera się kaszę jaglaną. A to właśnie ona uchodzi za tę najzdrowszą.

Kasza jaglana - z jakiego zboża się ją wytwarza?

Czym jest kasza jaglana, do jakich dań jej użyć i jak smakuje? Tego typu pytania pojawiają się w głowach osób, które zdecydowanie za rzadko sięgają po popularne kasze. Kasza jaglana to produkt wytwarzany z prosa. Określa się ją również mianem "jagły". Warto podkreślić, że proso uprawia się od wieków - jego początki sięgają głównie krajów afrykańskich i azjatyckich. Uprawa prosa jest obecnie praktykowana również w Polsce, jednak tylko na niektórych terenach i to w ograniczonej formie.

Obrazek
Kasza jaglana - Pyszności; Foto Canva.com

Jagła, czyli kasza jaglana powstaje poprzez usunięcie twardej łuski z ziaren prosa i oczyszczenie go. Ziarna kaszy jaglanej mogą być dalej przetwarzane. Jeśli zastanawiasz się, co wytwarza się z kaszy jaglanej, to świetnym przykładem będą tu płatki jaglane, jak też mąka jaglana. Produkt ten nie zawiera glutenu, więc jest świetną alternatywą dla produktów pszenicznych. Pomimo, że jest to zdrowa kasza, to większość osób omija ją podczas swoich zakupów w sklepie. Być może z niewiedzy. Może zmienisz swoje zdanie, jak poznasz właściwości kaszy jaglanej.

Jakie właściwości ma kasza jaglana?

Biorąc pod uwagę właściwości kaszy jaglanej, warto podkreślić, że powinno się włączyć ten produkt na stałe do swojego jadłospisu. Jest smaczna, pozytywnie wpływa na organizm człowieka i można przygotować z niej kilka ciekawych potraw. Pomimo tego, że ma jeden z największych indeksów glikemicznych wśród kasz, to może znacząco wpłynąć na obniżenie poziomu insuliny w organizmie.

Do najważniejszych właściwości, które posiada kasza jaglana, należy zaliczyć:

  • pomaga przywrócić równowagę kwasowo-zasadową organizmu
  • ma pozytywny wpływ na przemianę materii i nie obciąża żołądka
  • działa przeciwwirusowo i wzmacnia odporność
  • wspomaga leczenie chorób górnych dróg oddechowych
  • regularne spożywanie kaszy jaglanej pozytywnie wpływa na pamięć i koncentrację.

Zastosowanie kaszy jaglanej w kuchni

Skoro kasza jaglana to niezwykle zdrowy produkt, to warto w tym miejscu sprawdzić zastosowanie kaszy jaglanej i poznać pomysły na dania z kaszy jaglanej. Wykorzystuje się ją głównie w daniach wytrawnych. Co ważne, można ją przygotować zarówno na słodko, jak i na słono - a to ze względu na dość neutralny smak, przez co podczas obróbki bardzo łatwo chłonie aromaty innych dań. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do kotletów mielonych, gulaszu, czy do robienia gołąbków, które można polać sosem pieczarkowym.

Obrazek
Zastosowanie kaszy jaglanej - Pyszności; Foto Canva.com

Najpopularniejszą formą, jeśli chodzi o przygotowanie kaszy jaglanej jest tzw. jaglanka. Wystarczy, że kaszę lub płatki ugotujesz na mleku, na małym ogniu, ciągle mieszając. Do takiej jaglanki możesz dodać ulubione owoce i przyprawy. Kasza jaglana jest polecana w odchudzaniu - coraz więcej dietetyków zaleca, by ją włączyć do codziennej diety. Tłuszcze nasycone, jak i węglowodany złożone mają pozytywny wpływ na utratę wagi.

Szukasz pomysłu na obiad we włoskim wydaniu? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na zupę lasagne:

Wybrane dla Ciebie

Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne