Dodaję ugotowane do masy ziemniaczanej. Placki w takiej formie mogą zastąpić kotlety
Te placki ziemniaczane to pomysł na sycące i pełnowartościowe danie, które może z powodzeniem zastąpić klasyczne kotlety. Dzięki dodatkowi jajek są bogatsze w białko, bardziej delikatne i wyjątkowo chrupiące.
Ten przepis to doskonały sposób na odświeżenie tradycyjnych placków ziemniaczanych. Ugotowane na twardo jajka dodane do masy nie tylko nadają im wyjątkowego smaku, ale też sprawiają, że są bardziej treściwe i odżywcze. Ziemniaki dostarczają energii i potasu, cebula działa przeciwzapalnie, a jajka wzbogacają danie o pełnowartościowe białko i witaminy z grupy B.
Placki ziemniaczane podaję tylko z takim sosem. Jeszcze lepszy niż gulasz czy pieczarkowy
Dlaczego warto przygotować placki ziemniaczane z gotowanym jajkiem?
Ten wariant placków ziemniaczanych ma kilka dużych zalet. Przede wszystkim są bardziej sycące, co sprawia, że spokojnie mogą zastąpić drugie danie z mięsem. Dzięki jajkom stają się też delikatniejsze i mniej tłuste, bo nie wchłaniają tyle oleju podczas smażenia. Co więcej, dodatek ugotowanego jajka poprawia strukturę masy, dzięki czemu placki nie rozpadają się w trakcie smażenia.
Pod kątem wartości odżywczych to naprawdę solidny zestaw: ziemniaki dostarczają węglowodanów i potasu, jajka zaś dodają do dania białko i zdrowe tłuszcze, a cebula wzmacnia odporność. Jeśli zamiast tradycyjnej śmietany podasz je z jogurtem naturalnym lub lekkim sosem jogurtowo-czosnkowym, danie stanie się znacznie lżejsze i bardziej zbilansowane.
Placki ziemniaczane z gotowanym jajkiem
Składniki:
- 1,7 kg ziemniaków (ok. 12 dużych sztuk),
- 3 średnie cebule,
- 3 jajka ugotowane na twardo,
- 1 płaska łyżka soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu ognistego,
- 2 surowe jajka,
- 8-10 łyżek drobnej bułki tartej,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz, umyj i przekrój na połówki. Osusz je na durszlaku, a następnie zetrzyj na tarce.
- Do masy dodaj drobno pokrojoną cebulę oraz starte na tarce jajka (ugotowane wcześniej na twardo).
- Dodaj surowe jajka, sól, pieprz i bułkę tartą. Wymieszaj dokładnie, a następnie odstaw masę na około 5 minut, aby bułka wchłonęła nadmiar wilgoci.
- Jeśli masa wydaje się zbyt rzadka, dodaj jeszcze odrobinę bułki tartej lub mąki.
- Na patelni rozgrzej tyle oleju, by zakrył dno. Nakładaj po dwie łyżki masy i smaż placki na średnim ogniu przez około 5 minut z każdej strony, aż nabiorą złotego koloru. Nie dolewaj oleju w trakcie, bo placki mogą się wtedy rozpaść.
- Po usmażeniu odkładaj placki na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Jak podawać placki ziemniaczane i z czym smakują najlepiej?
Placki ziemniaczane tradycyjnie podaje się je z kwaśną śmietaną. Ale możesz też spróbować ich w nowoczesnym wydaniu, czyli z sosem czosnkowym, koperkowym lub pieczarkowym. Świetnie smakują również z gulaszem (na przykład klasycznym węgierskim), duszonym mięsem lub jako samodzielne danie z lekką surówką.