Dodaj tę mieszankę do frytek, a nie oderwiesz się od talerza

Jeśli chcesz, żeby frytki z piekarnika smakowały tak dobrze, że trudno będzie się od nich oderwać, podstawą jest nie tylko sposób pieczenia, ale i odpowiednia mieszanka przypraw. Zamiast smażenia w głębokim tłuszczu wystarczy piekarnik, odrobina oliwy i dobrze skomponowane dodatki, które wyniosą smak zwykłych frytek na zupełnie nowy poziom.
Frytki z piekarnika w przyprawach to zdrowy dodatek do obiaduFrytki z piekarnika w przyprawach to zdrowy dodatek do obiadu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pawel Kacperek

Ziemniaki same w sobie są zdrowe, ponieważ dostarczają potas, błonnik i węglowodany, które dodają stabilną energię. Wystarczy pokroić je w słupki, dodać oliwę i przyprawy, by piekarnik zamienił je w złociste frytki bez nadmiaru kalorii.

Dobrze pasują mieszanki z papryką słodką i ostrą, curry, kurkumą oraz solą. Można też dodać suszone zioła, na przykład tymianek lub rozmaryn. Papryka dodaje lekką słodycz i kolor, kurkuma działa przeciwzapalnie, a curry podkręca smak egzotyczną nutą.

Serowe bites'y w chrupiącej panierce. Są tak dobre, że znikają w mgnieniu oka

Przepis na frytki z przyprawami

To idealny przykład na to, że pyszne jedzenie nie musi oznaczać niskiej jakości kalorii. Wystarczy kilka prostych trików, by cieszyć się pełnią smaku bez wyrzutów sumienia.

Składniki:

  • 2 ziemniaki (200 g),
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub dowolnego oleju (10 g),
  • papryka słodka,
  • papryka ostra,
  • kurkuma,
  • curry,
  • sól.

Sposób przygotowania:

Frytki przepis
Przygotuj ziemniaki

Krok 1. Ziemniaki umyj i obierz ze skórki. Pokrój je najpierw w plastry, a następnie w równe paski.

Frytki przepis
Wymieszaj frytki w oliwie z przyprawami

Krok 2. W miseczce umieść olej oraz szczyptę każdej przyprawy: paprykę słodką, paprykę ostrą, kurkumę i curry. Dokładnie wymieszaj. Kawałki ziemniaka wkładaj do miseczki z przygotowaną marynatą i dokładnie je obtaczaj. Każdy słupek powinien być równomiernie pokryty przyprawionym olejem.

Frytki przepis
Włóż frytki do piekarnika

Krok 3. Piekarnik rozgrzej do 220°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Frytki rozłóż równomiernie, tak aby się nie stykały. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 15–25 minut, w zależności od grubości frytek i preferowanego stopnia wypieczenia. Obserwuj je pod koniec pieczenia, aby się nie przypaliły.

Frytki przepis
Frytki wyłóż na talerz

Krok 4. Po upieczeniu wyłóż frytki na talerz i dopraw delikatnie solą.

Upieczone frytki można podać z jogurtowym dipem, w towarzystwie sałatki albo w formie zdrowszego dodatku do obiadu.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟