WAŻNE
TERAZ

Jest zgoda na areszt dla Ziobry. Sejm zdecydował

Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel

Strudel kojarzy się w pierwszej kolejności ze słodkim nadzieniem z jabłek. W tej odsłonie nie przypomina apetycznego deseru, a zamiast tego jest wytrawną przekąską, idealną na wieczorne spotkania z rodziną.

Strudel z wytrawnym farszemStrudel z wytrawnym farszem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Strudel na słodko jest bardzo popularnym deserem, natomiast w wersji wytrawnej, z farszem składającym się z kapusty kiszonej, boczku, kilku warzyw i przypraw, również smakuje wybornie. Jeśli nie masz czasu, możesz spokojnie użyć gotowego ciasta francuskiego lub filo, ale dziś przedstawiamy wersję dla tych, którzy są gotowi poświęcić nieco więcej wysiłku i przygotować ciasto samodzielnie, od A do Z.

Ciasto Biały Michałek z czarną porzeczką. Bez pieczenia i tylko z 5 składników

Strudel z kapustą kiszoną

Kluczem do sukcesu w przygotowaniu tego dania jest farsz. W składzie koniecznie powinny znaleźć się kapusta kiszona, boczek oraz cebula. Wszystko podsmażane razem tworzy aromatyczną mieszankę, a podczas pieczenia farsz nasiąka ciastem, nadając całości niepowtarzalny smak i konsystencję. Strudel można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno – świetnie komponuje się z kubkiem gorącego barszczu lub jako przekąska podczas domowych przyjęć.

Przepis na strudel z kiszoną kapustą

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej (+ trochę do wałkowania),
  • 100 ml letniej wody,
  • 20 g masła,
  • 2-3 łyżki oleju słonecznikowego,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka octu,
  • szczypta soli,
  • łyżka kminku rzymskiego (do posypania).

Składniki na farsz:

  • 1 kg kapusty kiszonej,
  • 300 g boczku wędzonego,
  • 2 cebule,
  • 150 g pieczarek,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 2 łyżki masła,
  • 200 g żółtego sera,
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
  • 1 łyżka kminku,
  • szczypta soli,
  • szczypta cukru.

Sposób przygotowania:

  1. W misce połącz mąkę, jajko, letnią wodę, ocet, sól i olej.
  2. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto, uformuj kulę, posmaruj ją lekko olejem, przykryj i odstaw na 30 minut.
  3. W tym czasie przygotuj farsz: kapustę ugotuj do miękkości, odciśnij i posiekaj.
  4. Boczek pokrój w kostkę, cebulę w kostkę, pieczarki w plasterki.
  5. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż boczek, dodaj cebulę i pieczarki, smaż do miękkości.
  6. Dodaj masło, połącz z kapustą, dopraw kminkiem, pieprzem ziołowym, solą i cukrem, na końcu dodaj ser i wymieszaj.
  7. Odstaw farsz do przestudzenia.
  8. Na stolnicy lub ściereczce posypanej mąką rozwałkuj ciasto bardzo cienko w prostokąt.
  9. W rondelku roztop 20 g masła z ciasta i posmaruj nim cienko rozwałkowany placek.
  10. Na środku rozłóż farsz, zostawiając wolne brzegi, zwiń w rulon, podwiń końce pod spód i posmaruj wierzch pozostałym masłem i posyp kminkiem rzymskim.
  11. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piecz w 190 stopni Celsjusza przez 25-30 minut do uzyskania złocistego koloru.
  12. Po wyjęciu z piekarnika ponownie posmaruj wierzch odrobiną roztopionego masła.
Wybrane dla Ciebie
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek
W PRL-u zachwycała na stole podczas każdej imprezy. Dziś powraca w nowoczesnej wersji
W PRL-u zachwycała na stole podczas każdej imprezy. Dziś powraca w nowoczesnej wersji
Jemy go bardzo rzadko, a ma więcej żelaza niż mięso. Jest doskonały dla stłuszczonej wątroby
Jemy go bardzo rzadko, a ma więcej żelaza niż mięso. Jest doskonały dla stłuszczonej wątroby
Nasz babcie robiły ją na początku listopada. Na kromce świeżego pieczywa z ogórkiem kiszonym smakuje jak marzenie
Nasz babcie robiły ją na początku listopada. Na kromce świeżego pieczywa z ogórkiem kiszonym smakuje jak marzenie