Rozgnieć widelcem i wrzuć na patelnię. Syci bardziej niż jajecznica

Fasolnica to roślinna alternatywa dla klasycznej jajecznicy, która potrafi zaskoczyć smakiem i sytością. Mimo że nie zawiera ani jajek, ani tofu to dostarcza solidną dawkę białka. To szybkie, ciepłe śniadanie, które idealnie wpisuje się w rytm poranka, ponieważ jest proste w przygotowaniu, lekkie dla żołądka i pełne wartości odżywczych.
FasolnicaFot. Licencjodawca
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Catalin Petolea

Główną rolę gra tu biała fasola konserwowa, czyli źródło błonnika, żelaza i białka roślinnego, które wspiera trawienie i stabilizuje poziom cukru we krwi. Jej kremowa konsystencja i łagodny smak powoduje, że świetnie zastępuje jajka, a przy tym wchłania aromaty przypraw i dodatków.

Rozgrzewający gulasz z indyka. Pomysł na jednogarnkowy obiad dla całej rodziny

Olej kokosowy dodaje potrawie delikatność oraz nutę egzotyki, a przy okazji dostarcza zdrowe tłuszcze, które wspierają metabolizm. Całość można wzbogacić szczyptą kurkumy, curry i czarnej soli, by uzyskać bardziej „jajeczny” styl dania.

Fasolnica najlepiej smakuje podana z pełnoziarnistym pieczywem lub warzywami. To idealny przykład na to, że roślinne śniadania potrafią być równie treściwe i satysfakcjonujące jak ich tradycyjne wersje. Jak zrobić jajecznicę bez jajek? Poznaj prosty przepis.

Przepis na fasolnicę

Składniki:

  • 1/2 opakowania białej fasoli konserwowej,
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego,
  • sól (najlepiej czarna),
  • kurkuma,
  • curry,
  • pieprz.
Fasolnica przepis
Podsmaż fasolę z przyprawami

Sposób przygotowania:

  1. Fasolę odcedź i rozgnieć widelcem lub praską do ziemniaków.
  2. Na patelni rozgrzej i równomiernie rozprowadź olej. Po chwili wrzuć na patelnię fasolę.
  3. Dopraw do smaku solą (najlepiej czarną), kurkumą, curry i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
  4. Smaż przez kilka minut, aż do podgrzania. Co chwilę mieszaj. Przełóż na talerz.
Fasolnica przepis
Wyłóż na talerz
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka