Kopytka odejdą do lamusa. Przedwojenny przepis na kaszę zapiekaną z serem
Kasza manna, ser i jajka - tyle wystarczy, by przyrządzić nieziemskie kluski. Chrupiące na zewnątrz i aksamitne w środku świetne sprawdzą się jako oryginalny dodatek do obiadu, ale mogą też stanowić danie samo w sobie. To syta i wyrazista w smaku potrawa, która podbije podniebienia nawet tych najwybredniejszych.
14.07.2023 15:14
Kluski z kaszy manny i sera są potrawą nieskomplikowaną i niewymagającą wielu składników. Przepis ten sprawdzał się w kuchniach 100 lat temu, kiedy gospodynie szukały oryginalnych sposobów na wykorzystanie prostych produktów, które znajdowały się w kuchennych szafkach. Zamiast sztampowych dodatków do obiadu podaj kluski według receptury sprzed niespełna wieku!
Przedwojenny przepis na dodatek do obiadu. Smakuje obłędnie!
"Cudownie chrupiące z zewnątrz i mięciutkie, aksamitne w środku. Wspaniałe jako dodatek do dania głównego, z sosem, ale też samodzielnie, na przykład z sałatką" - zachwala dania Monika Śmigielska, autorka bloga "Kuchenny Kredens". Kobieta popełniła wpis na temat przepysznych klusek z kaszy manny. Recepturę na to danie znalazła w gazecie z 1929 roku. Jak podkreśla, potrawa ta to wzorowy przykład tworzenia czegoś z niczego.
Kobieta dodała we wpisie na blogu, że na łamach magazynów dla pań z początków XX wieku publikowano mnóstwo listów do redakcji dotyczących gotowania. W korespondencji gospodynie prosiły o porady domowe czy przepisy na proste dania. Te receptury z gazety były zdecydowanie bardziej praktyczne dla pań w porównaniu do tych z książek kucharskich. W tych drugich przepisy wymagały poświęcenia dużej ilości czasu potrawie i posiadania wielu składników.
Kasza manna zapiekana z serem. Przepis na pyszne kluski
Składniki:
- 170 g kaszy manny,
- 750 ml mleka (może wymieszane z wodą pół na pół),
- 100 g parmezanu,
- 2 jajka,
- 25 g masła,
- bułka tarta.
Przygotowanie:
- Kaszę ugotuj w mleku lub mleku wymieszanym z wodą. Kiedy będzie gotowa, odstaw ją, by nieco przestygła.
- Następnie chłodną już kaszę wymieszaj ze startym serem i jajkami.
- Gotową masę rozsmaruj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Warstwa powinna mieć ok.1,5 cm grubości.
- Rozsmarowaną masę odstaw do stężenia, najlepiej do lodówki.
- Gdy masa zastygnie, pokrój ją w kształt leniwych pierogów lub inny, według uznania.
- Tak przygotowane kluski ułóż warstwowo w naczyniu do zapiekania, przekładając je kawałkami masła i tartym serem.
- Z wierzchu posyp kluski niewielką ilością bułki tartej i dodaj kawałki masła.
- Kluski piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 25-30 minut, aż nabiorą złotego koloru.