Rozgnieć widelcem i wrzuć na patelnię. Syci bardziej niż jajecznica
Główną rolę gra tu biała fasola konserwowa, czyli źródło błonnika, żelaza i białka roślinnego, które wspiera trawienie i stabilizuje poziom cukru we krwi. Jej kremowa konsystencja i łagodny smak powoduje, że świetnie zastępuje jajka, a przy tym wchłania aromaty przypraw i dodatków.
Rozgrzewający gulasz z indyka. Pomysł na jednogarnkowy obiad dla całej rodziny
Olej kokosowy dodaje potrawie delikatność oraz nutę egzotyki, a przy okazji dostarcza zdrowe tłuszcze, które wspierają metabolizm. Całość można wzbogacić szczyptą kurkumy, curry i czarnej soli, by uzyskać bardziej „jajeczny” styl dania.
Fasolnica najlepiej smakuje podana z pełnoziarnistym pieczywem lub warzywami. To idealny przykład na to, że roślinne śniadania potrafią być równie treściwe i satysfakcjonujące jak ich tradycyjne wersje. Jak zrobić jajecznicę bez jajek? Poznaj prosty przepis.
Przepis na fasolnicę
Składniki:
- 1/2 opakowania białej fasoli konserwowej,
- 1 łyżeczka oleju kokosowego,
- sól (najlepiej czarna),
- kurkuma,
- curry,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Fasolę odcedź i rozgnieć widelcem lub praską do ziemniaków.
- Na patelni rozgrzej i równomiernie rozprowadź olej. Po chwili wrzuć na patelnię fasolę.
- Dopraw do smaku solą (najlepiej czarną), kurkumą, curry i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
- Smaż przez kilka minut, aż do podgrzania. Co chwilę mieszaj. Przełóż na talerz.