Kopytka będą mięciutkie jak chmurka, jeśli dodasz do nich ten niebanalny składnik

Kopytka są uwielbiane w całym naszym kraju. Można je podać z najróżniejszymi dodatkami, dlatego praktycznie każdy może zajadać się nimi ze smakiem. Wystarczy dobrać odpowiednie składniki, a zwykły posiłek zapamięta się na długo. Aby kopytka były jeszcze delikatniejsze i dosłownie rozpływały się w ustach, należy wrzucić do nich 1 niebanalny produkt. 

Kopytka z kaszą mannąKopytka z kaszą manną - Pyszności; Foto: Canva, screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=q6VNfk0ZM2c
Agnieszka

Kopytka robi się w większości domów tak samo, z mąki, ziemniaków oraz jajek. Istnieje jednak prosty patent, aby znacznie podkręcić ich smak, a także sprawić, że będą mięciutkie jak chmurka. Mowa o zwykłej kaszy manny. Już dwie łyżki kaszy kolosalnie wpływają na fakturę kopytek, przez co wybitnie smakują z sosami czy ze zwykłymi skwarkami. 

Obrazek
Robienie kopytek - Pyszności

Przed zabraniem się za mieszanie składników upewnij się, że ziemniaki nie są już gorące po ugotowaniu. W innym wypadku ich wysoka temperatura ugotuje jajka i danie zwyczajnie nie wyjdzie. Niektórzy wykorzystują do kopytek ziemniaki z wczoraj, aby zminimalizować marnowanie żywności.

Przepis na kopytka z kaszą manną

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 1 jajko
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kaszy manny
  • sól

Zacznij od dokładnego umycia ziemniaków i obrania ich ze skórki. Jeśli w kartoflach znajdziesz jakieś przebarwienia, również je odetnij. Nastaw wodę w garnku, dobrze ją posól i wrzuć do niej oczyszczone pyrki. Gotuj je do całkowitej miękkości, co sprawdzisz, wbijając w nie widelec — jeśli wchodzi gładko, są gotowe. 

Odcedź ziemniaki i przerzuć je ponownie do gorącego garnka. Dzięki temu odparujesz pozostałą na nich resztę wody. Jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę do miski i odstaw je do pełnego ostudzenia.

Kopytka z kaszą manną
Kopytka - Pyszności; Foto: Canva

Do zimnego purée wbij jajko, wsyp kaszę manną, mąkę pszenną oraz szczyptę soli. Wyrób jednolite ciasto i przełóż je na stolnicę podsypaną mąką. Uformuj z niego wałek i pokrój ostrym nożem na pojedyncze kopytka. Gotuj je w osolonej wodzie przez 2-3 minuty od wypłynięcia. Podawaj ze skwarkami, podsmażoną cebulką czy gęstym pieczeniowym sosem z mięsem. Smacznego.

Jeśli kopytka z kaszą manną Ci nie wystarczają, możesz sięgnąć po nasz przepis na kolorową wersję tego dania. Film znajdziesz na naszym kanale na YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji