Najmodniejsze frytki tej jesieni podaj po grecku. Za taką ucztę zgarniesz same komplementy!

Domowa grecka uczta to najprostszy sposób na to, by przenieść się myślami w lekki, wakacyjny klimat śródziemnomorski, jakże przyjemny w coraz ciemniejsze dni jesiennej słoty. Prosty aromatyczny dip, chrupiące frytki i klasyczne greckie dodatki to świetny patent na kolację lub spotkanie ze znajomymi.

Frytki świetnie sprawdzą się do zanurzania w dipachFrytki świetnie sprawdzą się do zanurzania w dipach
Źródło zdjęć: © Pyszności
Daria Rudny-DulEwa Malinowska

Nie musisz rezerwować biletu do Aten, smak Grecji odtworzysz ekspresowo w swojej kuchni. Domowy dip tzatziki z rześkim, jogurtowo-ogórkowym smakiem świetnie kontrastuje z ciepłymi, chrupiącymi frytkami. W miseczkach czekają też intensywne w smaku oliwki oraz pokruszona feta.

Frytki Aviko Wavy Blends Garlic & Herbs o charakterystycznym żebrowanym cięciu, zostały dodatkowo wzbogacone aromatyczną, ziołowo-czosnkową posypką. Są intensywne w smaku, nie wymagają doprawienia i na talerzu nie są jedynie tłem, ale prawdziwą gwiazdą, po którą sięgnie każda ręka. Ich wyjątkową chrupkość, nieznikającą nawet podczas dłuższego biesiadowania, zapewnia dodatek mąki ryżowej.

Grecka uczta z żebrowanymi frytkami. Świetny patent na kolację lub spotkanie ze znajomymi

Sycąca kolacja w lekkim stylu

Deska greckich meze to nie tylko ciekawy, ale też zdrowy sposób na kolację. Danie bazuje na filarach kuchni śródziemnomorskiej: białku (zawartym w jogurcie greckim i serze feta), zdrowych tłuszczach (w oliwie i oliwkach) oraz świeżości i lekkości.

Frytki Aviko Wavy Blends Garlic & Herbs zachowują pełną chrupkość, nawet jeśli zdecydujesz się na pieczenie ich w piekarniku czy przygotowanie we frytownicy beztłuszczowej. Dzięki temu możesz cieszyć się smakiem i teksturą frytek bez konieczności smażenia.

To idealne połączenie lekkości warzyw i dipu z sycącym dodatkiem ziemniaków, które świetnie sprawdzi się jako pożywna, nietłusta kolacja albo intrygująca przekąska na spotkanie ze znajomymi. Dodatek sera feta oraz oliwek dostarcza niezbędnych minerałów i składników, dzięki czemu posiłek jest zrównoważony i kompletny.

Oliwki i ser feta świetnie pasują do ziołowo-czosnkowych frytek
Oliwki i ser feta świetnie pasują do ziołowo-czosnkowych frytek © Pyszności

Grecka uczta z żebrowanymi frytkami

Składniki na sos tzatziki:

  • 2 ogórki zielone,
  • 200 g jogurtu greckiego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżka posiekanego koperku.

Pozostałe składniki:

  • 600 g Aviko Wavy Blends Garlic & Herbs,
  • 1 opakowania sera feta,
  • 70 g czarnych oliwek,
  • kilka pomidorków koktajlowych,
  • świeża bazylia i rozmaryn do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki obierz ze skórki i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Odciśnij delikatnie wodę, jeśli mają jej dużo.
  2. Do miski przełóż jogurt grecki, dodaj ogórki, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek oraz oliwę.
  3. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i wymieszaj.
  4. Frytki Aviko przesyp na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni Celsjusza na 20 minut.
  6. W małych miseczkach umieść pokruszony ser feta i pokrojone oliwki.
  7. Ułóż wraz z frytkami na desce i udekoruj pomidorami oraz ziołami.

Jeśli wolisz bardziej wyraziste smaki, wypróbuj żebrowane frytki Wavy Blends Paprika. Są grube, chrupiące i mają pikantną paprykową posypkę. Po prostu palce lizać!

Frytki w greckim stylu
Frytki w greckim stylu © Pyszności
Płatna współpraca z marką Aviko
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯