WAŻNE
TERAZ

Immunitet Zbigniewa Ziobry. Głosowanie w Sejmie

Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek

Zamiast smażyć frytki czy placki, przygotowałem coś, co podbiło serca całej rodziny. Dufinki ziemniaczane – złociste, chrupiące kuleczki z delikatnym środkiem – znikają z talerzy w kilka minut. Proste, pyszne i idealne do każdego obiadu.

Smażone kulki ziemniaczaneSmażone kulki ziemniaczane
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Kiedyś do obiadu najczęściej robiłem frytki albo placki ziemniaczane. Dziś w mojej kuchni królują dufinki ziemniaczane – chrupiące kuleczki z delikatnym wnętrzem, które znikają z talerzy szybciej, niż zdążę je odsączyć z tłuszczu. To banalnie prosty przepis, a efekt robi furorę nawet wśród największych niejadków.

Takich frytek jeszcze nie jadłeś! Miód, feta i szczypiorek

Jak podawać dufinki ziemniaczane? Pomysły i triki z mojej kuchni

Choć dufinki ziemniaczane świetnie sprawdzają się jako dodatek do obiadu – na przykład do kotletów, gulaszu albo pieczonego mięsa – równie dobrze mogą być samodzielną przekąską. Czasami podaję je z sosem czosnkowym albo ketchupem, a gdy mam więcej czasu, przygotowuję do nich dip jogurtowo-ziołowy.

Najbardziej lubię, gdy dufinki są świeżo usmażone i jeszcze gorące. Po wierzchu chrupiące, w środku miękkie i delikatne – przypominają trochę połączenie puree z frytkami. To też świetna alternatywa dla klasycznych ziemniaków – prosta, efektowna i niezwykle smaczna.

Warto też wiedzieć, że dufinki można przygotować wcześniej. Jeśli zrobię ich za dużo, przechowuję surowe kuleczki w lodówce, a przed obiadem po prostu wrzucam na rozgrzany tłuszcz. Są równie pyszne, jak świeżo przygotowane.

Mój przepis na dufinki ziemniaczane

To niesamowite, że z kilku podstawowych składników można wyczarować coś tak pysznego. W moim domu dufinki ziemniaczane szybko wyparły frytki i placki. Dzieci uwielbiają je jeść rękami, a dorośli chwalą ich delikatny smak i złocistą, chrupiącą skorupkę.

Składniki:

  • ok. 700 g ugotowanych i wystudzonych ziemniaków,
  • 1 jajko,
  • ¾ szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • bułka tarta do obtoczenia,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Ugotowane ziemniaki przeciskam przez praskę.
  2. Dodaję jajko, obie mąki i zagniatam jednolite ciasto.
  3. Z masy formuję kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
  4. Obtaczam je w bułce tartej.
  5. Smażę na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
  6. Odsączam na papierowym ręczniku i podaję od razu.

Nie trzeba być szefem kuchni, by przygotować coś, co zachwyci całą rodzinę. Dufinki ziemniaczane są tego najlepszym przykładem – proste, chrupiące, a do tego idealne na każdą okazję. Teraz już rzadko robię frytki – te złociste kuleczki stały się moim numerem jeden.

Wybrane dla Ciebie
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
W PRL-u zachwycała na stole podczas każdej imprezy. Dziś powraca w nowoczesnej wersji
W PRL-u zachwycała na stole podczas każdej imprezy. Dziś powraca w nowoczesnej wersji
Jemy go bardzo rzadko, a ma więcej żelaza niż mięso. Jest doskonały dla stłuszczonej wątroby
Jemy go bardzo rzadko, a ma więcej żelaza niż mięso. Jest doskonały dla stłuszczonej wątroby
Nasz babcie robiły ją na początku listopada. Na kromce świeżego pieczywa z ogórkiem kiszonym smakuje jak marzenie
Nasz babcie robiły ją na początku listopada. Na kromce świeżego pieczywa z ogórkiem kiszonym smakuje jak marzenie