Dodaję ugotowane do masy ziemniaczanej. Placki w takiej formie mogą zastąpić kotlety

Te placki ziemniaczane to pomysł na sycące i pełnowartościowe danie, które może z powodzeniem zastąpić klasyczne kotlety. Dzięki dodatkowi jajek są bogatsze w białko, bardziej delikatne i wyjątkowo chrupiące.

W domu robię placki ziemniaczane z gotowanym jajkiemW domu robię placki ziemniaczane z gotowanym jajkiem
Źródło zdjęć: © Adobe
Paulina Hermann

Ten przepis to doskonały sposób na odświeżenie tradycyjnych placków ziemniaczanych. Ugotowane na twardo jajka dodane do masy nie tylko nadają im wyjątkowego smaku, ale też sprawiają, że są bardziej treściwe i odżywcze. Ziemniaki dostarczają energii i potasu, cebula działa przeciwzapalnie, a jajka wzbogacają danie o pełnowartościowe białko i witaminy z grupy B.

Placki ziemniaczane podaję tylko z takim sosem. Jeszcze lepszy niż gulasz czy pieczarkowy

Dlaczego warto przygotować placki ziemniaczane z gotowanym jajkiem?

Ten wariant placków ziemniaczanych ma kilka dużych zalet. Przede wszystkim są bardziej sycące, co sprawia, że spokojnie mogą zastąpić drugie danie z mięsem. Dzięki jajkom stają się też delikatniejsze i mniej tłuste, bo nie wchłaniają tyle oleju podczas smażenia. Co więcej, dodatek ugotowanego jajka poprawia strukturę masy, dzięki czemu placki nie rozpadają się w trakcie smażenia.

Pod kątem wartości odżywczych to naprawdę solidny zestaw: ziemniaki dostarczają węglowodanów i potasu, jajka zaś dodają do dania białko i zdrowe tłuszcze, a cebula wzmacnia odporność. Jeśli zamiast tradycyjnej śmietany podasz je z jogurtem naturalnym lub lekkim sosem jogurtowo-czosnkowym, danie stanie się znacznie lżejsze i bardziej zbilansowane.

Placki ziemniaczane z gotowanym jajkiem

Składniki:

  • 1,7 kg ziemniaków (ok. 12 dużych sztuk),
  • 3 średnie cebule,
  • 3 jajka ugotowane na twardo,
  • 1 płaska łyżka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ognistego,
  • 2 surowe jajka,
  • 8-10 łyżek drobnej bułki tartej,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj i przekrój na połówki. Osusz je na durszlaku, a następnie zetrzyj na tarce.
  2. Do masy dodaj drobno pokrojoną cebulę oraz starte na tarce jajka (ugotowane wcześniej na twardo).
  3. Dodaj surowe jajka, sól, pieprz i bułkę tartą. Wymieszaj dokładnie, a następnie odstaw masę na około 5 minut, aby bułka wchłonęła nadmiar wilgoci.
  4. Jeśli masa wydaje się zbyt rzadka, dodaj jeszcze odrobinę bułki tartej lub mąki.
  5. Na patelni rozgrzej tyle oleju, by zakrył dno. Nakładaj po dwie łyżki masy i smaż placki na średnim ogniu przez około 5 minut z każdej strony, aż nabiorą złotego koloru. Nie dolewaj oleju w trakcie, bo placki mogą się wtedy rozpaść.
  6. Po usmażeniu odkładaj placki na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Jak podawać placki ziemniaczane i z czym smakują najlepiej?

Placki ziemniaczane tradycyjnie podaje się je z kwaśną śmietaną. Ale możesz też spróbować ich w nowoczesnym wydaniu, czyli z sosem czosnkowym, koperkowym lub pieczarkowym. Świetnie smakują również z gulaszem (na przykład klasycznym węgierskim), duszonym mięsem lub jako samodzielne danie z lekką surówką.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka