Najmodniejsze frytki tej jesieni podaj po grecku. Za taką ucztę zgarniesz same komplementy!
Domowa grecka uczta to najprostszy sposób na to, by przenieść się myślami w lekki, wakacyjny klimat śródziemnomorski, jakże przyjemny w coraz ciemniejsze dni jesiennej słoty. Prosty aromatyczny dip, chrupiące frytki i klasyczne greckie dodatki to świetny patent na kolację lub spotkanie ze znajomymi.
Nie musisz rezerwować biletu do Aten, smak Grecji odtworzysz ekspresowo w swojej kuchni. Domowy dip tzatziki z rześkim, jogurtowo-ogórkowym smakiem świetnie kontrastuje z ciepłymi, chrupiącymi frytkami. W miseczkach czekają też intensywne w smaku oliwki oraz pokruszona feta.
Frytki Aviko Wavy Blends Garlic & Herbs o charakterystycznym żebrowanym cięciu, zostały dodatkowo wzbogacone aromatyczną, ziołowo-czosnkową posypką. Są intensywne w smaku, nie wymagają doprawienia i na talerzu nie są jedynie tłem, ale prawdziwą gwiazdą, po którą sięgnie każda ręka. Ich wyjątkową chrupkość, nieznikającą nawet podczas dłuższego biesiadowania, zapewnia dodatek mąki ryżowej.
Grecka uczta z żebrowanymi frytkami. Świetny patent na kolację lub spotkanie ze znajomymi
Sycąca kolacja w lekkim stylu
Deska greckich meze to nie tylko ciekawy, ale też zdrowy sposób na kolację. Danie bazuje na filarach kuchni śródziemnomorskiej: białku (zawartym w jogurcie greckim i serze feta), zdrowych tłuszczach (w oliwie i oliwkach) oraz świeżości i lekkości.
Frytki Aviko Wavy Blends Garlic & Herbs zachowują pełną chrupkość, nawet jeśli zdecydujesz się na pieczenie ich w piekarniku czy przygotowanie we frytownicy beztłuszczowej. Dzięki temu możesz cieszyć się smakiem i teksturą frytek bez konieczności smażenia.
To idealne połączenie lekkości warzyw i dipu z sycącym dodatkiem ziemniaków, które świetnie sprawdzi się jako pożywna, nietłusta kolacja albo intrygująca przekąska na spotkanie ze znajomymi. Dodatek sera feta oraz oliwek dostarcza niezbędnych minerałów i składników, dzięki czemu posiłek jest zrównoważony i kompletny.
Grecka uczta z żebrowanymi frytkami
Składniki na sos tzatziki:
- 2 ogórki zielone,
- 200 g jogurtu greckiego,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- sól i pieprz do smaku,
- 1 łyżka posiekanego koperku.
Pozostałe składniki:
- 600 g Aviko Wavy Blends Garlic & Herbs,
- 1 opakowania sera feta,
- 70 g czarnych oliwek,
- kilka pomidorków koktajlowych,
- świeża bazylia i rozmaryn do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Ogórki obierz ze skórki i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Odciśnij delikatnie wodę, jeśli mają jej dużo.
- Do miski przełóż jogurt grecki, dodaj ogórki, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek oraz oliwę.
- Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i wymieszaj.
- Frytki Aviko przesyp na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni Celsjusza na 20 minut.
- W małych miseczkach umieść pokruszony ser feta i pokrojone oliwki.
- Ułóż wraz z frytkami na desce i udekoruj pomidorami oraz ziołami.
Jeśli wolisz bardziej wyraziste smaki, wypróbuj żebrowane frytki Wavy Blends Paprika. Są grube, chrupiące i mają pikantną paprykową posypkę. Po prostu palce lizać!