Dodaj tę mieszankę do frytek, a nie oderwiesz się od talerza

Jeśli chcesz, żeby frytki z piekarnika smakowały tak dobrze, że trudno będzie się od nich oderwać, podstawą jest nie tylko sposób pieczenia, ale i odpowiednia mieszanka przypraw. Zamiast smażenia w głębokim tłuszczu wystarczy piekarnik, odrobina oliwy i dobrze skomponowane dodatki, które wyniosą smak zwykłych frytek na zupełnie nowy poziom.
Frytki z piekarnika w przyprawach to zdrowy dodatek do obiaduFrytki z piekarnika w przyprawach to zdrowy dodatek do obiadu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pawel Kacperek

Ziemniaki same w sobie są zdrowe, ponieważ dostarczają potas, błonnik i węglowodany, które dodają stabilną energię. Wystarczy pokroić je w słupki, dodać oliwę i przyprawy, by piekarnik zamienił je w złociste frytki bez nadmiaru kalorii.

Dobrze pasują mieszanki z papryką słodką i ostrą, curry, kurkumą oraz solą. Można też dodać suszone zioła, na przykład tymianek lub rozmaryn. Papryka dodaje lekką słodycz i kolor, kurkuma działa przeciwzapalnie, a curry podkręca smak egzotyczną nutą.

Serowe bites'y w chrupiącej panierce. Są tak dobre, że znikają w mgnieniu oka

Przepis na frytki z przyprawami

To idealny przykład na to, że pyszne jedzenie nie musi oznaczać niskiej jakości kalorii. Wystarczy kilka prostych trików, by cieszyć się pełnią smaku bez wyrzutów sumienia.

Składniki:

  • 2 ziemniaki (200 g),
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub dowolnego oleju (10 g),
  • papryka słodka,
  • papryka ostra,
  • kurkuma,
  • curry,
  • sól.

Sposób przygotowania:

Frytki przepis
Przygotuj ziemniaki

Krok 1. Ziemniaki umyj i obierz ze skórki. Pokrój je najpierw w plastry, a następnie w równe paski.

Frytki przepis
Wymieszaj frytki w oliwie z przyprawami

Krok 2. W miseczce umieść olej oraz szczyptę każdej przyprawy: paprykę słodką, paprykę ostrą, kurkumę i curry. Dokładnie wymieszaj. Kawałki ziemniaka wkładaj do miseczki z przygotowaną marynatą i dokładnie je obtaczaj. Każdy słupek powinien być równomiernie pokryty przyprawionym olejem.

Frytki przepis
Włóż frytki do piekarnika

Krok 3. Piekarnik rozgrzej do 220°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Frytki rozłóż równomiernie, tak aby się nie stykały. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 15–25 minut, w zależności od grubości frytek i preferowanego stopnia wypieczenia. Obserwuj je pod koniec pieczenia, aby się nie przypaliły.

Frytki przepis
Frytki wyłóż na talerz

Krok 4. Po upieczeniu wyłóż frytki na talerz i dopraw delikatnie solą.

Upieczone frytki można podać z jogurtowym dipem, w towarzystwie sałatki albo w formie zdrowszego dodatku do obiadu.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Pasta z wątróbki od Strzelczyka nie ma sobie równych. Świetna jako smarowidło do chleba
Pasta z wątróbki od Strzelczyka nie ma sobie równych. Świetna jako smarowidło do chleba
Czy można jeść gruszki na czczo? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Czy można jeść gruszki na czczo? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ten farsz łamie wszelkie zasady. Poznaniacy nie uwierzą, co pakują do rogali zamiast maku
Ten farsz łamie wszelkie zasady. Poznaniacy nie uwierzą, co pakują do rogali zamiast maku
Chrupiąca przekąska z grzybków długowieczności. Świetnie smakują i wspierają odporność
Chrupiąca przekąska z grzybków długowieczności. Świetnie smakują i wspierają odporność
Jak zrobić idealną kawę? Uważaj na błędy, które łatwo popełnić
Jak zrobić idealną kawę? Uważaj na błędy, które łatwo popełnić