Gdy piekę kalafiora w marynacie, nikt nawet nie pyta o kotlety. Taki jest pyszny
Na obiad piekę czasami kalafiora. Dzięki aromatycznej marynacie jest naprawdę obłędny. Każdy prosi o dokładkę i zajada się ze smakiem, nie rozglądając się za kotletami. Tak upieczone różyczki świetnie komponują się z sosami na bazie jogurtu naturalnego.
Ten przepis to szybki sposób na coś, co wygląda i smakuje jak z dobrej restauracji, a wymaga zaledwie minimalnego wysiłku. Pieczony kalafior w marynacie jest chrupiący na zewnątrz, miękki w środku i pełen głębokiego, lekko pikantnego smaku. Wystarczy parę składników i 30 minut w piekarniku, żeby zrobić dodatek do obiadu, składnik sałatki albo przekąskę do dipu. Kalafior w tej wersji zawsze wychodzi nieprzyzwoicie dobry.
Zrób na obiad kotlety bez grama mięsa. Zasmakują od pierwszego kęsa
Jak zrobić pieczony kalafior w marynacie?
Składniki:
- mała główka kalafiora,
- 2 łyżki jogurtu greckiego naturalnego,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki miodu,
- 2 ząbki czosnku,
- szczypta soli, świeżo mielony czarny pieprz, odrobina pieprzu cayenne,
- 2-3 łyżki oliwy.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 200°C.
- Oczyść kalafiora z liści i twardego głąba, a następnie podziel go na różyczki o zbliżonej wielkości.
- Osusz różyczki papierowym ręcznikiem.
- Połącz jogurt, koncentrat pomidorowy, przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, miód i oliwę - dzięki temu powstanie gęsta marynata.
- Wrzuć do niej kalafiora i dokładnie wymieszaj, żeby każdy kawałek był nią pokryty.
- Ułóż różyczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w jednej warstwie.
- Piecz przez 20-30 minut, aż kalafior ładnie się przyrumieni. W połowie pieczenia możesz delikatnie potrząsnąć blachą, by równomiernie się upiekł.
Jak dopracować pieczonego kalafiora w marynacie?
Jeśli kalafior ma większe różyczki, piecz go nieco dłużej. Pod koniec pieczenia możesz lekko obniżyć temperaturę, żeby miód się nie przypalił, a jedynie nadał subtelnej słodyczy i złotego połysku warzywnym kęskom. Jeśli chcesz, możesz miodem posmarować upieczonego kalafiora (wtedy nie dodawaj go do marynaty). Gdy wierzch zrumieni się zbyt szybko, przykryj blachę folią aluminiową.
Aromat marynaty możesz łatwo modyfikować. Chcesz dymnego akcentu? Dodaj odrobinę wędzonej papryki. Wolisz coś świeższego? Skrop gotowy kalafior sokiem z cytryny. Jeśli zależy ci na delikatniejszym smaku, wymień koncentrat pomidorowy na pastę paprykową lub jogurt naturalny z odrobiną kurkumy. A może kochasz ostry smak? W takim razie dorzuć trochę ostrej papryki lub pieprz cayenne.
Nie przygotowuj marynaty z wyprzedzeniem, bo kalafior za bardzo zmięknie i straci chrupkość. Lepiej wymieszać wszystko tuż przed pieczeniem. Gotowy kalafior możesz przechowywać w lodówce do trzech dni. Potem wrzuć go na chwilę na patelnię, gwarantuję, że cały czas będzie chrupiący.