Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Są puszyste, mięciutkie i tak smaczne, że znikają od razu po zdjęciu z patelni. Przygotujesz je szybciej niż tradycyjne racuchy drożdżowe, a dzięki użyciu kaszy manny uzyskasz ciekawszy smak i konsystencję.
Racuchy to proste danie, które budzi ogromny sentyment z dzieciństwa. Dla wielu osób racuchy to smak babcinej kuchni, pełnej smaku i miłości. Zwykle racuchy kojarzą się z drożdżami, których użycie wymaga nie tylko posiadania ich w domu, ale także czasu na długie wyrastanie ciasta w ciepłym miejscu. Czasem jednak nie ma czasu na szybkie zakupy i czekanie, aż ciasto będzie gotowe, ochota na coś słodkiego i pysznego bywa nagląca.
Chociaż ten przepis wymaga krótkiego, półgodzinnego postoju, by kasza manna mogła napęcznieć, to i tak bije na głowę czas potrzebny na wyrastanie ciasta drożdżowego. Ich uniwersalność sprawia, że idealnie nadają się na szybkie śniadanie, deser czy słodki dodatek do lunchboxa.
Syrniczki z patelni biją zwykłe placki na głowę. Co weekend smażę je dla rodziny
Racuchy bez drożdży
Rolę spulchniacza pełni tutaj soda oczyszczona. To właśnie ona nada plackom lekkości. Dodatek jogurtu naturalnego nie tylko aktywuje sodę, ale także w znaczący sposób wpływa na konsystencję. To właśnie jogurt sprawia, że racuchy są wyjątkowo mięciutkie i puszyste
Zamiast klasycznej mąki pszennej pojawia się tutaj również kasza manna. Jest ona cennym źródłem błonnika i minerałów, a dzięki pęcznieniu sprawia, że racuchy są znacznie bardziej sycące niż te zrobione z samej mąki pszennej.
Składniki:
- 300 g kaszy manny,
- 280-300 g jogurtu naturalnego,
- 2 jajka,
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- szczypta soli,
- cynamon do smaku,
- olej lub masło klarowane do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Do miski wbij jajka i zmiksuj je wraz z cukrem i solą, aż powstanie puszysta, jasna masa.
- Do masy jajecznej dodaj jogurt naturalny oraz cynamon i wymieszaj.
- Stopniowo, cały czas mieszając, wsyp kaszę manną.
- Odstaw miskę i pozwól masie odczekać 30 minut, aby kasza manna wchłonęła płyn i w pełni napęczniała.
- Do masy dodaj sodę oczyszczoną i wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej lub masło klarowane.
- Wykładaj porcje masy i smaż placuszki z obu stron, aż się zarumienią.
- Odłóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Podawaj z ulubionymi dodatkami, na przykład cukrem pudrem, konfiturą lub świeżymi owocami. Smacznego!