Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
Strudel kojarzy się w pierwszej kolejności ze słodkim nadzieniem z jabłek. W tej odsłonie nie przypomina apetycznego deseru, a zamiast tego jest wytrawną przekąską, idealną na wieczorne spotkania z rodziną.
Strudel na słodko jest bardzo popularnym deserem, natomiast w wersji wytrawnej, z farszem składającym się z kapusty kiszonej, boczku, kilku warzyw i przypraw, również smakuje wybornie. Jeśli nie masz czasu, możesz spokojnie użyć gotowego ciasta francuskiego lub filo, ale dziś przedstawiamy wersję dla tych, którzy są gotowi poświęcić nieco więcej wysiłku i przygotować ciasto samodzielnie, od A do Z.
Ciasto Biały Michałek z czarną porzeczką. Bez pieczenia i tylko z 5 składników
Strudel z kapustą kiszoną
Kluczem do sukcesu w przygotowaniu tego dania jest farsz. W składzie koniecznie powinny znaleźć się kapusta kiszona, boczek oraz cebula. Wszystko podsmażane razem tworzy aromatyczną mieszankę, a podczas pieczenia farsz nasiąka ciastem, nadając całości niepowtarzalny smak i konsystencję. Strudel można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno – świetnie komponuje się z kubkiem gorącego barszczu lub jako przekąska podczas domowych przyjęć.
Przepis na strudel z kiszoną kapustą
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki pszennej (+ trochę do wałkowania),
- 100 ml letniej wody,
- 20 g masła,
- 2-3 łyżki oleju słonecznikowego,
- 1 jajko,
- 1 łyżka octu,
- szczypta soli,
- łyżka kminku rzymskiego (do posypania).
Składniki na farsz:
- 1 kg kapusty kiszonej,
- 300 g boczku wędzonego,
- 2 cebule,
- 150 g pieczarek,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 2 łyżki masła,
- 200 g żółtego sera,
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
- 1 łyżka kminku,
- szczypta soli,
- szczypta cukru.
Sposób przygotowania:
- W misce połącz mąkę, jajko, letnią wodę, ocet, sól i olej.
- Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto, uformuj kulę, posmaruj ją lekko olejem, przykryj i odstaw na 30 minut.
- W tym czasie przygotuj farsz: kapustę ugotuj do miękkości, odciśnij i posiekaj.
- Boczek pokrój w kostkę, cebulę w kostkę, pieczarki w plasterki.
- Na patelni rozgrzej olej, podsmaż boczek, dodaj cebulę i pieczarki, smaż do miękkości.
- Dodaj masło, połącz z kapustą, dopraw kminkiem, pieprzem ziołowym, solą i cukrem, na końcu dodaj ser i wymieszaj.
- Odstaw farsz do przestudzenia.
- Na stolnicy lub ściereczce posypanej mąką rozwałkuj ciasto bardzo cienko w prostokąt.
- W rondelku roztop 20 g masła z ciasta i posmaruj nim cienko rozwałkowany placek.
- Na środku rozłóż farsz, zostawiając wolne brzegi, zwiń w rulon, podwiń końce pod spód i posmaruj wierzch pozostałym masłem i posyp kminkiem rzymskim.
- Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piecz w 190 stopni Celsjusza przez 25-30 minut do uzyskania złocistego koloru.
- Po wyjęciu z piekarnika ponownie posmaruj wierzch odrobiną roztopionego masła.