Gdy piekę kalafiora w marynacie, nikt nawet nie pyta o kotlety. Taki jest pyszny

Na obiad piekę czasami kalafiora. Dzięki aromatycznej marynacie jest naprawdę obłędny. Każdy prosi o dokładkę i zajada się ze smakiem, nie rozglądając się za kotletami. Tak upieczone różyczki świetnie komponują się z sosami na bazie jogurtu naturalnego.

Kalafior pieczony w marynacie jest lepszy niż kotletyKalafior pieczony w marynacie jest lepszy niż kotlety
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Ten przepis to szybki sposób na coś, co wygląda i smakuje jak z dobrej restauracji, a wymaga zaledwie minimalnego wysiłku. Pieczony kalafior w marynacie jest chrupiący na zewnątrz, miękki w środku i pełen głębokiego, lekko pikantnego smaku. Wystarczy parę składników i 30 minut w piekarniku, żeby zrobić dodatek do obiadu, składnik sałatki albo przekąskę do dipu. Kalafior w tej wersji zawsze wychodzi nieprzyzwoicie dobry.

Zrób na obiad kotlety bez grama mięsa. Zasmakują od pierwszego kęsa

Jak zrobić pieczony kalafior w marynacie?

Składniki:

  • mała główka kalafiora,
  • 2 łyżki jogurtu greckiego naturalnego,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki miodu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • szczypta soli, świeżo mielony czarny pieprz, odrobina pieprzu cayenne,
  • 2-3 łyżki oliwy.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  2. Oczyść kalafiora z liści i twardego głąba, a następnie podziel go na różyczki o zbliżonej wielkości.
  3. Osusz różyczki papierowym ręcznikiem.
  4. Połącz jogurt, koncentrat pomidorowy, przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, miód i oliwę - dzięki temu powstanie gęsta marynata.
  5. Wrzuć do niej kalafiora i dokładnie wymieszaj, żeby każdy kawałek był nią pokryty.
  6. Ułóż różyczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w jednej warstwie.
  7. Piecz przez 20-30 minut, aż kalafior ładnie się przyrumieni. W połowie pieczenia możesz delikatnie potrząsnąć blachą, by równomiernie się upiekł.

Jak dopracować pieczonego kalafiora w marynacie?

Jeśli kalafior ma większe różyczki, piecz go nieco dłużej. Pod koniec pieczenia możesz lekko obniżyć temperaturę, żeby miód się nie przypalił, a jedynie nadał subtelnej słodyczy i złotego połysku warzywnym kęskom. Jeśli chcesz, możesz miodem posmarować upieczonego kalafiora (wtedy nie dodawaj go do marynaty). Gdy wierzch zrumieni się zbyt szybko, przykryj blachę folią aluminiową.

Aromat marynaty możesz łatwo modyfikować. Chcesz dymnego akcentu? Dodaj odrobinę wędzonej papryki. Wolisz coś świeższego? Skrop gotowy kalafior sokiem z cytryny. Jeśli zależy ci na delikatniejszym smaku, wymień koncentrat pomidorowy na pastę paprykową lub jogurt naturalny z odrobiną kurkumy. A może kochasz ostry smak? W takim razie dorzuć trochę ostrej papryki lub pieprz cayenne.

Nie przygotowuj marynaty z wyprzedzeniem, bo kalafior za bardzo zmięknie i straci chrupkość. Lepiej wymieszać wszystko tuż przed pieczeniem. Gotowy kalafior możesz przechowywać w lodówce do trzech dni. Potem wrzuć go na chwilę na patelnię, gwarantuję, że cały czas będzie chrupiący.

Wybrane dla Ciebie
Najlepsza polska ryba, a my nie doceniamy jej w święta. Nie ma ości, jest delikatna i pyszna
Najlepsza polska ryba, a my nie doceniamy jej w święta. Nie ma ości, jest delikatna i pyszna
Zaparzam i piję ją rano i wieczorem. Czuję się lekko, a kilogramy lecą w dół
Zaparzam i piję ją rano i wieczorem. Czuję się lekko, a kilogramy lecą w dół
Na wigilię zapomnij o gołąbkach czy krokietach. Podaj te postne kotleciki, każdy zje przynajmniej po trzy
Na wigilię zapomnij o gołąbkach czy krokietach. Podaj te postne kotleciki, każdy zje przynajmniej po trzy
To najszybsze paszteciki do barszczu, jakie znam. A tak smaczne, że nawet dzieci się nimi zajadają
To najszybsze paszteciki do barszczu, jakie znam. A tak smaczne, że nawet dzieci się nimi zajadają
Dodaję miód do kremu, a nie do ciasta. To najszybszy miodownik na świecie
Dodaję miód do kremu, a nie do ciasta. To najszybszy miodownik na świecie
Sałatka z tortellini na imprezę. Szybka, sycąca i zawsze się udaje
Sałatka z tortellini na imprezę. Szybka, sycąca i zawsze się udaje
To szybkie ciasto zrobię na święta. Ilość i smak kremu zachwyca gości za każdym razem
To szybkie ciasto zrobię na święta. Ilość i smak kremu zachwyca gości za każdym razem
To najlepszy sposób na brzydki zapach smażonej ryby. W mig pozbędziesz się go w wigilijny wieczór
To najlepszy sposób na brzydki zapach smażonej ryby. W mig pozbędziesz się go w wigilijny wieczór
Zapomnij o pasztecie wysuszonym na wiór. Zawsze trzymam się tych zasad, wychodzi wilgotny i kremowy
Zapomnij o pasztecie wysuszonym na wiór. Zawsze trzymam się tych zasad, wychodzi wilgotny i kremowy
Strzelczyk robi zamiast uszek. Nawet teściowa pochwali ten pomysł
Strzelczyk robi zamiast uszek. Nawet teściowa pochwali ten pomysł
Idealne ciasteczka do popołudniowej kawy. Pachnie w całej kuchni
Idealne ciasteczka do popołudniowej kawy. Pachnie w całej kuchni
Dodaję te dwa składniki. Naleśniki nie pękają i są kremowe
Dodaję te dwa składniki. Naleśniki nie pękają i są kremowe
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯